Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αρκτική: Μπλόκαραν τα «πράσινα» καύσιμα

arctic ocean facts

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός έφτασε κοντά στην έγκριση ενός μη δεσμευτικού μέτρου κατά των εκπομπών μαύρου άνθρακα στην Αρκτική, αλλά δεν κατάφερε να το εγκρίνει μετά από αντιρρήσεις της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων.
Υπήρξε σχεδόν ομόφωνη υποστήριξη στην Επιτροπή Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος για ένα ψήφισμα που προτρέπει τα πλοία μέσα ή κοντά στην Αρκτική να στραφούν από το βαρύ μαζούτ στα καθαρότερα καύσιμα απόσταξης.
Ωστόσο, η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία και το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο ανέφεραν ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα εκπομπών σε διαφορετικούς τύπους καυσίμων και κινητήρες προτού μπορέσουν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο ψήφισμα.
Περιβαλλοντικές ομάδες προέτρεψαν τον ΙΜΟ να ρυθμίσει τις εκπομπές μαύρου άνθρακα, οι οποίες σκοτεινιάζουν τους αρκτικούς πάγους, προκαλώντας ταχύτερη τήξη.
Λένε ότι αυτό αποτελεί ένα υπερμεγέθη μερίδιο της συμβολής της ναυτιλίας στην υπερθέρμανση του πλανήτη καθώς αυξάνεται η κυκλοφορία μέσω της τήξης της Αρκτικής και βλάπτει την υγεία και τα μέσα διαβίωσης των τοπικών κοινοτήτων.
Υποστηρικτές του ψηφίσματος ήταν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, Ευρωπαϊκές χώρες όπως οι Κάτω Χώρες, η Ισπανία, η Ισλανδία και η Ιταλία, νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένου του Τουβαλού και των Νήσων Μάρσαλ, καθώς επίσης αρκετές περιβαλλοντικές ΜΚΟ.
Ο πρόεδρος της MEPC Χιντεάκι Σάιτο απέστειλε το θέμα σε άτυπη ομάδα εργασίας προς συζήτηση, όπως έκανε και για μια σειρά αμφιλεγόμενων κανονισμών για τις εκπομπές ρύπων ενώπιον του ΙΜΟ.
Εάν δεν εγκριθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, το ψήφισμα θα σταλεί στην υποεπιτροπή του ΙΜΟ για τροποποιήσεις, στη συνέχεια στο MEPC78 το 2022.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter