Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ισορροπία μεταξύ οικονομικής και κοινωνικής διάστασης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

0korkidis1

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης στις 9 Μαΐου, επισημαίνει πως, η Σύνοδος Κορυφής του Πόρτο έδειξε πολιτική βούληση για περαιτέρω υλοποίηση της «νέας κοινωνικής Ευρώπης». Δεδομένου, ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη, πρέπει να διατηρηθούν τα μέτρα στήριξης για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στον φυσιολογικό ρυθμό τους και αυτή θα πρέπει να είναι η βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η επένδυση σε δεξιότητες και η βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας είναι απαραίτητες για μια ανταγωνιστική, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη στην Ευρώπη. Οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις συμβαδίζουν με περισσότερες θέσεις εργασίας και βιώσιμη κοινωνική προστασία.
Η Σύνοδος Κορυφής είχε στη ατζέντα, τη δέσμευση για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς και τη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης, ως βάση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας με κατάλληλα συστήματα κοινωνικής προστασίας. Οι επιχειρήσεις παρέχουν την πλειονότητα της δημιουργίας θέσεων εργασίας, όταν είναι σε θέση να λειτουργούν σε ένα φιλικό περιβάλλον και έχουν την ικανότητα να επενδύουν. Η δυνατότητα ανάκτησης και ανθεκτικότητας δίνει μια μοναδική ευκαιρία για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και την καλή λειτουργία της αγοράς εργασίας. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας προϋποθέτει μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας και επενδύσεις σε νέες δεξιότητες. Όλες οι οικογένειες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε βασικά συστήματα κοινωνικής προστασίας για να απομακρυνθούν από τα επίπεδα φτώχειας, όπου πολλοί μικρομεσαίοι βρίσκονται σήμερα. Ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να βρίσκεται πάντα στον πυρήνα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Η συμμετοχή των επιχειρηματικών φορέων και κοινωνικών εταίρων είναι ζωτικής σημασίας σε όλα τα επίπεδα για την εξεύρεση λύσεων, την ανάληψη υποχρεώσεων για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και την υλοποίηση ενός συμφωνημένου σχεδίου δράσης.
Παράλληλα, στο «Συνέδριο για το Μέλλον της Ευρώπης», στις 9 Μαΐου στο Στρασβούργο, είχαμε άλλη μια ευκαιρία για προβληματισμό σχετικά με τις προτεραιότητες της κοινωνίας. Διαπιστώνεται, πως πρέπει να βρεθεί ο σωστός τρόπος συνεργασίας για να γίνει η ΕΕ ακόμη καλύτερο μέρος για να ζήσουμε, να εργαστούμε και να επιχειρήσουμε. Ως εκ τούτου, η ΕΕ θέλει να δει πρόοδο όσον αφορά, πρώτον, στους όρους ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, δεύτερον, δικαιοσύνη στην επιχειρηματική δραστηριότητα και τρίτον, σταθερότητα του πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Είναι προφανές ότι σε μια δημοκρατία, η συζήτηση για τις περαιτέρω προτεραιότητές της και τον τρόπο συνεργασίας πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα μέρη της κοινωνίας και όλων των γενεών.
Οι φορείς εκπροσώπησης των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη είναι έτοιμες να συνεισφέρουν και να ξεκινήσουν εποικοδομητικό διάλογο με όλες τις ομάδες της κοινωνίας. Εργοδότες και εργαζόμενοι είναι πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη μπορεί να βελτιώσει την ευημερία των ανθρώπων της, στοχεύοντας σε μια δυναμική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία. Η κύρια πρόκληση μπροστά μας είναι ο καθορισμός των σωστών επιλογών για την επίτευξη των στόχων στους διάφορους τομείς χωρίς συνέπειες για τους άλλους. Η συμμετοχή όλων θα δημιουργήσει την απαραίτητη πρόοδο με ρεαλιστικό τρόπο και θα συμβάλει στη δημιουργία ευημερίας. Αυτό θα απαιτήσει κοινές προσπάθειες όσον αφορά στην καινοτομία και την ψηφιοποίηση, τη δημιουργία δεξιοτήτων και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Αντίστοιχα αυτό απαιτεί ένα ρυθμιστικό περιβάλλον που μειώνει τις γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις και διασφαλίζει ίσους όρους για όλους τους τύπους και τα μεγέθη των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. και μέλος της EuroCommerce, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε:
«Η Σύνοδος Κορυφής στο Πόρτο και η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ίσως έλαβαν χώρα την πιο κατάλληλη στιγμή και έδωσαν μια μοναδική ευκαιρία να προβληματιστούμε σχετικά με τις αξίες, τους στόχους και τον τρόπο συνεργασίας των χωρών μελών της ΕΕ. Ίσως ήρθε η ώρα, να ξεκινήσει μια ευρωπαϊκή προσπάθεια με καλή πίστη και με ουσιαστικό έργο, που επιτέλους θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την υποστήριξή μας στην προσπάθεια να οικοδομηθεί μια νέα κοινωνική Ευρώπη, η οποία δεν θα αφήνει κανέναν πολίτη στο περιθώριο. Δήλωσε, πως η ανάκαμψη μετά την πανδημία, πρέπει να είναι διαφορετική, χωρίς διακρίσεις, με περισσότερες και καλύτερες δουλειές, λιγότερες ανισότητες, καλύτερη ποιότητα και συνθήκες εργασίας. Επανέλαβε την ανάγκη του e-πιστοποιητικού εμβολιασμού και τάχθηκε υπέρ της άρσης των πνευματικών δικαιωμάτων στις πατέντες των εμβολίων. Το όραμα για ένα καλύτερο μέλλον της Ευρώπης, εκτός από διάλογο και προθέσεις, απαιτεί βούληση και ταχύτητα. Ο “επιταχυντής” αλλαγών που δημιούργησε η πανδημία, ίσως τελικά να λειτουργήσει και στα αντανακλαστικά της ΕΕ.».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter