Δευ05062024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

EU Net-Zero Industry Act: Η ECSA καλωσορίζει την αναφορά παραγωγής 40% για καθαρά ναυτιλιακά καύσιμα στην Ε.Ε.

ECSA 0034

Η τελευταία ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για αυτή την πενταετή θητεία ενέκρινε χθες τον νέο νόμο, ο οποίος αποσκοπεί στην κλιμάκωση της βιομηχανικής ικανότητας για πράσινες τεχνολογίες στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες χαιρετίζουν θερμά τη συμπερίληψη των καθαρών καυσίμων για τη ναυτιλία, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων βιοκαυσίμων και των συνθετικών καυσίμων, στον κατάλογο των τεχνολογιών καθαρού μηδενικού ισοζυγίου που εγκρίθηκε σήμερα στο πλαίσιο του νόμου για τη βιομηχανία μηδενικών καθαρών εκπομπών.

Ο νέος νόμος εισάγει ένα σημείο αναφοράς για την Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ για την κάλυψη του 40 % των αναγκών ανάπτυξης καθαρών καυσίμων για τη ναυτιλία με την παραγωγική ικανότητα.

Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας βήμα για να διασφαλιστεί ότι τα καθαρά καύσιμα για τη ναυτιλία διατίθενται στην αγορά σε προσιτή τιμή, ως προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της ναυτιλίας στο πλαίσιο του ναυτιλιακού κανονισμού της ΕΕ για τα καύσιμα. Η κλιμάκωση της παραγωγής και της υιοθέτησης καθαρών καυσίμων για τη ναυτιλία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή ναυτιλία.

«Οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες έχουν ζητήσει επανειλημμένα εντολή από τους ευρωπαίους προμηθευτές καυσίμων να κλιμακώσουν και να διαθέσουν καθαρά, οικονομικά προσιτά και ασφαλή καύσιμα στην αγορά. Η αντιστοίχιση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής ικανότητας καυσίμων με τους στόχους της ΕΕ στο πλαίσιο του FuelEU Maritime είναι ουσιαστικής σημασίας. Χαιρετίζουμε το σημείο αναφοράς 40% για την παραγωγή καθαρών καυσίμων, όπως τα προηγμένα βιοκαύσιμα και τα ηλεκτρονικά καύσιμα, ως ένα σκαλοπάτι προς μια διεθνή κλιμάκωση εναλλακτικών βιώσιμων καυσίμων για τη ναυτιλία. Θα συνεργαστούμε στενά με την Επιτροπή για να διασφαλίσουμε ότι το σημείο αναφοράς του 40% μεταφράζεται σε άμεση δράση», δήλωσε ο Σωτήρης Ράπτης, Γενικός Γραμματέας της ECSA.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter