Μαρτίνου και Πολέμης οι νέοι εισακτέοι στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 14 Μαΐου 2025 18:11

Δύο από τις πιο αγαπημένες και θαυμαστές προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής ναυτιλίας εντάχθηκαν στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας.
Η Αθηνά Μαρτίνου (1927-2024) και ο Σπύρος Μ. Πολέμης (1937-2024) ανακοινώθηκαν ως οι νέοι Εισακτέοι σε μια κατάμεστη αίθουσα με 570 καλεσμένους που παραβρέθηκαν στην ετήσια Τελετή Εισαγωγής και Δείπνου.
Η Αθηνά Μαρτίνου, που έδωσε την επιχειρηματική «σπίθα» και το πάθος σε μια από τις πιο επιτυχημένες οικογενειακές δυναστείες του κλάδου, γίνεται η πρώτη γυναίκα που εισάγεται στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας, στις δέλτους του οποίου βρίσκονται ήδη πάνω από 40 άνδρες, στα 19 χρόνια από την ίδρυσή του. Ο Πολέμης, ακούραστος πρωταθλητής της ναυτιλίας, πρωταγωνίστησε σε πολλούς ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς και ήταν ο μοναδικός μέχρι σήμερα Έλληνας Πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS).
Η ψηφοφορία για τους Εισακτέους πραγματοποιείται κάθε χρόνο και είναι ανοιχτή στα μέλη της Ακαδημίας του Πανθέου της Ελληνικής Ναυτιλίας, που αυτή τη στιγμή αριθμεί περίπου 300 εξέχοντα μέλη της σημερινής ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας. Η ακεραιότητα της διαδικτυακής ψηφοφορίας και τα τελικά αποτελέσματα επιβλέπονται από την λογιστική και συμβουλευτική εταιρεία Moore Greece.
Η Αθηνά Μαρτίνου (1927-2024) ήταν μια μοναδική φυσιογνωμία στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας και ήταν ευρέως αναγνωρισμένη σε όλη τη ναυτιλιακή κοινότητα για το πάθος της για τη θάλασσα και τη ναυτιλία.
Συχνά γνωστή απλώς με το παρατσούκλι «Νουνού», η Μαρτίνου γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά προερχόταν από την οικογένεια Μεθενίτη, με καταγωγή από την Κεφαλλονιά. Μεγάλωσε δίπλα στη θάλασσα, στη Γλυφάδα, κι από μικρή λάτρευε την ιστιοπλοΐα και το ψάρεμα.
Με την αποφασιστικότητά της να ασχοληθεί με τη ναυτιλία, η Μαρτίνου έπεισε τον σύζυγό της, Ιωάννη Μαρτίνο, να χρησιμοποιήσουν το κεφάλαιο που αποταμίευσαν από το παλαιοπωλείο τους για να αποκτήσουν το πρώτο πλοίο. Αποκτήθηκε το 1965 και ονομάστηκε προς τιμήν του πρωτότοκου γιου τους. Σύντομα μετά το «Thanasis» ακολούθησαν και άλλα πλοία, και το 1972 οι Μαρτίνοι είχαν ιδρύσει τη Thenamaris ως την εταιρεία διαχείρισης των πλοίων της οικογένειας.
Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις της ζωής της Μαρτίνου στη ναυτιλία ήταν να παραδώσει τα ηνία στους τρεις γιους της ενώ ήταν όλοι ακόμη σε πολύ νεαρή ηλικία. Συνέχισε να πηγαίνει στα γραφεία της Thenamaris καθημερινά και είδε τον στόλο της οικογένειας στη ναυτιλία να επεκτείνεται στα 250 με 300 πλοία ανά πάσα στιγμή, μοιρασμένα μεταξύ της Thenamaris και των άλλων εταιρειών που ιδρύθηκαν από τα παιδιά και τα εγγόνια της, τις Eastern Mediterranean Maritime, Minerva Marine και Astra Shipmanagement.
Όπως είπε και η ίδια η Μαρτίνου: «Ποτέ... ποτέ δεν είναι πολλά τα βαπόρια».
Ο Σπύρος Μ. Πολέμης (1937-2024) καταγόταν από ναυτική οικογένεια της Άνδρου. Ο πατέρας του ήταν καπετάνιος κι ο παππούς του αρχιμηχανικός.
Με εκπαίδευση μηχανικού και ναυπηγού, ο Πολέμης εργάστηκε στα γραφεία της οικογένειας στις ΗΠΑ πριν ξεκινήσει την δική του καριέρα ως εφοπλιστής στο Λονδίνο, όπου και δημιούργησε την Polesons το 1970, που μετονομάστηκε Seacrest Shipping. Την ίδια στιγμή, ιδρύθηκε η Remi Maritime στην Ελλάδα για να διαχειρίζεται τον στόλο. Τις επόμενες δεκαετίες, ο όμιλος κατείχε πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενοπλοίων.
Ο Πολέμης διέθεσε επίσης τις δυνάμεις και την εμπειρία του σε μεγάλο αριθμό οργανώσεων του κλάδου. Συγκεκριμένα, ήταν ο πρώτος Έλληνας εκλεγμένος πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS), της παγκόσμιας «ομπρέλας» των εθνικών ναυτιλιακών ενώσεων. Κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του, από το 2006 έως το 2012, αποδείχθηκε ισχυρός «τιμονιέρης» σε μια ταραχώδη περίοδο για τον κλάδο που περιλάμβανε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και την έξαρση των Σομαλών πειρατών.
Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο στην παρακαταθήκη του Πολέμη ήταν η επιτυχία του να εξασφαλίσει ένα πλοίο Liberty για την Ελλάδα, πραγματοποιώντας έτσι ένα προσωπικό του όνειρο. Αφού εντόπισε το SS Arthur M. Huddell στις ΗΠΑ, το φορτηγό πλοίο κατασκευής του 1943 μεταφέρθηκε στον Πειραιά, μετονομάστηκε σε SS Hellas Liberty και μετατράπηκε σε πλωτό μουσείο, συμβολίζοντας την ανάκαμψη της ελληνικής ναυτιλίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Πολέμης ήταν ένθερμος ιστορικός και αυθεντία στην ελληνική ναυτική ιστορία. Φίλοι και συγγενείς μαρτυρούν ότι το ίδιο ερευνητικό, μηχανικό μυαλό που έφερε σε θέματα παγκόσμιας σημασίας της βιομηχανίας αντανακλούσε επίσης σε μυριάδες άλλα πάθη, όπως η μαγειρική, η οινοποιία και η ιστιοπλοΐα.
Η Τελετή Εισαγωγής και Δείπνου στήριξε με δωρεά τον φιλανθρωπικό οργανισμό για παιδιά Hellenic Hope. Ο πρόεδρος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Αλεξανδράτος παρουσίασε τη δωρεά εκ μέρους του Πανθέου στον διευθύνοντα σύμβουλο του Hellenic Hope Ανδρέα Μπούρα.
Η Τελετή Εισαγωγής σηματοδότησε επίσης 50 χρόνια χωρίς τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον πιο διάσημο εφοπλιστή από όλους, ο οποίος πέθανε το 1975. Μεταξύ των αφιερωμάτων, στην εκδήλωση απηύθυνε εκτενή ομιλία η ιστορικός και συγγραφέας Τζελίνας Χαρλαύτη, ίσως η κορυφαία αυθεντία παγκοσμίως σε ότι αφορά τον Ωνάση και τις επιχειρήσεις του. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης μετά από μια καθηλωτική ομιλία για το τι έκανε τον Ωνάση μοναδικό, στην καθηγήτρια Χαρλαύτη παραδόθηκε η χειροποίητη παραδοσιακή κλεψύδρα του Πανθέου από την εταιρία Cosi Tabellini. Την παρουσίαση έκανε εκ μέρους του Πανθέου ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μικρών Αποστάσεων Χαράλαμπος Σημαντώνης.
Της εντυπωσιακής υποστήριξης της εκδήλωσης ηγήθηκαν οι ABS, IRI/The Marshall Islands Registry και Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding Co. Ltd., οι τρεις Co-Lead Χορηγοί της Τελετής Εισαγωγής.
«Ο ABS έχει την τιμή να είναι χορηγός σε αυτήν την εκδήλωση και να αναγνωρίζει εκείνους των οποίων η ατσάλινη αποφασιστικότητα και το όραμα βοήθησαν στη διαμόρφωση της ναυτιλιακής βιομηχανίας τόσο εδώ όσο και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ηλίας Καρυαμπάς, Vice President, Southern Europe Marine Business Development, του ABS. «Αυτοί οι πρωτοπόροι έχτισαν και έφεραν την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία σε αυτό που είναι σήμερα, δίνοντας τελικά τη δάδα στις μελλοντικές γενιές για να την κρατήσουν αναμμένη», πρόσθεσε.
«Αυτές οι προσωπικότητες καθοδήγησαν τον κλάδο μας μέσα από τις προκλήσεις
και τις ευκαιρίες του παρελθόντος, δημιουργώντας ένα θεμέλιο για όλους εμάς
που δραστηριοποιούμαστε στη ναυτιλία σήμερα», δήλωσε ο Θεόφιλος Ξενακούδης, Chief Commercial Officer και Managing Director – Piraeus, Greece του IRI/The Marshall Islands Registry. «Για δεκαετίες, οι Έλληνες πλοιοκτήτες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ναυτιλιακής βιομηχανίας και το Νηολόγιο των Νήσων Μάρσαλ με υπερηφάνεια στηρίζει τις προσπάθειές τους», πρόσθεσε.
«Στην SWS συνεχίζουμε να εμπνεόμαστε από τις μοναδικές ιστορίες των εισακτέων στο Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τους Έλληνες φίλους μας για να προωθήσουμε την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την ψηφιοποίηση, και να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων», δήλωσε ο Zhang Qipeng, Αντιπρόεδρος της SWS. «Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε μέρος της διαρκούς συνεργασίας μεταξύ των δύο αρχαίων πολιτισμών μας, της Κίνας και της Ελλάδας».
Τρεις από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς ομίλους της Ελλάδας συνέχισαν την ευγενική υποστήριξη της εκδήλωση: Ο Όμιλος TMS ήταν ο χορηγός της δεξίωσης καλοροσίσματος. Χορηγός του δείπνου ήταν η Navios Maritime Partners. Μια γεύση από την Χίο προσέφερε και πάλι ο Όμιλος Τσάκου, ως χορηγός των λικέρ μετά το δείπνο.
Οι Ascenz Marorka, Cayman Registry, Citi Private Bank, Kpler, Moore Greece, OceanScore, Optima Shipping Services, PPG και Seajets υποστήριξαν την εκδήλωση ως Premium Χορηγοί.
Το Πάνθεον της Ελληνικής Ναυτιλίας εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του στην Τράπεζα Julius Baer για την ενίσχυση της υποστήριξης του προς το Hellenic Hope.
Περαιτέρω ευγενική υποστήριξη προσέφεραν οι Allied Shipbroking, Antipollution, China Classification Society, ClassNK, Columbia Group, EDIT Automation, Franman, Isle of Man Ship Registry, Kongsberg, KPMG, Kyvernitis Travel Group, Lloyd’s Register, Marcura, Marichem Marigases Worldwide Services, Marine Support, Marine Tours, Monjasa, Polygreen, SiriusPoint, UK Defence Club και UK P&I Club.