Πεμ05012025

Last updateΠεμ, 01 Μαϊ 2025 3pm

Luis Blancas (Παγκόσμια Τράπεζα): «Δεν έχει σημασία μόνο τι γίνεται μέσα στο λιμάνι, αλλά πώς αυτό επικοινωνεί με τον έξω κόσμο»

0ΣΕΠΤραίνα

Μπορεί να κατέχουν ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας θέσεις για το παγκόσμιο εμπόριο αλλά τα ελληνικά λιμάνια χάνουν μεγάλο μέρος της υπεραξίας τους στο σύστημα μεταφορών καθώς οι σιδηροδρομικές τους καλύψεις είναι υποδεέστερες σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά λιμάνια. Η αναφορές του Luis Blancas (Παγκόσμια Τράπεζα) συνέδριο του Economist για τις Μεταφορές και τις Υποδομές στην Ελλάδα δεν άφησαν κανένα περιθώριο παρανοήσεων. 

Ο ανώτερος ειδικός σε θέματα μεταφορών και logistics της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρθηκε
στην καθοριστική συμβολή των ελληνικών λιμένων στην εντυπωσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια τονίζοντας ότι, η οικονομική ανάπτυξη και η βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών της χώρας συνδέονται άρρηκτα με τη θεαματική εξέλιξη των λιμενικών υποδομών.
Ο Πειραιάς έχει μετατραπεί από ένα μικρό λιμάνι σε παγκόσμιο διαμετακομιστικό κόμβο, ενώ η Θεσσαλονίκη, με την έγκριση του νέου master plan, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη δυναμική της. Αντίστοιχα, η Αλεξανδρούπολη αποκτά κομβικό γεωστρατηγικό ρόλο, ενισχύοντας τις συνδέσεις με τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.
Ο Blancas υπογράμμισε ότι αυτές οι εξελίξεις δεν περιορίζονται μόνο στις επενδύσεις υποδομών, αλλά αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου μεταρρυθμιστικού προγράμματος που ξεκίνησε το 2007, με την παραχώρηση του λιμένα Πειραιά και συνεχίστηκε με τις σιδηροδρομικές αναδιαρθρώσεις και την ψήφιση του νόμου περί logistics.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία της συνδεσιμότητας με την ενδοχώρα, σημειώνοντας ότι «δεν έχει σημασία μόνο τι γίνεται μέσα στο λιμάνι, αλλά πώς αυτό επικοινωνεί με τον έξω κόσμο». Όπως είπε, ένα μικρό ποσοστό των όγκων μετακινείται σήμερα με τρένα, κάτι που πρέπει να αλλάξει. Η αύξηση της σιδηροδρομικής κίνησης, όπως υποστήριξε, θα βελτιώσει δραστικά τη διασύνδεση των λιμανιών με την ενδοχώρα και θα ενισχύσει συνολικά το logistics σύστημα της χώρας.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη βελτίωση στον Δείκτη Logistics, υπερβαίνοντας τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, ενώ σημαντικά κεφάλαια έχουν ήδη δεσμευτεί για το σκοπό αυτό. «Από τη δική μας οπτική, όλα αυτά δείχνουν μια τρομερή δυναμική, που μπορεί να φέρει ακόμη μεγαλύτερες εξελίξεις», κατέληξε ο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού.

Ο Β. Κικίλιας

Ο υπουργός Ναυτιλίας αναφερόμενος στη σημασία των Ελληνικών λιμένων είπε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το εμπόριο και η ευημερία των λαών βασίστηκαν στη θάλασσα. Παρότι τα μέσα και η τεχνολογία έχουν αλλάξει, η θαλάσσια διακίνηση παραμένει κυρίαρχη, μεταφέροντας περίπου το 90% των αγαθών που κυκλοφορούν παγκοσμίως.
Αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία των στρατηγικών επενδύσεων σε λιμάνια όπως του Πειραιά, όπου η συνεργασία με την COSCO αποτελεί, όπως είπε, θετικό βήμα, αλλά υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες για επεκτάσεις και σχέσεις αμοιβαίου οφέλους.
Στη Θεσσαλονίκη, υπενθύμισε ότι ως υπουργός Τουρισμού οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων από μία το χρόνο έγιναν πάνω από 100, ενώ σημείωσε πως η περιοχή διατηρεί σημαντικό περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης.
Ο κ. Κικίλιας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που, όπως τόνισε, εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο με τη ροή ενέργειας να μεταστρέφεται από τον Νότο προς τον Βορρά, εξαιτίας των νέων γεωπολιτικών δεδομένων.
Αναφορά έκανε και στο λιμάνι της Σούδας το οποίο χαρακτήρισε κομβικό για τον δυτικό κόσμο, λόγω της στρατηγικής του θέσης στην είσοδο της Μεσογείου.
«Οι λιμενικές υποδομές είναι κρίσιμος παράγοντας για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών», κατέληξε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές θάλασσες και τα λιμάνια μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για όλη τη χώρα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter