Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ποιες είναι οι δέκα χώρες με την καλύτερη θέση στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο-η θέση της Ελλάδας (πίνακας)

peiraias coscoΟ δείκτης συνδεσιμότητας των ναυτιλιακών εταιρειών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (liner shipping connectivity index -LSCI) που έχει καταρτίσει η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (United Nations Conference on Trade and Development-Unctad) για το 2019 περιλαμβάνει 178 χώρες και αναδεικνύει τις τάσεις που κυριαρχούν στο θαλάσσιο εμπόριο.

Στις δέκα πρώτες θέσεις του δείκτη κυριαρχούν πέντε χώρες από την Ασίας ενώ τέσσερις χώρες είναι από την Ευρώπη και την δεκάδα συμπληρώνον οι ΗΠΑ.
Την πρώτη θέση διατηρεί σταθερά τα τελευταία χρόνια η Κίνα και ακολουθούν η Σιγκαπούρη, η Νότιος Κορέα η Μαλαισία και στην πέμπτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ. Στην συνέχεια η κατάταξη περιλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ, το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία.
Η Ελλάδα διπλασίασε σχεδόν από το 2006 που καταρτίστηκε ο σχετικός δείκτης την «βαθμολογία» της από το 32,8 στο 60,92 και αυτό χάρη προφανώς στη συμφωνία με την Cosco. Το 2019 βρίσκεται στην20η θέση της σχετικής κατάταξης όταν το 2006 ήταν στην 24η θέση.
Σε γενικές γραμμές πάντως η σχετική κατάταξη διαχρονικά των χωρών δεν παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές καθώς ως ένα βαθμός είναι δεδομένη η θέση κάθε χώρας στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο. Ωστόσο όπως σημειώνει ο κ. Jan Hoffmann chief of trade logistics,της UNCTAD, παρατηρείται συνδεσιμότητα δυο ταχυτήτων δηλαδή μια αυξανόμενη διαφορά - μεταξύ των καλύτερα και των χειρότερα συνδεδεμένων χωρών
Η θέση μιας χώρας στο παγκόσμιο δίκτυο μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων - η συνδεσιμότητα της - είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας για το εμπορικό κόστος και την ανταγωνιστικότητά της , δήλωσε ο κ. Hoffmann.
Στις 10 Αυγούστου, η UNCTAD θα κυκλοφορήσει ένα νέο δείκτη συνδεσιμότητας θαλάσσιων λιμένων για περισσότερα από 900 λιμάνια, καθώς και νέα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις κλήσεις σε λιμάνια και το χρόνο που αφιερώνεται σε λιμάνια.

 katataksi2

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter