Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Το «πάντρεμα της πραγματικότητας με την αλήθεια» βασική προϋπόθεση για την αναζωογόνηση του ναυπηγικού τομέα

0Σκαραμαγκας

Το «πάντρεμα της πραγματικότητας με την αλήθεια» είναι η βασική προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας. Νωρίτερα σήμερα σε online συζήτηση που διοργάνωσαν το Forum ΑΓΟΡΑ ΙΔΕΩΝ και το Ideas Lab οι βασικοί ομιλητές περιέγραψαν το τι δέον γενέσθαι για μια παραγωγική αλλά κυρίως βιώσιμη ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας.

Στη συζήτηση περιγράφηκαν οι κακοδαιμονίες της τελευταίας 25ετίας που οδήγησαν στο μαρασμό τον ναυπηγικό τομέα με την εμπλοκή του συνδικαλιστικού και του πολιτικού συστήματος η οποία και αποτέλεσε τη αιτία της εσφαλμένης ρότας. Στο επιχειρηματικό περιβάλλον η συζήτηση οδήγησε στο αβίαστο συμπέρασμα ότι οι συνέργιες που θα αναπτυχθούν γύρω από τις αναζωογονημένες ναυπηγικές μονάδες θα δημιουργήσουν σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας ενώ θα συμβάλουν και στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας. Οι παράμετροι σχετικά με το κατάλληλο επενδυτικό προφίλ αλλά και τη βούληση που θα πρέπει να έχουν οι ενδιαφερόμενοι να επενδύσουν στα ναυπηγεία προσδιορίστηκαν επαρκώς ενώ περιγράφηκε και το πλαίσιο που θα πρέπει να δημιουργηθεί ώστε το εγχείρημα της ανασυγκρότησης της ναυπηγικής βιομηχανίας να μην προσκρούσει σε αγκυλώσεις του παρελθόντος. Στη συζήτηση επίσης επαναπροσδιορίστηκαν τα «εργαλεία» που θα συμβάλουν στην ανάπτυξης της ναυπηγικής βιομηχανίας ενώ καταγράφηκε και ο προβληματισμός για τον κίνδυνο να χαθεί η τεχνογνωσία από μία γενιά εργαζόμενων που οδεύουν προς το τέλος του εργασιακού τους βίου. Μάλιστα επ αυτού αναφορά έγινε στην από κοινού προσπάθεια ΝΕΕ,ΕΕΕ και ΕΒΕΠ να αναγνωριστούν τα «μπλέ επαγγέλματα» ώστε να υπάρξει κινητροδότηση για την μεταλαμπάδευση της τεχνογνωσίας στους νέους. Στο σημείο αυτό κατατέθηκε και η θέση ότι στην αναπτυξιακή διαδικασία θα πρέπει να εμπλακεί και η πανεπιστημιακή κοινότητα ώστε σε συνεργασία με τον τομέα να διαμορφώσουν την «επόμενη ημέρα» στην παραγωγή στελεχών που σήμερα χρειάζεται ένα σύγχρονο ναυπηγείο.
Όπως αναφέρθηκε βασικός στόχος είναι τα τρία ναυπηγεία να δημιουργήσουν ένα hub αξιοποιώντας την γεωγραφική τοποθεσία, την τεχνογνωσία αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει «έτοιμο» πελατειακό δυναμικό που είναι οι έλληνες εφοπλιστές ενώ σημειώθηκε και η γεωπολιτική- γεωστρατηγική αξία της ανάπτυξης στην Ελλάδα της ναυπηγικής της βιομηχανίας.
Στη συζήτηση εκ των βασικών εισηγητών ήταν ο πρόεδρος του ΝΕΕ κ. Γ. Πατέρας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Β. Κορκίδης και ο πρόεδρος της ΟΝΕΧ κ. Π. Ξενοκώστας

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter