Τετ05072025

Last updateΤετ, 07 Μαϊ 2025 8pm

«Καμπανάκι» Κορκίδη για τη σχέση κρουαζιέρας και Πειραιά

0port2

Καθώς οι συζητήσεις για τις θετικές επιπτώσεις της κρουαζιέρας στον τουρισμό και την οικονομία της χώρας είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο του Posidonia Sea Tourism Forum ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, ο οποίο μετέχει των εργασιών, με δήλωσή του, που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δίνει την πραγματική διάσταση της συνεργασίας του τομέα της κρουαζιέρας με τον Πειραιά και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτή.
Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. σημειώνει πως υπάρχει μια ευρεία γκάμα εταιριών που είναι μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, και βεβαίως τα δύο μεγάλα ναυπηγεία, αυτά της Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, καθώς και σημαντικές ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες του Περάματος οι οποίες δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της ναυτιλίας και εξειδικευμένα στους τομείς των τροφοεφοδιασμών, των ναυπηγοεπισκευών, της παραγωγής αναλωσίμων υλικών και ανταλλακτικών για πλοία. Όπως παρατηρεί οι ορίζοντες ανάπτυξης παραμένουν ανοικτοί γεγονός το οποίο γνωρίζει η CLIA από τη σειρά επαφών μεταξύ υψηλόβαθμών στελεχών της και της διοίκησης του Ε.Β.Ε.Π. σημειώνοντας πως ο Πειραιάς είναι πλέον κομβικής σημασίας λιμάνι για τις κρουαζιέρες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώ η δημοφιλία του έχει εκτιναχθεί, καθώς πολλές εταιρίες του τομέα της κρουαζιέρας χρησιμοποιούν τον Πειραιά ως home port.
Ωστόσο επισημαίνει ότι ο Πειραιάς και οι επιχειρήσεις του προσβλέπουν στην ανάπτυξη μιας “win win” σχέσης τόσο στον εμπορικό, όσο και στον τουριστικό τομέα για να γίνει πραγματικότητα το “All aboard”, που ήταν και ένα από τα «συνθήματα» της διοργάνωσης, τονίζοντας ότι για τον Πειραιά και τις επιχειρήσεις του σημαίνει να μετέχουν ενεργά επιχειρησιακά στο σύνολο των υποστηρικτικών δραστηριοτήτων στα καταπλέοντα κρουαζιερόπλοια με ίσους όρους και στην λογική του “free and fair competition”. Έχουμε την δυνατότητα και την ποιότητα να δουλέψουμε περισσότερο με τα τμήματα προμηθειών των ναυτιλιακών εταιρειών, αφού ο εφοδιασμός των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Πειραιά, σημαίνει για εμάς «εξαγωγές στην αυλή μας» καταλήγει ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π..
Κύκλοι των πειραϊκών επιχειρήσεων του τομέα των ναυπηγοεπισκευών αλλά και των τροφοεφοδιασμών έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι τα κρουαζιερόπλοια, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, τροφοδοτούνται μέσα στο λιμάνι του Πειραιά από ξένες ανταγωνιστικές προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, γεγονός το οποίο γνωρίζει η CLIA, όπως βέβαια και το γεγονός ότι τα περισσότερα dry dock των κρουαζιερόπλοιων γίνονται σε Γαλλικές, Ισπανικά και Πορτογαλικές ναυπηγικές μονάδες. Επί της ουσίας ο Πειραιάς και οι επιχειρήσεις του διεκδικούν τη θέση τους με ίσους όρους και στην λογική του “free and fair competition” αντί να «κουνάνε το μαντίλι» στα κρουαζιερόπλοια που διέρχονται από το πρώτο λιμάνι της χώρας. Στον ίδιο καμβά στελέχη του τουρισμού επίσης έχουν εκφράσει προβληματισμό για το γεγονός ότι οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων κάνουν τις προγραμματισμένες, άρα και προπληρωμένες εκδρομές χωρίς να επιδρούν θετικά στην τοπική οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω θέμα δεν απασχολεί μόνο τον Πειραιά αλλά και τα νησιά με μεγάλη δημοφιλία στο κοινό της κρουαζιέρας αλλά και σε άλλους προορισμούς εκτός Ελλάδος όπου μάλιστα οι τοπικές κοινωνίες έχουν ήδη αντιδράσει ή αντιδρούν στην λογική του τρίωρου ή τετράωρου υπερτουρισμού χωρίς ανταπόδοση. Και μπορεί τα νούμερα και οι αριθμοί να «ευημερούν» αλλά στο «ταμείο της ημέρας» υπερεκτιμήσεις της οικονομικής συνεισφοράς της κρουαζιέρας έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το τι υπάρχει στο τέλος της ημέρας στα ταμεία. Το αστείο στην υπόθεση είναι ότι η πρόσφατα αναγγελθείσα μείωση των λιμενικών τελών, που στοχεύει στην «τιθάσευση» των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτήριων επί της ουσίας επιδρά μειωτικά και προς το τέλος των 20 ευρώ που έχει αποφασιστεί να επιβληθεί ανά επιβάτη ώστε να περιοριστεί ο υπερτουρισμός σε περιοχές όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος όταν στο Μεξικό το τέλος ανά επιβάτη έχει οριστεί σε 42 δολάρια προκαλώντας τις αντιδράσεις του τομέα της κρουαζιέρας κατ’ αναλογία αυτού που συνέβη και στην Ελλάδα όπου διατυπώθηκαν ενστάσεις για το ποιος θα πληρώσει τη διαφορά όταν οι κρουαζιέρες για τη διετία 2025-26 έχουν προπληρωθεί από τους επιβάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιέσεις ήταν τέτοιες ώστε οδήγησαν στο Μεξικό σε συμφωνία ώστε το τέλος να ξεκινήσει τον Ιούλιο στα 5 δολάρια ανά άτομο για τους επόμενους 13 μήνες. Από τον Αύγουστο του 2026 έως τον Ιούλιο του 2027, θα αυξηθεί στα 10 $ ανά άτομο και στη συνέχεια στα 15 $ το 2027-2028. Από τον Νοέμβριο του 2028, θα αυξηθεί στα 21 δολάρια ανά επιβάτη.
Τα στελέχη της βιομηχανίας κρουαζιέρας που μίλησαν στο Seatrade Cruise Conference τον Απρίλιο ζήτησαν μεγαλύτερη συνεργασία με λιμάνια σε όλο τον κόσμο και δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι τα λιμάνια θα συζητήσουν τις ανησυχίες μαζί τους. Κάτι που στην περίπτωση του Πειραιά έχει συμβεί κατ’ επανάληψη όπως εύστοχα αναφέρει στην δήλωσή του ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. αναφερόμενος στις επαφές με την CLIA.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter