Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Alpha Bank: Σοβαρός κυματισμός από τον κορωνοϊό έπληξε την εφοδιαστική

0Dry Bulk carrier

Στις επιπτώσεις της πανδημίας στις ναυτιλιακές δραστηριότητες και την εφοδιαστική εστιάζει μεταξύ άλλων έκθεση της Alpha Bank σημειώνοντας ότι εξάπλωση της νόσου κατόρθωσε μεταξύ των άλλων να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην παγκόσμια ναυτιλία. Στην έκθεση παρατίθενται πληθώρα στοιχείων, και από τον EMSA, που απεικονίζουν τις επιπτώσεις κατά τομέα δραστηριότητας. Ειδικότερα η μείωση της ναυτιλιακής δραστηριότητας ξεκίνησε την εβδομάδα μεταξύ 16-22 Μαρτίου του 2020 , δηλαδή μια εβδομάδα μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στις 11 Μαρτίου 2020, να κηρύξει τον COVID-19, ως παγκόσμια πανδημία. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), ο αριθμός των πλοίων που προσέγγισαν λιμένες της ΕΕ από την αρχή του έτους μέχρι και τις 16 Αυγούστου, διαμορφώθηκε στις 473.235, έναντι 561.385 πλοίων την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καταγράφοντας ετήσια μείωση κατά 15,7%. Η πανδημία COVID-19 επηρέασε σημαντικά την κυκλοφορία των πλοίων, καθώς υπήρξαν και υπάρχουν περιορισμοί στις κινήσεις των επιβατών και των μελών των πληρωμάτων (σε μεγάλο βαθμό στα επιβατηγά πλοία) αλλά κυρίως εξαιτίας των μέτρων διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας σε διάφορα κράτη-μέλη, με αποτέλεσμα τον περιορισμό του διεθνούς εμπορίου. Τα πλοία των οποίων η κυκλοφορία επηρεάστηκε σημαντικά ήταν τα κρουαζιερόπλοια, τα επιβατηγά πλοία και της μεταφοράς οχημάτων.
Εστιάζοντας στην εφοδιαστική στην έκθεση σημειώνεται ότι
η πανδημική κρίση ανέδειξε τον εύθραυστο χαρακτήρα των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, ο οποίο επέφερε σημαντικό πλήγμα και στην παροχή κρίσιμου ιατρικού εξοπλισμού που ήταν απαραίτητος για την καταπολέμηση της πανδημίας. Η παύση της οικονομικής δραστηριότητας και τα μέτρα που ελήφθησαν διέκοψαν, τόσο την παραγωγή κρίσιμων εξαρτημάτων, όσο και τη λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού με αποτέλεσμα τις αρρυθμίες σε όλο το εύρος της μεταποίησης Η σημειωθείσα διακοπή της ναυτιλιακής δραστηριότητας και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας έχουν επηρεάσει μια σειρά ασφαλιστικών ρητρών, οδηγώντας υψηλότερα το κόστος της θαλάσσιας ασφάλισης. Αξίζει να τονιστεί, ότι οι διαταραχές που έχει προκαλέσει η πανδημική κρίση εγείρουν εκτός των άλλων και μια σειρά νομικών ζητημάτων.

Επανασχεδιασμός της εφοδιαστικής

Ιδιαίτερης σημασίας προσλαμβάνει και η παρατήρηση ότι μετά την αποκάλυψη των αδυναμιών της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού εξ αιτίας της πανδημίας θα πρέπει να επέλθει ανασχεδιασμός με επίκεντρο τη ναυτιλία το ρόλο της οποίας για τις παγκόσμιες μεταφορές αναφέρει η έκθεση.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter