Πεμ05092024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Δουλειές με φούντες»… για τον στόλο των LNG carriers

0LNG

Οι αλλαγές στην αγορά υγροποιημένων αερίων που δρομολογήθηκαν ελέω της σύρραξης της Ρωσίας με την Ουκρανία και της αντίδρασης της Ε.Ε. ως προς την «απεξάρτησή» της από το Ρωσικό φυσικό αέριο έφεραν στο προσκήνιο τον ρόλο του παγκόσμιου στόλου των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένων αερίων. Αναλύσεις που είχαν δει προ ετών την μεταστροφή ως προς την χρήση όλο και περισσότερο «πράσινης» φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας είχαν επισημάνει μεν το ρόλο των LNG carriers αλλά δεν είχανε προβλέψει, όπως ήταν φυσικό, την περίπτωση της ενεργειακής μεταστροφής της ΕΕ ως προς τις πηγές προμήθειας . Χάρη στην οποία τώρα γίνεται πρωταγωνιστικός για τα Ευρωπαϊκά ενεργειακά δεδομένα. Χθες ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι "Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με τους διεθνείς εταίρους τους προκειμένου να εξασφαλίσουν πρόσθετους όγκους LNG για την αγορά της ΕΕ, κατά τουλάχιστον 15 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) το 2022, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση στο μέλλον". Με βάση τα δεδομένα, ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να εξασφαλιστούν έως το 2030 περίπου 50 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως πρόσθετων αμερικανικών προμηθειών LNG.
Επι της ουσίας η όλη εξέλιξη δείχνει ότι ο στόλος των LNG carriers έχει εξασφαλίσει ένα εξαιρετικά αποδοτικό έργο για την μεταφορά από τις ΗΠΑ υγροποιημένων αερίων, χωρίς να εξαιρούνται και οι λοιπές προς Ασία αγορές οι οποίες επίσης προμηθεύονται δια θαλάσσης LNG.
Να σημειωθεί ότι η εν λόγω εξέλιξη που φέρνει τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένων αερίων στο προσκήνιο «συνέπεσε » με την δημοσιοποίηση αναλυτικών στοιχείων για τον ελληνόκτητο στόλο από το Greek Shipping Cooperation Committee ενώ είναι γνωστά και τα στοιχεία για την αξία του στόλου των LNG που ελέγχεται από την ελληνική πλοιοκτησία τα οποία θέλουν την αξία αυτή στα 19,118 δισ. δολάρια.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter