Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πρόταση για Zero Emission Shipping Fund

0shutterstock8

Το International Chamber of Shipping (ICS), η Commonwealth of The Bahamas και η Republic of Liberia κατέθεσαν πρόταση στον IMO για ένα Ταμείο Ναυτιλίας Μηδενικών Εκπομπών για την επιτάχυνση της μετάβασης στο καθαρό μηδέν έως το 2050. Το Ταμείο θα δώσει κίνητρα για την επιτάχυνση της παραγωγής και της υιοθέτησης καυσίμων και τεχνολογιών πλοίων μηδενικών αερίων του θερμοκηπίου και θα παράσχει δισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της μετάβασης στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ειδικότερα το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) έχει υποβάλει λεπτομερή, κατάλληλη για τον σκοπό σκοπό της πρόταση στην παγκόσμια ρυθμιστική αρχή της ναυτιλίας, τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (ΙΜΟ), για ένα Ταμείο Ναυτιλίας Μηδενικών Εκπομπών (ZESF). Αναγνωρίζοντας την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουν με εφαρμόσιμες λύσεις για την επίτευξη φιλόδοξων καθαρών μηδενικών στόχων, οι πλοιοκτήτες παγκοσμίως συμφώνησαν σε υποχρεωτικές συνεισφορές για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) των πλοίων για να συγκεντρώσουν δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Σκοπός είναι να επιταχυνθεί η μετάβαση του παγκόσμιου εμπορικού ναυτιλιακού στόλου σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και να υποστηριχθούν οι προσπάθειες μείωσης των θαλάσσιων αερίων του θερμοκηπίου των αναπτυσσόμενων χωρών. Η επικαιροποιημένη πρόταση της ναυτιλιακής βιομηχανίας συγχρηματοδοτείται από τις Μπαχάμες και τη Λιβερία (δύο από τις μεγαλύτερες διοικήσεις του κράτους σημαίας στον κόσμο, μετρημένες σε ολική χωρητικότητα). Η πρόταση βασίζεται στην έννοια του «feebate» που πρότεινε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας και στην υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ στον ΔΝΟ για ένα κατ' αποκοπή συνολικό σύστημα εισφορών «βάσει εισφορών». Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικαιροποιημένη πρόταση προσθέτει μια δομή διαφάνειας και λογοδοσίας για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα δισεκατομμύρια δολάρια που θα συγκεντρωθούν, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων που θα διατεθούν για χρήση στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο Guy Platten, Γενικός Γραμματέας του ICS, ανέφερε ότι : «Η μετάβαση στο net zero ναυτιλία πρέπει να είναι πραγματικά παγκόσμια. Διαφορετικά, δεν θα επιτύχει. Το ICS υποστηρίζει πλήρως τον καθαρό μηδενικό στόχο που έχει συμφωνήσει ο ΙΜΟ για τη ναυτιλία. Ο στόχος του 2050 θα παραμείνει εύλογος μόνο εάν οι κυβερνητικοί διαπραγματευτές σηκώσουν τώρα τα μανίκια τους για να αναπτύξουν τους κανονισμούς που απαιτούνται για τη δημιουργία του Ταμείου Ναυτιλίας Μηδενικών Εκπομπών. Το επόμενο έτος πρέπει να συμφωνηθεί επειγόντως ένας παγκόσμιος μηχανισμός τιμολόγησης των αερίων του θερμοκηπίου για τη ναυτιλία, ο οποίος θα μειώσει τον κίνδυνο των επενδύσεων σε καύσιμα πλοίων μηδενικού κινδύνου και θα παράσχει κεφάλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι κυβερνήσεις των Μπαχαμών και της Λιβερίας και η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία έχουν προτείνει έναν προσεκτικά μελετημένο μηχανισμό, ο οποίος είναι δίκαιος, διαφανής και απλός. Ο πρώτος στόχος του ΙΜΟ για το 2030 απέχει λιγότερο από έξι χρόνια. Εάν δεν επιτύχουμε ένα σημείο απογείωσης στην παραγωγή και υιοθέτηση μηδενικών καυσίμων πλοίων GHG έως το 2030, είναι δύσκολο να δούμε πώς θα επιτευχθεί το καθαρό μηδέν έως το 2050».

«Οι βάσεις έχουν γίνει και η ρυθμιστική αρχιτεκτονική έχει σχεδιαστεί προσεκτικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση από τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν αυτή την κατάλληλη λύση γρήγορα και αποτελεσματικά.»
Το Ταμείο Ναυτιλίας Μηδενικών Εκπομπών και ο μηχανισμός «feebate» θα εξεταστούν από τα κράτη μέλη του ΙΜΟ στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων για τα αέρια του θερμοκηπίου τον Μάρτιο. Οι κυβερνήσεις έχουν ήδη δεσμευτεί ομόφωνα να αναπτύξουν έναν μηχανισμό τιμολόγησης των αερίων του θερμοκηπίου για τη διεθνή ναυτιλία έως το 2025. Εάν οι κυβερνήσεις συμφωνήσουν, το ZESF θα εγκριθεί το επόμενο έτος για να συμβάλει στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία έως ή κοντά στο 2050, σύμφωνα με τους φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που εγκρίθηκαν από τα κράτη μέλη του ΙΜΟ.
Σύμφωνα με την πρόταση, οι συνεισφορές των πλοίων ανά τόνο CO2Οι εκπεμπόμενες εκπομπές θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του σημαντικού χάσματος κόστους μεταξύ των καυσίμων μηδενικών αερίων του θερμοκηπίου και του συμβατικού μαζούτ, παρέχοντας οικονομικές ανταμοιβές («εκπτώσεις») στα πλοία για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που αποτρέπονται από τη χρήση αυτών των νέων καυσίμων πλοίων.
Η διαφανής και υπεύθυνη πρόταση θα περιλαμβάνει στήριξη για την παραγωγή μηδενικών/σχεδόν μηδενικών καυσίμων πλοίων και την ανάπτυξη νέων υποδομών ανεφοδιασμού καυσίμων σε λιμένες αναπτυσσόμενων χωρών παγκοσμίως, καθώς και υποστήριξη της κατάρτισης για την ασφαλή χρήση νέων καυσίμων.
Μια λεπτομερής εκτίμηση επιπτώσεων έχει ήδη διεξαχθεί από την Clarksons Research για το ICS, η οποία υπογραμμίζει ότι ένα ποσοστό συνεισφοράς που προσθέτει ένα κόστος σε ένα εύρος μεταξύ 20 και 300 δολαρίων ΗΠΑ ανά τόνο καταναλωθέντος μαζούτ δεν θα είχε δυσανάλογα αρνητικές επιπτώσεις στις εθνικές οικονομίες όσον αφορά τις τιμές του παραδοθέντος φορτίου.
Το Ταμείο Ναυτιλίας Μηδενικών Εκπομπών θα επιτρέψει στον τομέα της ναυτιλίας που είναι δύσκολο να μειωθεί, ο οποίος εξαρτάται πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα και όπου η τρέχουσα χρήση καυσίμων μηδενικών αερίων του θερμοκηπίου είναι σχεδόν μηδενική, να επιτύχει ένα σημείο «απογείωσης» στη χρήση ακριβότερων «πράσινων» καυσίμων, όπως αμμωνία, υδρογόνο, βιώσιμα βιοκαύσιμα, συνθετική μεθανόλη και συνθετικό ΥΦΑ.
Το Ταμείο Ναυτιλίας Μηδενικών Εκπομπών (ZESF), χρησιμοποιώντας έναν μηχανισμό Ταμείου και Ανταμοιβής (Feebate), είναι επί του παρόντος η μόνη πρόταση στις διαπραγματεύσεις του ΙΜΟ σχετικά με έναν μηχανισμό τιμολόγησης των θαλάσσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο οποίος καθορίζει λεπτομερώς την απαραίτητη ρυθμιστική αρχιτεκτονική που μπορεί να εγγυηθεί τα δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης που απαιτούνται για να βοηθήσουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία να απαλλαγεί από τον άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών.
Το ZESF θα είναι απλό να εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο και μπορεί ρεαλιστικά να οριστικοποιηθεί από τις κυβερνήσεις για συμφωνία από την Επιτροπή Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του ΙΜΟ στις αρχές του 2025 (MEPC 83), όπως απαιτείται από τη στρατηγική του ΙΜΟ για τα αέρια του θερμοκηπίου του 2023, η οποία συμφωνήθηκε από την MEPC 80 τον Ιούλιο του 2023.
Το ICS έχει παράσχει στον ΙΜΟ λεπτομερή εκτίμηση επιπτώσεων, η οποία καταδεικνύει ότι ένα ποσοστό συνεισφοράς που προσθέτει κόστος μεταξύ 20 και 300 δολαρίων ΗΠΑ ανά τόνο καταναλωθέντος μαζούτ δεν θα έχει δυσανάλογα αρνητικές επιπτώσεις στις εθνικές οικονομίες όσον αφορά τις τιμές του παραδιδόμενου φορτίου.
Το ICS υπολογίζει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του ΙΜΟ για το 5-10% της ενέργειας που χρησιμοποιείται από τη ναυτιλία να προέρχεται από μηδενικές / σχεδόν μηδενικές πηγές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, το κόστος μείωσης του χάσματος κόστους με το συμβατικό μαζούτ και η επιβράβευση της επιταχυνόμενης υιοθέτησης εναλλακτικών καυσίμων θα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Το ICS προτείνει ότι η παραγωγή 5 έως 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ετησίως μπορεί να απαιτήσει συνεισφορά από τα πλοία στο Ταμείο Ναυτιλίας Μηδενικών Εκπομπών που ισοδυναμεί με περίπου 20 έως 40 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο μαζούτ που καταναλώνεται. Ωστόσο, το πραγματικό ποσοστό συνεισφοράς θα είναι υψηλότερο, ανάλογα με το ποσό των κεφαλαίων που τα κράτη μέλη του ΔΝΟ αποφασίζουν να συλλέξουν μέσω του ZESF για το χωριστό Ταμείο Θαλάσσιας Βιωσιμότητας του ΔΝΟ για τα Αέρια του Θερμοκηπίου (IMSF) για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών.
Η πρόταση για τη δημιουργία του Ταμείου Ναυτιλίας Μηδενικών Εκπομπών εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ICS, το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους των εθνικών ενώσεων πλοιοκτητών παγκοσμίως στην Ασία, την Αμερική, την Αφρική και την Ευρώπη, οι οποίες εκπροσωπούν συλλογικά όλους τους τομείς και τα επαγγέλματα και πάνω από το 80% της παγκόσμιας χωρητικότητας εμπορικής ναυτιλίας.

ICS

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter