Παρ05232025

Last updateΠαρ, 23 Μαϊ 2025 8pm

«Νηνεμία πριν από τη θύελλα»

0scaled Small

Οι διαπραγματευτές του ΕΚ και του Συμβουλίου συμφώνησαν σχετικά με την εισαγωγή του Συστήματος Εισόδου-Εξόδου (EES) στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Μόλις τεθεί σε λειτουργία, το σύστημα θα καταγράφει βιομετρικά δεδομένα, όπως φωτογραφίες προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα, υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται και εξέρχονται από τη ζώνη Schengen με θεωρήσεις βραχείας διάρκειας.


Η εν λόγω εφαρμογή μέλλεται να ανοίξει μεγάλη συζήτηση για τις υποδομές και το έμψυχο δυναμικό που θα τις στελεχώσει που θα απαιτηθούν. Δεδομένης της ελληνικής πολυνησίας το όλο ζήτημα παραπέμπει στις τελωνειακές αρχές και ιδιαίτερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στα οποία υφίστανται γραμμές σύνδεσης με τουριστικά πλοιάρια με τις αντίπερα ακτές της Τουρκίας χωρίς να αφήνει έξω την περίπτωση της κρουαζιέρας και του yachting και τις αποεπιβιβάσεις υπηκόων τρίτων χωρών σε νησιά της ζώνης Schengen. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η αποεπιβίβαση επιβατών στα κρουαζιερόπλοια γίνεται με την επίδειξη σε εντεταλμένα στελέχη των πληρωμάτων της ειδικής «ταυτότητας» που πιστοποιεί ότι ο εισερχόμενος επιβάτης δεν είναι λαθρεπιβάτης. Ωστόσο με τα νέα δεδομένα δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα αρκεί η θα απαιτείται έλεγχος ανάλογος με εκείνο που υφίστανται οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που καταπλέουν σε τουρκικά λιμάνια κατά την έξοδο ή την είσοδό τους στη λιμενική ζώνη.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι ελέγχου στα περισσότερα λιμάνια όπως στα αεροδρόμια το όλο θέμα προσλαμβάνει ιδιαίτερης σημασίας για το πως θα το χειριστούν οι συναρμόδιες ελληνικές αρχές. Με τα ημερόπλοια να πηγαινοφέρνουν τουρίστες από την Τουρκία, που διαμένουν έως και λίγες ώρες επί ελληνικού εδάφους, έχοντας θεωρήσεις βραχείας διάρκειας καθίσταται προφανές ότι οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις στοιχείων μάλλον θα απαιτούν σημαντικό χρόνο και ουρές αναμονής με ότι αυτό συνεπάγεται. Σε σχέση με τις λοιπές χώρες της Ε.Ε. ακόμη και αυτές που έχουν νησιωτικά συγκροτήματα η είσοδος υπηκόων τρίτων χωρών γίνεται συνήθως από τα αεροδρόμια και πολύ λιγότερο από ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη Δυτική Μεσόγειο. Πέραν τούτων το συνολικό κόστος για την αγορά και τοποθέτηση συστημάτων που θα καταγράφουν βιομετρικά δεδομένα, όπως φωτογραφίες προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα, δεν φαίνεται να είναι διόλου ευκαταφρόνητο όπως βέβαια και το κόστος για την εκπαίδευση στον χειρισμό των εντεταλμένων στελεχών των τελωνείων και των αρχών ασφαλείας.
Η εισηγήτρια Assita Kanko (Συντηρητικοί, Βέλγιο) πάντως δήλωσε ότι: «η συμφωνία για το Σύστημα Εισόδου-Εξόδου σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και της διασφάλισης ότι οι νόμιμοι ταξιδιώτες δεν θα αντιμετωπίζουν περιττά εμπόδια».
Η νέα νομοθεσία πρέπει τώρα να εγκριθεί από το ΕΚ και το Συμβούλιο. Μόλις η νομοθεσία τεθεί σε ισχύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει η περίοδος 180 ημερών για την έναρξη εφαρμογής.
Ο λόγος προσεχώς στα υπουργεία Τουρισμού, Ναυτιλίας, Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter