Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε ημερίδα του Πα.Πει. συμμετείχε το ΒΕΠ

0ΒΕΠ

Στην ημερίδα που διοργάνωσε, την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Πειραιώς, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής, σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο της «Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης», συμμετείχε ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιώργος Παπαμανώλης-Ντόζας.
Η ημερίδα, η οποία διεξήχθη διαδικτυακά, εντάσσεται στη σειρά διαβουλεύσεων και δημόσιων συζητήσεων της «Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης», που πραγματοποιούνται υπό την εποπτεία των τριών θεσμικών οργάνων που ηγούνται της προσπάθειας, ήτοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Διάσκεψη θέτει ως στόχο να δώσει στους πολίτες μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών και των φιλοδοξιών της ΕΕ, ώστε να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα της Ένωσης απέναντι σε διάφορες κρίσεις, όπως οικονομικές ή σχετικές με την υγεία. Στόχος της είναι να συμβάλει στην ενίσχυση της δημόσιας, ανοικτής, διαφανούς και δομημένης διαβούλευσης χωρίς αποκλεισμούς, σχετικά με τα ζητήματα που έχουν σημασία για τους Ευρωπαίους πολίτες και που επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή.

Ο Πρόεδρος του Β.Ε.Π., αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση, ανέφερε στην ομιλία του:
«Σήμερα μας δίνετε την ευκαιρία , με την ημερίδα που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Πειραιώς, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, ως φορέας στήριξης της Μικρομεσαίας επιχείρησης, να μεταφέρουμε «τη φωνή της», για την ανάγκη, να της δοθεί μεγαλύτερος ρόλος στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με θέματα που επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα.
Εξάλλου, η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό: θα δημιουργήσει ένα νέο δημόσιο φόρουμ για ανοικτή, χωρίς αποκλεισμούς, διαφανή και δομημένη συζήτηση με τους Ευρωπαίους σχετικά με τα ζητήματα που τους αφορούν και επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το ότι θα συμμετέχει η νεολαία, η νέα γενιά, καθώς πρόκειται για «την επόμενη γενιά ανθρώπων που θα ηγηθούν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτοί θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο και να διαμορφώσουν το έδαφος πάνω στο οποίο θα δουλέψουν και θα διαπρέψουν».
Όπως ήδη όλοι γνωρίζουμε, η ελληνική πρόταση σχετικά με τη διάσκεψη περιλαμβάνει 6+1 άξονες: Το ευρωπαϊκό πλαίσιο Άμυνας και Ασφάλειας, τις ευρωπαϊκές Πολιτικές Συνοχής, το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, το Μεταναστευτικό, την Έρευνα και την Καινοτομία με έμφαση στο ρόλο της Νεολαίας, τη στρατηγική εμβάθυνσης της ΟΝΕ και το τρίπτυχο «Κράτος Δικαίου-Δημοκρατία-Ανθρώπινα Δικαιώματα» με την ενεργή συμμετοχή του Κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει, η Ελλάδα μας αλλάζει και είναι πολύ σημαντικό, αλλά και ενθαρρυντικό, ότι χάρη σε αυτή τη νέα πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα, πολίτες από ολόκληρη την Ευρώπη θα έχουν τη δυνατότητα να διατυπώσουν τις απόψεις τους για οποιοδήποτε θέμα θεωρούν σημαντικό για το μέλλον της . Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες (για πρώτη φορά σε επίπεδο ΕΕ) να προβάλλουν τις ιδέες τους, να σχολιάζουν ιδέες άλλων ανθρώπων, καθώς και να σχεδιάζουν και να συμμετέχουν σε δράσεις. Για πρώτη φορά η Ε.Ε. ΜΙΛΑΕΙ για το μέλλον των πολιτών με την ενεργή συμμετοχή τους, με ανοικτό και χωρίς αποκλεισμούς διάλογο στο πλαίσιο της συμμετοχικής δημοκρατίας, επομένως και η Διάσκεψη είναι δική τους.
Η συμμετοχή όλων των φορέων σε όλες τις δράσεις στο πλαίσιο της «ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ» κρίνεται απαραίτητη. Να μεταφέρουμε τις ανησυχίες, τις ανάγκες, τις ιδέες κάθε μικρής επιχείρησης, αλλά και τους τρόπους που θα μεταβούν στην νέα επιχειρηματική εποχή με όπλα τους την έρευνα, την καινοτομία, τη νέα τεχνολογία, την κατάρτιση και επανακατάρτιση, τις πολιτικές της πράσινης οικονομίας και της κλιματικής αλλαγής και τα “Next Generation” εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ένας φιλόδοξος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ είναι κρίσιμος για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την οικοδόμηση μιας πράσινης, ψηφιακής και ανθεκτικής Ευρώπης μετά την πανδημία, και είναι εδώ! Ας τον αγκαλιάσουμε ΟΛΟΙ για να προχωρήσουμε στην εποχή της ουσιαστικής επανεκκίνησης και ανάκαμψης!».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter