Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα υπέρ της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της διπλωματίας στη Μ. Ανατολή
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: NEA
- Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2026 12:20
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, μίλησε για την κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και τη σημασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Τόνισε τη θέση της Ελλάδας υπέρ του διεθνούς δικαίου, της προστασίας των αμάχων και της διπλωματικής επίλυσης των συγκρούσεων.
Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών έχει ως εξής:
«Συνέρχεται σήμερα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων εν μέσω μιας κλιμακούμενης κρίσης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα τάχθηκε επί της αρχής υπέρ της καθολικής εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού των δικαιωμάτων των αμάχων και, βεβαίως, της επιστροφής στη διπλωματία αντί του πολέμου.
Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ελεύθερης διακίνησης όλων των πλοίων στην ευρύτερη περιοχή και καλούμε το Ιράν να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Ήδη στην ευρύτερη περιοχή λειτουργεί η επιχείρηση "Aspides", στην οποία συμμετέχουν δύο μόνο κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στις χώρες οι οποίες πλήττονται, στις χώρες του Κόλπου, και παρέχει ανοιχτή συνδρομή στην Κύπρο. Δεν είναι στην πρόθεση της Ελλάδας να εμπλακεί στον πόλεμο. Ιδιαίτερα σε σχέση με την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, θα ήθελα να επισημάνω το πόσο κρίσιμο είναι, όχι μόνο για τη τις τιμές του του πετρελαίου, αλλά και για το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, να παραμείνουν ελεύθερες οι θάλασσες.
Θα θέσω υπόψη των Ευρωπαίων συναδέλφων μου το ζήτημα της επίθεσης σε βάρος ελληνικού πλοίου στα διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας. Είναι προφανές ότι για το ζήτημα αυτό πρέπει να υπάρξει απόλυτη καταδίκη και λογοδοσία. Είναι αυτονόητο ότι στις στιγμές αυτές, που είναι εξαιρετικά κρίσιμες και οι συνέπειες μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικές, όχι μόνο γεωπολιτικά, αλλά και οικονομικά και περιβαλλοντικά για τη Μεσόγειο, η Ευρώπη θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τον ηγετικό της ρόλο».
«Μοντέλο» Μαύρης Θάλασσας
Εξ άλλου η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, Κάγια Κάλας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι συζήτησε με τα Ηνωμένα Έθνη την ιδέα να ανοίξει η μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω του Στενού του Ορμούζ, αναπαράγοντας μια συμφωνία που εξασφαλίζει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια πολέμου.
Φτάνοντας σε σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Κάλας είπε ότι είχε συνομιλήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά με την πρωτοβουλία για την αποδέσμευση του Στενού, που αυτή τη στιγμή έχει κλείσει λόγω του πολέμου στο Ιράν.
"Είχα συνομιλίες με τον Αντόνιο Γκουτέρες για το αν είναι δυνατόν να υπάρξει μια αντίστοιχη πρωτοβουλία όπως είχαμε με την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας", δήλωσε η Κάλας, σύμφωνα με το Reuters.
Το Ιράν έχει ουσιαστικά κλείσει το Στενό του Ορμούζ, εν μέσω του πολέμου ΗΠΑ–Ισραήλ κατά του Ιράν, που βρίσκεται τώρα στην τρίτη εβδομάδα. Οι ιρανικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί σε πλοία στο στενό κανάλι μεταξύ Ιράν και Ομάν, εμποδίζοντας περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προμήθειας πετρελαίου, στην μεγαλύτερη διακοπή που έχει καταγραφεί ποτέ.
Η Κάλας σημείωσε ότι το κλείσιμο του Στενού είναι "πραγματικά επικίνδυνο" για την ενεργειακή προμήθεια στην Ασία, αλλά αποτελεί επίσης πρόβλημα για την παραγωγή λιπασμάτων.
"Και αν φέτος υπάρξει έλλειψη λιπασμάτων, θα υπάρξει επίσης έλλειψη τροφίμων την επόμενη χρονιά", πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Κάλας τόνισε ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης αν είναι δυνατόν να αλλάξει η εντολή της μικρής ναυτικής αποστολής της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, Aspides, η οποία αυτή τη στιγμή εστιάζει στην προστασία πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι της Υεμένης.
"Στο συμφέρον μας είναι να κρατήσουμε το Στενό του Ορμούζ ανοιχτό και γι’ αυτό συζητάμε τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το πλαίσιο από ευρωπαϊκής πλευράς", δήλωσε.
Ερωτηθείσα για τον σκεπτικισμό που εξέφρασε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιοχάν Βαντέφουλ σχετικά με το αν η Aspides θα ήταν χρήσιμη στο Στενό του Ορμούζ, η Κάλας απάντησε: "Φυσικά πρέπει να έχουμε και τα κράτη-μέλη στο πλευρό μας".
"Αν τα κράτη-μέλη πουν ότι δεν κάνουμε τίποτα γι’ αυτό, τότε φυσικά είναι δική τους απόφαση, αλλά πρέπει να συζητήσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε να κρατηθεί το Στενό του Ορμούζ ανοιχτό".
"Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια σ' αυτή την περιφέρεια, το απλούστερο θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε την αποστολή που έχουμε ήδη έτοιμη και ίσως να την προσαρμόσουμε λίγο", υπογράμμισε.
"Τίθεται επίσης ζήτημα ενός συνασπισμού εθελοντών σχετικά μ' αυτό, όμως οφείλουμε επίσης να δούμε τι θα επέτρεπε να ανοίξει το ταχύτερο το στενό του Οορμούζ", πρόσθεσε.
Οι 27 θα μπορούσαν έτσι να συμφωνήσουν πάνω σε κοινά "κριτήρια", αποδεκτά από τις ΗΠΑ, και τα οποία θα υποβάλονταν στους Ιρανούς, εξήγησε διπλωματική πηγή.
