Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνέχισε με νέα κέρδη η αγορά ξηρού φορτίου

bulk ships 000

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Chartering broker & Maritime investments consultant

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst

Η αγορά ξηρού φορτίου κατέγραψε νέα κέρδη την εβδομάδα που μας πέρασε, με τους επιμέρους δείκτες να είναι στο πράσινο. Οι μεγαλύτερες εβδομαδιαίες μεταβολές παρατηρήθηκαν στα μεγαλύτερα μεγέθη, Panamaxes και Capes, ενώ και τα μικρότερα ακολούθησαν την ανοδική τάση. Έτσι, ο BDI κατέγραψε νέα εβδομαδιαία άνοδο 403 μονάδων και έκλεισε στις 2788 μονάδες την Παρασκευή 23 Απριλίου.
Ας δούμε, αναλυτικότερα, πως κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η αγορά ξηρού φορτίου ανά μέγεθος πλοίου, ξεκινώντας από τα CAPEs. Στην αγορά του Ειρηνικού μπορεί οι ναύλοι να παρουσίασαν άνοδο, όμως ο όγκος των κλεισιμάτων είναι μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ως προς τη ζήτηση, κατά τις πρώτες μέρες της εβδομάδας παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα στις περισσότερες περιοχές, έτσι, απορροφήθηκαν αρκετά πλοία από την αγορά, βοηθώντας παράλληλα τους ναύλους. Προς το τέλος της εβδομάδας οι ναυλωτές κρατήθηκαν, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω άνοδος των ναύλων. Τα επίπεδα των ναύλων στη διαδρομή Αυστραλία -Κίνα (C5) κινήθηκαν στα 11,5-11,7 $/tn, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.
Στον Ατλαντικό και ιδίως στη Βραζιλία, η κύρια γραμμή C3 κατέγραψε τα υψηλότερα νούμερα για τους τελευταίους 20 μήνες, με την προσφερόμενη χωρητικότητα να είναι πτωτική. Ο Βόρειος Ατλαντικός παρουσίασε ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς, με αρκετά υπερατλαντικά φορτία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδρομές από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο προς την Άπω Ανατολή πλησίασαν τα $ 60 Κ/ημέρα. Έτσι, οι ναύλοι για τα ταξίδια από Βραζιλία προς την Κίνα κινήθηκαν στα 26-27,3 $/tn, κατά μ.ο. (για τη διαδρομή C3), ενώ οι ναύλοι από την Ευρώπη προς την Ασία κυμάνθηκαν στα $ 58-58,5Κ/ημέρα (για τη διαδρομή C9) και τα Υπερατλαντικά κυκλικά ταξίδια στα $ 37-37,5Κ/ημέρα (για τη διαδρομή C8).
Σχετικά με τα Kamsarmaxes, στο Βόρειο Ατλαντικό η μεγάλη απόσταση μεταξύ των ιδεών ναυλωτών και πλοιοκτητών κράτησε σε χαμηλά επίπεδα τον όγκο κλεισιμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα ταξίδια προς την Ασία, αφού η Κίνα συνέχισε τις αγορές σιτηρών από τη βόρεια Ευρώπη. Νοτιότερα, η περιοχή της ECSA παρουσίασε αρκετή δραστηριότητα αυτή την εβδομάδα και η προσφερόμενη χωρητικότητα στην περιοχή παρέμενε σταθερή. Έτσι, οι πλοιοκτήτες βρήκαν ευκαιρία να ασκήσουν πίεση και οι ναύλοι παρουσίασαν άνοδο. Οι ναύλοι για τα ταξίδια από τη Βραζιλία προς την Άπω Ανατολή έκλειναν στα $ 23,5-26,5Κ/ημέρα (παράδοση στη Ν.Α.Ασία), από τον Αμερικάνικο Κόλπο προς την ίδια κατεύθυνση στα $ 33Κ/ημέρα (παράδοση Γιβραλτάρ) και για ταξίδια από τη Μαύρη Θάλασσα στην Κίνα στα $ 33Κ /ημέρα.
Από την άλλη πλευρά, στον Ειρηνικό η αγορά παρουσίασε άνοδο, κυρίως λόγω του αυξημένου αριθμού φορτίων από την Ινδονησία προς την Κίνα. Έτσι, μειώθηκε αρκετά ο αριθμός των διαθέσιμων πλοίων, βοηθώντας παράλληλα την αγορά. Στις υπόλοιπες περιοχές, ο Βόρειος ειρηνικός διατήρησε τη δυναμική του, ενώ η Αυστραλία ήταν πιο ήρεμη. Οι ναύλοι για κυκλικά ταξίδια στη Ν.Α. Ασία-Άπω Ανατολή κινήθηκαν στα $ 24-26Κ /ημέρα.
Για τα SUPRAMAXes-ULTRAMAXes στη Ν.Α. Ασία η αγορά συνέχισε να πρωταγωνιστεί στον Ειρηνικό με τα ταξίδια προς το βορρά να πληρώνουν πάνω από 30 Κ. Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια μεταξύ Ν.Α. Ασίας και Άπω Ανατολής ανέβηκαν στα 31-32Κ/ημέρα. Βορειότερα, η Άπω Ανατολή ενισχύθηκε από φορτία άνθρακα και νικέλιο, έτσι οι πλοιοκτήτες μπορούν να βρουν σχετικά εύκολα κάποια απασχόληση και σε υψηλότερα νούμερα. Επίσης, το ενδιαφέρον για ναυλώσεις περιόδου διατηρείται έντονο. Οι ναύλοι των SMXs για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή και στο NOPAC κινήθηκαν στα $ 24-25Κ/ημέρα, για ταξίδια προς την Ινδία στα $ 22,5-23,5Κ/ημέρα και τα ταξίδια της επιστροφής (BH) στα $ 20-21Κ/ημέρα.
Ο Αραβικός Κόλπος και η Δυτική Ινδία μπορεί να μην παρουσίασαν τον όγκο των φορτίων των προηγούμενων ημερών, όμως οι πλοιοκτήτες δεν ήταν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στις ιδέες τους, αντιθέτως διεκδίκησαν μεγαλύτερα νούμερα. Περιμένουμε να δούμε το επόμενο διάστημα, ενόψει του Ραμαντάν, πώς θα κινηθεί η αγορά. Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια στην Άπω Ανατολή αυξήθηκαν στα $ 28-29Κ/ημέρα (από Αραβικό Κόλπο (AG) –Δυτική Ινδία (WCI)), για σύντομα ταξίδια μεταξύ Αραβικού Κόλπου –Δυτικής Ινδίας στα $ 25-27,5Κ/ημέρα και τα ταξίδια προς τη Μεσόγειο στα $ 22-23Κ/ημέρα.
Στον Ατλαντικό και ειδικά ο Αμερικάνικος κόλπος ήταν αρκετά δραστήριος με πολλές απαιτήσεις, κυρίως προς την Ασία. Ο αριθμός των διαθέσιμων πλοίων άρχισε να αυξάνεται, χωρίς να προκαλεί ανησυχία προς το παρόν. Οι ναύλοι των SMXs για τα Υπερατλαντικά ταξίδια ανέβηκαν στα $ 19-20Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 28-29Κ/ημέρα. Η περιοχή της ECSA είχε ένα δυνατό ξεκίνημα με πολλά φορτία προς την Ασία. Ωστόσο, προς το τέλος εβδομάδας έπεσαν οι ρυθμοί, χωρίς όμως αυτό να επηρεάσει την ανοδική τάση των ναύλων. Οι ναύλοι των SMXs για ταξίδια προς την Ν.Α. Ασία-Κίνα αυξήθηκαν στα $ 19-20Κ/ημέρα + 900-1000Κ$ ΒΒ και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Μεσόγειο / Ευρώπη) στα $ 27-28Κ/ημέρα (παράδοση Recalada).
Η αγορά της Ευρώπης διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα, αφού ο όγκος νέων φορτίων ήταν περιορισμένος και η συγκέντρωση χωρητικότητας για τον Απρίλιο να παραμένει σε σχετικά ψηλά επίπεδα. Οι ναύλοι των SMXs για τα κυκλικά-τοπικά ταξίδια κινήθηκαν στα $ 18,5-19,5Κ /ημέρα, για ταξίδια με SCRAP φορτία προς τη Μεσόγειο στα $ 20,5-21,5Κ /ημέρα και προς την Ασία στα $ 26-27Κ/ημέρα. Η αγορά στη Μεσόγειο συνέχισε να παρουσιάζει αυξημένα νούμερα, με τα φορτία κλίνκερ προς τη Δυτική Αφρική να οδηγούν την αγορά. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ένα SMX για ταξίδι από τη Μεσόγειο /Μαύρη Θάλασσα προς την Ασία έκλεινε στα $ 32-33 Κ/ημέρα (παράδοση Canakkale /Μαύρη Θάλασσα), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 19-20 Κ/ημέρα και μέσα στη Μεσόγειο στα $ 20-21Κ/ημέρα.
Ως προς την αγορά των Handies, η Ευρώπη παρουσίασε περισσότερη δραστηριότητα. Η προσφερόμενη χωρητικότητα μειώθηκε, ενώ η αγορά ενισχύθηκε με κάποια φορτηγά προς τη Λατινική Αμερική. Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια έφτασαν στα $ 14,5-15,5Κ/ημέρα, προς τη Μεσόγειο, με Scrap φορτία, στα $ 16-17Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 14-15Κ /ημέρα.
Η Μεσόγειος παρουσίασε μικρές διαφορές όσον αφορά τη ζήτηση, όμως οι ναύλοι κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο ανέβηκαν στα $ 16-17Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την Ευρώπη στα $ 14,5-15,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 15-16Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale) και προς την Ασία στα $ 21,5-22,5Κ/ημέρα.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικάνικος Κόλπος συνέχισε την ανοδική πορεία των προηγούμενων ημερών. Υπάρχουν ακόμα αρκετά φορτηγά στην αγορά για τον Απρίλιο, που δεν έχουν καλυφθεί, ενώ η αγορά εμπλουτίζεται μέρα με τη μέρα και με περισσότερα φορτία για το Μάιο. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού διατηρήθηκαν στα $ 15-16Κ /ημέρα και στην Ασία στα $ 23,5-24,5Κ /ημέρα.
Η αγορά της ECSA παρουσίασε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο στον Ατλαντικό, αφού οι ημερήσιοι ναύλοι στα μεγαλύτερα πλοία, για τα υπερατλαντικά ταξίδια ξεπέρασαν τα 20Κ/ημέρα και τα ταξίδια στην Ασία πλησίασαν τα 30Κ/ημέρα. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Ευρώπη –Μεσόγειο) κινήθηκαν στα $ 20-21Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 29-30Κ/ημέρα.
Ως προς την αγορά στην Ασία, συνέχισε η κερδοφορία για ακόμα μία εβδομάδα. Υπήρχαν αρκετά τοπικά φορτία που βοήθησαν τους ναύλους. Η Ινδία και ο αραβικός κόλπος παρέμειναν οι πρωταγωνιστές της Ασίας, αφού οι ναύλοι προς την Άπω Ανατολή παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή και στο NOPAC έκλεισαν στα $ 22-23Κ /ημέρα, από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 21,5-22,5Κ /ημέρα και από τη Δυτ. Ινδία προς την Κίνα στα $ 22,5-23,5Κ /ημέρα.

''and don’t forget to wash your hands, try to stay home and read our reports to pass time...''

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter