Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πειρατεία: Αλλάζουν τα δεδομένα στον Κόλπο του Άντεν

0HRA indian ocean 01 09 2021

Αλλάζουν τα δεδομένα σχετικά με τις πειρατικές επιθέσεις ανοικτά της Σομαλίας σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της υπό αναθεώρηση των πλαισίων της High Risk Area και της HRA που ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο φέτος. Η αναθεώρηση έλαβε υπόψη τις δηλώσεις της Κένυας σχετικά με την έκταση του HRA στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) οι οποίες συζητήθηκαν και σε επίπεδο ΙΜΟ συνεδρίαση της επιτροπής ναυτικής ασφάλειας.
Μια διεξοδική αξιολόγηση απειλής για τον Δυτικό Ινδικό Ωκεανό διενεργήθηκε από τους συν-συγγραφείς, με βάση τις εκτιμήσεις απειλών της SHADE, eunavfor Atalanta, UNODC, και δεδομένα από ukmto. Από τη διαδικασία αυτή εξήγονται τα ακόλουθα συμπεράσματα:
-Η απειλή από τη σομαλική πειρατεία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 2007. Δεν έχουν γίνει επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων από το 2017. αν και το 2019 καταγράφηκε ένα ασαφές περιστατικό στο οποίο ενεπλάκη αλιευτικό σκάφος.
-Οι Ομάδες Δράσης Πειρατών και οι επικεφαλής τους έχουν εκτρέψει τις επιχειρήσεις τους σε άλλα εγκλήματα, όπως το λαθρεμπόριο, εκμεταλλευόμενες την ανασφάλεια που δημιουργήθηκε από τον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης. Ωστόσο, οι πειρατές εξακολουθούν να διατηρούν την ικανότητα και τους πόρους για τη διεξαγωγή επιθέσεων στη θάλασσα, καθώς οι συνθήκες στη Σομαλία την ευνοούν.
-Άλλες απειλές έχουν προκύψει στην περιοχή από τη δημοσίευση του BMP 5. Ειδικότερα, οι απειλές κατά της εμπορικής ναυτιλίας από ασύμμετρους πολέμους και μη κρατικούς παράγοντες στο Bab al Mandeb, τη Νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν ήταν μεγαλύτερες από αυτές της πειρατείας.
-Οι στρατιωτικές εντολές έχουν επεκταθεί για να καλύψουν μια αυξημένη ποικιλία θαλάσσιων εγκλημάτων.
Ωστόσο, ενώ η απειλή από την πειρατεία της Σομαλίας παραμένει χαμηλή, υπάρχουν και άλλες απειλές, η πλήρης μείωση των αποτρεπτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή θα μπορούσε να προσφέρει ευκαιρίες στους δράστες της θαλάσσιας ανασφάλειας και θα πρέπει να αποφευχθεί. Ως εκ τούτου, ενώ η περιοχή δεν μπορεί να θεωρηθεί «υψηλού κινδύνου», εξακολουθεί να ισχύει ότι υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια και, ως εκ τούτου, απαιτείται κάποιος προσδιορισμός για τη διατήρηση του status quo όσον αφορά την αυτοπροστασία και την αποτροπή και την αποφυγή της επιστροφής σε μια κατάσταση κατά την οποία η απειλή για τη ναυτιλία αυξάνεται.
Σύμφωνα τέλος με τα στοιχεία από την 1η Σεπτεμβρίου η HRA θα τροποποιηθεί.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter