Τετ06102026

Last updateΤετ, 10 Ιουν 2026 9am

Σουέζ: Αυξάνονται τα τέλη διέλευσης…

0Suez

Η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ δημοσίευσε τις πρώτες ευρείες αυξήσεις τιμών με τη μορφή αναθεωρημένων προσαυξήσεων για τις διελεύσεις εδώ και τρία χρόνια.

Η αναγγελία έρχεται, ωστόσο σε χρονική συγκυρία, καθώς η διώρυγα συνεχίζει τις προσπάθειες για αύξηση των διελεύσεων και αναδύονται νέοι κίνδυνοι για τη ναυτιλία με τους Χούθι να απειλούν και πάλι με ναυτικό αποκλεισμό την Ερυθρά Θάλασσα.
Η Ερυθρά Θάλασσα έχει γίνει μια κρίσιμη εναλλακτική λύση για τα δεξαμενόπλοια που επιδιώκουν να φορτώσουν στον δυτικό τερματικό σταθμό της Σαουδικής Αραβίας ως εναλλακτική λύση στον Περσικό Κόλπο. Ταυτόχρονα, ορισμένοι μεταφορείς χρησιμοποιούν τη Διώρυγα του Σουέζ και μεταφέρουν πλοία στα λιμάνια της Σαουδικής Αραβίας ως μέρος μιας χερσαίας γέφυρας για να μεταφέρουν φορτία χερσαία στα κράτη του Κόλπου.
Οι εγκύκλιοι δείχνουν ότι οι προσαυξήσεις που εφαρμόζονται επιπλέον των βασικών επιτοκίων θα αυξηθούν από τις 15 Ιουλίου. Η αρχή αποκαλεί αυτές τις προσαυξήσεις προσωρινές, αλλά θα αντιπροσωπεύουν σημαντικές αυξήσεις τιμών για όλες σχεδόν τις κατηγορίες πλοίων. Τα μόνα πλοία που απαλλάσσονται από τις νέες προσαυξήσεις είναι τα επιβατηγά πλοία, τα οποία είναι από τις μικρότερες κατηγορίες που χρησιμοποιούν τη διώρυγα.
Το συγκεκριμένο ποσοστό επιβάρυνσης ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του πλοίου, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται για τα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου και προϊόντων. Η προσαύξηση τους θα αυξηθεί από το 25% των βασικών τελών ή το 37% όταν είναι φορτωμένα και το 27% όταν ταξιδεύουν μόνο με έρμα. Οι μεταφορείς υγραερίου θα αντιμετωπίσουν επιπλέον χρέωση 32%, ενώ το ξηρό χύδην φορτίο θα είναι 22% και τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα επιβαρυνθούν με επιπλέον χρέωση 12%.
Η διώρυγα είχε εφαρμόσει ειδικές διατάξεις στο πρόσφατο παρελθόν, προσπαθώντας να προσελκύσει πλοία για να πραγματοποιήσουν τη διέλευση, ειδικά για όλα τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, είτε μεταφέρουν φορτίο είτε άδεια.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter