Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στο "κάδρο" ο τέταρτος προβλήτας…

0ολπ

Δεν αφίσταται των στόχων της η COSCO- ΟΛΠ σύμφωνα με τα όσα διημείφθησαν στην στη διάρκεια της σημερινής Γ.Σ. της COSCO- ΟΛΠ.

Τούτου δοθέντος η κατασκευή του τέταρτου προβλήτα παραμένει στην κορφή της ατζέντας όπως και το θέμα της αξιοποίησης των εγκαταστάσεων της ναυπηγοεπισκευής για την οποία τελευταία έχει γίνει πολύς λόγος. Σε ερωτήματα που τέθηκαν οι στόχοι της διοίκησης της COSCO- ΟΛΠ κατέστησαν κάτι περισσότερο από σαφείς καθώς το λιμάνι βρέθηκε στην πρώτη θέση της κατάταξης των μεσογειακών λιμένων σπάζοντας όλα τα ρεκόρ στις κινήσεις. Εκ του γεγονότος το θέμα του τέταρτου προβλήτα , που φαίνεται να είναι υπό sotto voce συζήτηση θα τεθεί δυναμικότερα στο τραπέζι όπως και η ενεργοποίηση των ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων στην βάση της λογικής της διανομής έργου στις επιχειρήσεις του ευρύτερου cluster και όχι της συγκέντρωσης που αποτελεί και το «φόβο» των συναφών επιχειρήσεων. «Ανοικτό» έμεινε και το θέμα της συμμετοχής της COSCO-ΟΛΠ στους διαγωνισμούς που τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων με κύκλους των χρηστών των λιμενικών εγκαταστάσεων να επισημαίνουν ότι η Κινεζική πλευρά έχει εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα από της ενάρξεως των συζητήσεων για την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων. Όσον αφορά στον επηρεασμό του εξαμήνου από την πανδημία τονίστηκε ότι ο τομέας των εμπορευματοκιβωτίων εμφάνισε την καλύτερη εικόνα με τον τομέα της κρουαζιέρας να μην μπαίνει στο κάδρο λόγω του εύρους του επηρεασμού που δέχθηκε ο τομέας. H τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ που έλαβε χώρα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με ποσοστό απαρτίας 86,41% και ενέκρινε τη διανομή μερίσματος για την εταιρική χρήση του 2019. Το μέρισμα, εγκρίθηκε ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. και ανέρχεται σε 0,5388 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,424 για την προηγούμενη χρήση (αύξηση 27%).
Τα σημαντικότερα μεγέθη της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης 2019 έχουν ως εξής:
- Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε € 149,2 εκατ. έναντι € 132,9 εκατ. της χρήσης 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 12,3%.
- Τα κέρδη προ φόρων ανέρχονται σε € 47,6 εκατ. έναντι € 42,3 εκατ. της χρήσης 2018 παρουσιάζοντας αύξηση 12,5%.
- Το καθαρό αποτέλεσμα εμφανίζεται βελτιωμένο κατά 27 % σε € 35,4 εκατ. έναντι € 27,9 εκατ. της χρήσης 2018.
- Η ΟΛΠ Α.Ε. θα καταβάλλει € 5,4 εκατ. ως αντάλλαγμα παραχώρησης στο Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση 2019 έναντι € 4,8 εκατ. το 2018.
- Τα διαθέσιμα ανήλθαν σε € 106,7 εκατ. έναντι € 80,9 εκατ. το 2018.
Ο Πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε. κ. Yu Zenggang προήδρευσε της Συνέλευσης και δήλωσε: “Το 2019 σημαδεύτηκε από την κατάκτηση της πρώτης θέσης
του Πειραιά στη Μεσόγειο αφού συνολικά και οι τρεις προβλήτες του ΣΕΜΠΟ πέτυχαν νέο ρεκόρ διακίνησης containers εξυπηρετώντας 5,65 εκατ. TEU. Η υψηλή αυτή επίδοση προκάλεσε μία σειρά από θετικές συνέπειες στην εθνική και τοπική οικονομία όπως αύξηση του ανταλλάγματος παραχώρησης, των μερισμάτων, φόρων, θέσεων εργασίας και τελικά τη βελτίωση του οικονομικού κοινωνικού –αποτυπώματος της ΟΛΠ Α.Ε’’.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter