Κυρ05122024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Θα αυξηθεί πριν να πέσει η διακίνηση άνθρακα

0bulker loading coal

Η αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που επιταχύνθηκε ελέω του ενεργειακού ως απότοκου της σύρραξης Ρωσίας Ουκρανίας θα μειώσει την δια θαλάσσης διακίνηση άνθρακα.

Σύμφωνα με τα σενάρια του International Energy Agency η διακίνηση άνθρακα θα αυξηθεί με ορίζοντα την προσεχή πενταετία αλλά εν συνεχεία θα μειωθεί κατά 10% έως 20% έως το 2030, με πτώση 45% στο σενάριο καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η ταχύτητα της μείωσης του άνθρακα τα επόμενα χρόνια εξαρτάται από την αυστηρότητα με την οποία οι χώρες επιδιώκουν κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Η απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα από την Ευρώπη από τον Αύγουστο έχει δει τις εισαγωγές του να αυξάνονται από χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Κολομβία, καθώς η καύση άνθρακα ήταν πολύ φθηνότερη από τη χρήση φυσικού αερίου.
Περίπου το 65% του θερμικού άνθρακα χρησιμοποιείται στην παραγωγή ενέργειας, ενώ στις βιομηχανικές εφαρμογές, ο άνθρακας αντιπροσωπεύει το 35% της χρήσης ενέργειας. Ωστόσο, η χρήση άνθρακα στις αναδυόμενες οικονομίες συνεχίζει να αυξάνεται, παραδέχθηκε ο ΙΕΑ, με την Ινδία να αναμένεται να γίνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας άνθρακα στον κόσμο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας και την Κίνα να παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter