Τρι06032025

Last updateΤρι, 03 Ιουν 2025 6pm

Μεγάλες διακυμάνσεις για τα μεγάλα μεγέθη στην αγορά ξηρού φορτίου

0bulk carrier

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Commercial Director TMC MARITIME CO.

Δρ. Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Maritime Executive and Consultant

H αγορά ξηρού φορτίου προχώρησε θετικά με τα Capes να εμφανίζουν εβδομαδιαία άνοδο που άγγιξε το 20% ενώ τα Panamaxes σημείωσαν διψήφιες απώλειες.

Στα μικρότερα επίπεδα οι διαφοροποιήσεις ήταν σε μονοψήφια επίπεδα, σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα. Αναλυτικότερα, τα Capes ανέβηκαν κατά 19,85%, τα Kamsarmaxes -10,21%, τα Ultramaxes (63) -3,24% και τα Handies +3,45%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Έτσι, ο BDI ανέβηκε κατά 78 μονάδες, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και έκλεισε στις 1418 μονάδες την Παρασκευή 30 Μαΐου.
Ας δούμε, αναλυτικότερα, πως κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η αγορά ξηρού φορτίου ανά μέγεθος πλοίου, ξεκινώντας από τα CAPEs. Στην Ασία σημειώθηκε ενεργητικότητα με ικανοποιητική ροή φορτίων από τους μεταλλωρύχους και μικρή λίστα πλοίων, κερδίζοντας στο ναύλο στην κύρια διαδρομή C5 κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πάνω από μισό δολάριο στον τόνο. Τα επίπεδα του δείκτη στη διαδρομή Αυστραλία -Κίνα (C5) έκλεισαν την Παρασκευή στα 8,95 $/tn.
Στον Ατλαντικό, και ιδιαίτερα στο νότο πρωταγωνίστησε με τη βασική διαδρομή από νότιο Βραζιλία προς Κίνα να σκαρφαλώνει στα 22 δολάρια ανά τόνο. Και στο βορρά τα ταξίδια προς την Ασία εμφάνισαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τας και ακολούθησαν τα Υπερατλαντικά. Οι δείκτες την Παρασκευή έφτασαν για τα ταξίδια από Βραζιλία προς την Κίνα στα 22 $/tn (για τη διαδρομή C3), ενώ οι ναύλοι από την Ευρώπη προς την Ασία έκλεισαν στα $ 37Κ/ημέρα (για τη διαδρομή C9) και τα Υπερατλαντικά κυκλικά ταξίδια στα $ 17,68Κ/ημέρα (για τη διαδρομή C8).
Σχετικά με τα Kamsarmaxes, στη λεκάνη του Ατλαντικού και ιδιαιτέρως στο βορρά η εβδομάδα κύλησε με αρκετές διακοπές στην αρχή και προς το τέλος διατηρώντας το κλίμα υποτονικό. Τα ορυκτά φορτία προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν περιορισμένα και μόνο τα φορτία προς την Ασία εμφάνισαν οριακή άνοδο. Στο νότο η λατινική Αμερική είχε καλύτερη εικόνα ιδίως για τις αρχές Ιουνίου, αντιθέτως στο δεύτερο μισό του μήνα αναμένονται πιέσεις. Ενδεικτικά, οι ναύλοι για τα ταξίδια από την Αν. Ακτή Νοτ. Αμερικής (ECSA) προς την Άπω Ανατολή έφτασαν στα $ 11,5-13,5 Κ/ημέρα (παράδοση Ασία), από την Ευρώπη προς την Ασία στα $ 15-17 Κ/ημέρα (παράδοση στην Ευρώπη) και τα κυκλικά Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 7,5-9,5 Κ/ημέρα (παράδοση στο Γιβραλτάρ).
Από την άλλη πλευρά, στην Ασία η αγορά βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση αφού υπήρξε συγκέντρωση χωρητικότητας και έλλειψη φορτίων τόσο από το Βόρειο Ειρηνικό όσο και από την Αυστραλία. Οι ναύλοι για κυκλικά ταξίδια στην Ινδονησία-Άπω Ανατολή κινήθηκαν στα $ 5-7Κ /ημέρα (παράδοση Άπω Ανατολή).
Για τα Supramaxes-Ultramaxes, η Νοτιοανατολική Ασία έμεινε στάσιμη και επικράτησε σκεπτικισμός αφού τα φορτία κάρβουνου δεν ήταν αρκετά ενώ και η Αυστραλία δεν παρείχε ιδιαίτερη στήριξη. Οι ναύλοι των UMXs για ταξίδια μεταξύ Ν.Α. Ασίας και Άπω Ανατολής πήγαν στα 10-11,5Κ/ημέρα. Βορειότερα, στην Άπω Ανατολή η αγορά προχώρησε χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές. Στο Βόρειο Ειρηνικό οι ναύλοι διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα, όμως υπήρξαν βελτιώσεις στα φορτία χάλυβα με προορισμό των Ατλαντικό καθώς και στα φορτία clinker προς τη Δυτική Ακτή της Κεντρικής Αμερικής WCCA. Οι ναύλοι των UMXs για κυκλικά ταξίδια στο Βόρειο Ειρηνικό (NOPAC) κινήθηκαν στα $ 10,5-12Κ/ημέρα, για ταξίδια προς την Ινδία στα $ 12,5-14Κ/ημέρα και τα ταξίδια της επιστροφής στον Ατλαντικό (BH) στα $ 12-13,5Κ/ημέρα.
Στον Κόλπο Μέσης Ανατολής και τη Δυτική Ινδία η αγορά παρουσίασε αισθητή πτώση. Δεδομένου ότι πλησιάζουμε στις διακοπές του EID αρκετά φορτία πάγωσαν με αποτέλεσμα να περιοριστεί η ζήτηση. Οι ναύλοι των UMXs για ταξίδια στην Άπω Ανατολή κυμάνθηκαν στα $ 13,5-15Κ /ημέρα (από Αραβικό Κόλπο (AG) –Δυτική Ινδία (WCI)), για σύντομα ταξίδια μεταξύ Αραβικού Κόλπου–Δυτικής Ινδίας στα $ 13-14,5Κ/ημέρα και τα ταξίδια προς τον Ατλαντικό στα $ 9,5-11 Κ/ημέρα.
Στον Ατλαντικό και ειδικά ο Αμερικάνικος Κόλπος παρουσίασε μικτές τάσεις, καθώς στην αρχή της εβδομάδας προχώρησε με τους δυνατούς ρυθμούς από τα υψηλά κλεισίματα της προηγούμενης τόσο για τα ταξίδια προς τη Μεσόγειο και προς την Ασία. Όμως η σταθερή ροή χωρητικότητας οδήγησε σε πτώση των ναύλων. Οι ναύλοι των UMXs για τα Υπερατλαντικά ταξίδια έφτασαν στα $ 17,5-19Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 16,5-18Κ/ημέρα. Η περιοχή της ECSA κινήθηκε με χαμηλές ταχύτητες. Στην αρχή της εβδομάδας τα περισσότερα φορτία καλύφθηκαν και δεν ανανεώθηκαν με αποτέλεσμα να πέσουν οι ναύλοι. Η ζήτηση για το ταξίδια προς την Ασία ήταν καλύτερη ωστόσο η υπερπροσφορά δεν άφησε περιθώρια για βελτιώσεις στους αριθμούς. Οι ναύλοι των UMXs για ταξίδια προς τη Ν.Α. Ασία-Κίνα κινήθηκαν στα $ 17-18,5Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Μεσόγειο/Ευρώπη) στα $ 16,5-18Κ/ημέρα.
Η Ευρώπη υποχώρησε οριακά λόγω της έλλειψης νέων φορτίων και της μικρής αύξησης του αριθμού των πλοίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον για ναυλώσεις περιόδου. Οι ναύλοι των UMXs για τα κυκλικά-τοπικά ταξίδια κινήθηκαν στα $ 7-8,5Κ/ημέρα, για ταξίδια με SCRAP φορτία προς τη Μεσόγειο στα $ 11,5-13Κ /ημέρα και προς την Ασία στα $ 13,5-15Κ/ημέρα. Η Μεσόγειος δέχτηκε πιέσεις από την φθίνουσα ζήτηση με αποτέλεσμα οι πλοιοκτήτες με ανοιχτά πλοία να αναγκαστούν να περιορίσουν τις ιδέες τους. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ένα UMX για ταξίδι από τη Μεσόγειο προς την Ασία έκλεινε στα $ 13,5-15Κ/ημέρα (παράδοση Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 7-8,5Κ/ημέρα και μέσα στη Μεσόγειο στα $ 11,5-13Κ/ημέρα (εκτός εμπόλεμων ζωνών).
Στην αγορά των Handies, στην Ευρώπη η αγορά δεν μπόρεσε να κρατήσει το momentum της προηγούμενης εβδομάδας αφού ο όγκος των νέων φορτίων ήταν περιορισμένος. Έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται φορτία για τον Ιούνιο ωστόσο δεν είναι σαφή τα σημάδια για το πώς θα κινηθεί η αγορά. Oι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια έφτασαν στα $ 8-9,5Κ/ημέρα, προς τη Μεσόγειο με σκραπ φορτία στα $ 9,5-11Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 7,5-9K/ημέρα.
Η Μεσόγειος εμφάνισε αυξημένο όγκο φορτίων στη Δυτική Μεσόγειο. Όμως δεν ήταν αρκετό για να αντιστρέψει την αρνητική πορεία των ναύλων αφού ο ανταγωνισμός των πλοιοκτητών ήταν έντονος. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο κινήθηκαν στα $ 6,5-8Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την Ευρώπη στα $ 6,5-8Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 6,5-8Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale) και προς την Ασία στα $ 8,5-10 Κ/ημέρα.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στον Αμερικάνικο Κόλπο η αγορά παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης με την προσφορά πλοίων μετά από καιρό να υποχωρεί. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κυμάνθηκαν στα $ 14-15,5Κ/ημέρα και στην Ασία στα $ 17,5-19Κ/ημέρα.
Η περιοχή της Ανατολικής Ακτής της Νοτίου Αμερικής (ECSA) παρέμεινε υπό πίεση παρά την αυξημένη ζήτηση για υπερατλαντικά φορτία, αφού υπήρχαν πολλά άμεσα διαθέσιμα πλοία που αναζητούσαν κάποια απασχόληση. Ωστόσο τα σημάδια είναι θετικά για τον επόμενο μήνα. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Ευρώπη –Μεσόγειο) κινήθηκαν στα $ 15-16,5Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 14-15,5Κ/ημέρα.
Στην Ασία επικράτησε ηρεμία τόσο στο βορρά όσο και στο νότο με ελάχιστες διακυμάνσεις στους ναύλους και περιορισμένη δραστηριότητα. Δυτικότερα, στον κόλπο της Μέσης Ανατολής και την Ινδία υπήρξε αρκετή δραστηριότητα με πολλές συζητήσεις οι οποίες όμως δεν υλοποιήθηκαν σε κάποιο κλείσιμο. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή και στο NOPAC έκλειναν στα $ 8,5-10Κ /ημέρα, από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 11,5-13Κ /ημέρα και από τη Δυτ. Ινδία προς την Κίνα στα $ 8-9,5Κ /ημέρα.

Disclaimer
This report and the information contained herein it is for general information only and does not constitute an investment advice

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter