Κυρ05192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Επισκευαστική ζώνη: Δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος για διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις ναυπήγησης

plakiotakis 8636

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας βρίσκονται οι επιχείρησης ναυπήγησης. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε, πριν από περίπου τρεις μήνες, τροποποίηση του νόμου που έδινε σημαντικές διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις του κλάδου, αναφορικά με την καταβολή ή απαλλαγή ΦΠΑ στις πρώτες και βοηθητικές ύλες, αυτός δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς εκκρεμεί απόφαση του διοικητή της ανεξάρτητης Αρχής δημοσίων εσόδων που θα πρέπει να καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις. Οπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εφοδιαστών πλοίων Νίκος Μαυρίκος, στις 22/12/2016 παρά το γεγονός ότι υπήρξε αλλαγή του νόμου (τροποποίηση άρθρου 39 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (Ν.2960/2001 α 265) με τη ψήφιση του νόμου 4446/2016 άρθρο 103) που δίνει το δικαίωμα στην κάθε ναυπηγική μονάδα, εφόσον έχει κάνει αίτηση και έχει αναγνωριστεί ως ναυπηγικό συγκρότημα, να αγοράζει ελεύθερα πρώτες ύλες για την κατασκευή ή επισκευή πλοίων και ανάλογα τον τύπο του πλοίου να καταβάλλει ή να απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ με την ολοκλήρωση των εργασιών, αυτός δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς εκκρεμεί απόφαση του διοικητή της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων που θα πρέπει να ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Έως τώρα, οι ναυπηγικές επιχειρήσεις που ήθελαν να κατασκευάσουν ή να επισκευάσουν ένα πλοίο αγόραζαν πρώτα τα προϊόντα πληρώνοντας όλο το ΦΠΑ και στη συνέχεια, αφού ολοκλήρωναν τις εργασίες, ακολουθούσε ο έλεγχος από την εφορία προκειμένου μετά από καιρό να επιστραφεί ένα ποσό πίσω.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 103 παράγραφος 1 του νόμου 4446/2016 «τροποποιήσεις διατάξεων εθνικού τελωνειακού κώδικα» ορίζει ότι επιχειρήσεις ναυπήγησης και επισκευής πλοίων δύνανται να λειτουργούν ως Ελεύθερα Τελωνειακά Συγκροτήματα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από τον διοικητή της ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (Ε.Β.Ε.Π.), Β. Κορκίδης, έχει ζητήσει, η ευνοϊκή ρύθμιση απαλλαγής ΦΠΑ των εγχώριων εμπορευμάτων που ισχύει στην Ελεύθερη Ζώνη του Πειραιά, να ισχύσει για όλες τις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης, οι οποίες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, καθώς και την άμεση απαλλαγή από τον ΦΠΑ, όταν τα προϊόντα ειδικού προορισμού παραδίδονται από τους εφοδιαστές στα πλοία.

Το θέμα έφερε στη Βουλή και ο τομεάρχης ναυτιλίας της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης. Με ερώτησή του, την Τρίτη 14 Μαρτίου, προς τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Πλακιωτάκης ρωτά ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση του διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

α) Για τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων ναυπήγησης και επισκευής πλοίων ως Ελεύθερα Τελωνειακά Συγκροτήματα;
β) Για την τροποποίηση και επέκταση των ήδη λειτουργούντων στην Ελλάδα Ελεύθερων Τελωνειακών Συγκροτημάτων, Ελεύθερων Τελωνειακών Χώρων και Χώρων Τελωνειακής Επίβλεψης;

 

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter