Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ECSA-ETF: Η ναυτιλία της ΕΕ πρέπει να προσελκύσει και να διατηρήσει περισσότερες γυναίκες

ECSA logo 1

Οι ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι για τις θαλάσσιες μεταφορές, οι ενώσεις πλοιοκτητών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECSA) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF), εξακολουθούν να υποστηρίζουν την ενισχυμένη συμμετοχή των γυναικών στην ευρωπαϊκή ναυτιλία. Την Παγκόσμια "μέρα της Γυναίκας, ξεκινούν μια έρευνα που θα τους βοηθήσει να καθορίσουν την τρέχουσα κατάσταση της απασχόλησης των γυναικών στον τομέα και να αξιολογήσουν τις ανάγκες των γυναικών ναυτικών, ένα πρώτο βήμα ενός χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Το φετινό θέμα των Γυναικών του ΟΗΕ είναι «Γυναίκες στην ηγεσία: Επίτευξη ενός ισότιμου μέλλοντος σε έναν κόσμο COVID-19». Η πανδημία επιβεβαίωσε ότι οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διασφάλισης της ανενόχλητης ροής του παγκόσμιου εμπορίου και διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διαμόρφωση ενός ίσου μέλλοντος ανάκαμψης και ευημερίας.
Η ECSA και το ETF εξέδωσαν κοινή δήλωση πρόθεσης για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ναυτιλία τον Νοέμβριο του 2018. Και οι δύο εντάχθηκαν στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Γυναίκες στις Μεταφορές – Πλατφόρμα αλλαγής της ΕΕ» για την ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών στον τομέα των μεταφορών.
Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν στρέψει τις δεσμεύσεις τους σε δράση με ένα κοινό συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο WESS που έχει ως στόχο να συμβάλει σε ένα ελκυστικό, έξυπνο και βιώσιμο εργασιακό περιβάλλον στον ναυτιλιακό τομέα της ΕΕ και θα στηρίξει το έργο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του τομέα – ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ο τομέας επιδιώκει να ανακάμψει από τις επιπτώσεις του Covid-19 – προσελκύοντας και διατηρώντας περισσότερες γυναίκες τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.
"Βλέπουμε περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες να κατανοούν ότι η ποικιλομορφία αποτελεί εργαλείο για αυξημένη ανταγωνιστικότητα. Η ναυτιλία είναι κατά παράδοση ανδρική βιομηχανία και ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε αυτό. " συμβολή που μπορούν να επιφέρουν περισσότερες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό της ναυτιλίας, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά, είναι άφθονη. Η ενεργός συμμετοχή τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών και η αποστολή του μηνύματος μέσω πρεσβευτών και πρωταθλητών, είναι η ισχυρότερη μέθοδος προώθησης της βιομηχανίας σε άλλες γυναίκες.
Στην εταιρεία μου, τη Stena, για παράδειγμα, η ισότητα των φύλων αποτελεί βασική προτεραιότητα της βιωσιμότητας. Η ναυτιλιακή βιομηχανία πρέπει να γίνει πιο ποικιλόμορφη, χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτική και ψηφιακή και πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε ο Claes Berglund, Πρόεδρος της ECSA και Διευθυντής Δημοσίων Υποθέσεων και Βιωσιμότητας στη Stena.
"Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Η ECSA είναι υπερήφανη που ηγείται της εργασίας σε επίπεδο ΕΕ μαζί με τον κοινωνικό μας εταίρο ETF και είναι τιμή μου να υποστηρίζω την προώθηση της ανάγκης για δικαιοσύνη, ισότητα και ένταξη που θα οδηγήσει σε αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στη ναυτιλία», κατέληξε ο κ. Berglund.
«Η Παγκόσμια "μέρα της Γυναίκας παρέχει μια παγκόσμια ευκαιρία αναγνώρισης του έργου των γυναικών στην οικονομία και τη ζωή μας. Ως παγκόσμια βιομηχανία, η ναυτιλία είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων των γυναικών – είναι καθήκον μας να επιδείξουμε τους ζωτικούς ρόλους των γυναικών και την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας εργασιακών περιβαλλόντων όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν», πρόσθεσε η Debbie Cavaldoro, επικεφαλής πολιτικής και στρατηγικής στη Nautilus International και επικεφαλής του ETF στο έργο WESS.
«Το EFT είναι υπερήφανο που συνεργάζεται με την ECSA για να διασφαλίσει ότι οι φωνές των γυναικών ναυτικών και των γυναικών στη ναυτιλία βρίσκονται στο επίκεντρο των έργων για τη στήριξη της πρόσληψης και της διατήρησης περισσότερων γυναικών στη ναυτιλία», συνέχισε.
"Έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ότι ένας ποικιλόμορφος χώρος εργασίας είναι επωφελής για όλους και αυτό είναι εξίσου σημαντικό για μια ομάδα σε ένα σκάφος όσο και για οποιαδήποτε άλλη ομάδα που βασίζεται στο γραφείο", κατέληξε η Debbie Cavaldoro.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter