Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Το έργο NextGEN Connect-GreenVoyage2050 στην υποστήριξη της απαλλαγής της ναυτιλίας από τις ανθρακούχες εκπομπές

0Υπ

Μια συνεργασία μεταξύ της Σιγκαπούρης, της Νορβηγίας και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), NextGEN Connect-Green Voyage2050 Project, προσδιόρισε έναν βασικό ρόλο για τους περιφερειακούς κόμβους για να βοηθήσουν στη σύνδεση μεγάλων συνεργατικών σχηματισμών ζήτησης και απομακρυσμένων τοποθεσιών, με περιφερειακές πηγές εφοδιασμού καυσίμων, προκειμένου να καταστεί δυνατή μια πιο περιεκτική και αποτελεσματική μετάβαση σε ένα ναυτιλιακό μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Τα ευρήματα αυτά παρουσιάστηκαν στην έκθεση Lloyd's Register Maritime Decarbonisation Hub (LR MDH) με τίτλο «Routes-based Action Plans: A Toolkit» που παρουσιάστηκε στο Voyage to Net-Zero Forum, το οποίο διοργανώθηκε από τη Ναυτιλιακή και Λιμενική Αρχή της Σιγκαπούρης (MPA), στην 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28 / CMP8 / CMA5) χθες.
Η έκθεση αναπτύχθηκε μετά από συζήτηση σε εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 6 Οκτωβρίου 2023 στη Σιγκαπούρη, με τη συμμετοχή 40 ενδιαφερόμενων μερών που εκπροσωπούν λιμένες και εθνικές διοικήσεις σε ολόκληρη την Ασία, με βάση την έννοια του πλαισίου First Movers του LR MDH για πράσινους διαδρόμους. Το εργαστήριο προσομοίωσε τα βήματα διαδικασίας της μεθοδολογίας του σχεδίου δράσης βάσει διαδρομών, αντιμετωπίζοντας τους περιορισμούς στην εφαρμογή του στο ευρύτερο ασιατικό πλαίσιο. Προβλέπονται πρόσθετες δεσμεύσεις με ενδιαφερόμενα μέρη από τον Ειρηνικό για την περαιτέρω βελτίωση της μεθοδολογίας.
«Ένα από τα βασικά ευρήματα της έκθεσής μας υπογράμμισε τον διαφορετικό ρυθμό των προσπαθειών απαλλαγής από τον άνθρακα σε ολόκληρη την περιοχή της Ασίας και την ανάγκη περιφερειακού συντονισμού μεταξύ των κυβερνήσεων για τη δημιουργία ενεργειακών συνεργατικών σχηματισμών που θα χρησιμεύσουν τόσο ως κέντρα ζήτησης όσο και ως κόμβοι παραγωγής ενέργειας», δήλωσε ο Charles Haskell, Διευθυντής της LR MDH.
Η δημιουργία κόμβων παραγωγής ενέργειας περιλαμβάνει τον καθορισμό μιας στρατηγικής που συγκεντρώνει τη ζήτηση από διαφορετικές χώρες σε διαφορετικά αναπτυξιακά στάδια σε ολόκληρη την περιοχή για τη δημιουργία επενδυτικών περιπτώσεων για την υλοποίηση ενεργειακών υποδομών σε κλίμακα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τις τοπικές κοινότητες.
Η έκθεση τόνισε επίσης ότι τα σχέδια δράσης βάσει διαδρομών θα πρέπει να καθοδηγούνται από τις εθνικές κυβερνήσεις ώστε να εμπνέουν εμπιστοσύνη στις αποφάσεις επενδύσεων του κλάδου σε υποδομές, ενώ οι αναπτυξιακές τράπεζες και τα περιφερειακά ταμεία πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο για να βοηθήσουν στην προσαρμογή χρηματοδοτικών λύσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης υποδομών.
Ουσιαστικής σημασίας για την προώθηση της εφαρμογής σχεδίων δράσης βάσει διαδρομών, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, είναι η συγκέντρωση πόρων και η ανάπτυξη ικανοτήτων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής σκοπιμότητας για την κατασκευή της απαραίτητης υποδομής για περιφερειακούς κόμβους που περιλαμβάνουν τις λιγότερο αναπτυσσόμενες χώρες (ΛΑΧ) και τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη (ΑΜΝΚ). Αυτό θα απαιτήσει περιφερειακό συντονισμό και συνεργασία με τη συμμετοχή των κυβερνήσεων και όλων των ενδιαφερόμενων μερών σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της ναυτιλίας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter