Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Θέμα υπογραφής ΣΣΕ για τον Πειραιά θέτει η ΟΜΥΛΕ- Απειλή κινητοποιήσεων

0γερανο

Θέμα υπογραφής ΣΣΕ για τον Πειραιά θέτει η ΟΜΥΛΕ με ανακοίνωσή της στην οποία μεταξύ άλλων κάνει λόγο και για κινητοποιήσεις στην περίπτωση που το αίτημά της δεν ικανοποιηθεί. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:
Η ΟΜ.Υ.Λ.Ε και τα Σωματεία των εργαζομένων στο Λιμάνι του Πειραιά καταγγέλλουμε τη Διοίκηση του ΟΛΠ ότι με τη στάση της δεν έχει βοηθήσει στη εξέλιξη του διαλόγου για την κατάρτιση νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε) από 1/1/2020.
Επικαλούμενη το τελευταίο διάστημα, μετά την εμφάνιση του COVID-19, τις συνέπειες της πανδημίας στα οικονομικά της εταιρείας, δεν θέλει να προχωρήσει σε νέα Σ.Σ.Ε.
Όμως ο διάλογος μετά από πρόσκληση της ΟΜ.Υ.Λ.Ε έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2019 και έπρεπε ήδη να εφαρμόζεται από 1/1/2020.
Άλλωστε μια Σ.Σ.Ε δεν τοποθετείται μόνο σε ένα τρίμηνο, αλλά προκύπτει από προηγούμενα οικονομικά αποτελέσματα, όσο και από τις προσδοκίες για το διάστημα που αναφέρεται και όλα αυτά για τον ΟΛΠ, που τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019, όπως επίσημα έχουν ανακοινωθεί, είναι εντυπωσιακά, με υπερκέρδη.
Ειδικότερα για το 2019 ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε έναντι του 2018 κατά 12,3%, τα κέρδη
προ φόρων κατά 12,5%, το καθαρό αποτέλεσμα κατά 27%, ενώ το προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή κατά 27%. Όπως μάλιστα δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε Captain Fu Chengqiu: «Το 2019 ήταν η πιο επιτυχής χρονιά από άποψη κερδοφορίας.»
Στο διάστημα της πανδημίας τα οικονομικά της εταιρείας δεν είναι δυνατόν να ήταν τραγικά και ίσως σε μερικούς τομείς να ήταν βελτιωμένα, δεδομένου ότι το Λιμάνι στους εμπορικούς τομείς λειτουργούσε κανονικά και οι εργαζόμενοι ήταν παρόντες.
Ακόμη όμως και στην περίπτωση που σε ορισμένους τομείς τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, γιατί θα πρέπει να πληρώσουν ολόκληρο το τίμημα οι εργαζόμενοι και όχι η εταιρεία που όλα αυτά τα χρόνια αποκόμιζε κερδοφόρα αποτελέσματα.
Αυτά μας κάνουν να ανησυχούμε ιδιαίτερα και να θεωρούμε ότι η εταιρεία και η ιδιοκτησία της COSCO ίσως κάπου αλλού να αποβλέπουν. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι διοικούντες τον ΟΛΠ COSCO έχουν σαν πρότυπο τους το εργασιακό καθεστώς με τις χαλαρές εργολαβικές – υπεργολαβικές σχέσεις, χωρίς συμβάσεις και υποχρεώσεις, που υπάρχει στην ΣΕΠ-PCT και επιχειρούν σταθερά να μεταφυτεύσουν στον ΟΛΠ, παρά τις ρητές προβλέψεις που η σύμβαση παραχώρησης (Ν.4404/2016) επιβάλλει.
Μάλιστα, με προηγούμενη ανακοίνωση έχουμε κοινοποιήσει τις πρόσφατες ενέργειες της Διοίκησης για ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ στο ΣΕΜΠΟ με την ανάθεση διευθυντικών αρμοδιοτήτων στη Διοίκηση της ΣΕΠ-PCT.
Όλα αυτά, μαζί με το γενικότερο κλίμα γύρω από την ΕΤΑΙΡΕΙΑ, δημιουργούν μια μεγάλη ανησυχία στην πλευρά των εργαζομένων του ΟΛΠ, καθώς η παράταση ισχύος της Σ.Σ.Ε λήγει στις 30/6/2020, σύμφωνα με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΛΠ:
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ Σ.Σ.Ε ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ ΟΛΠ;
Το πάγωμα και η παράταση χωρίς συμφωνία δεν είναι συμβατό με την εργατική νομοθεσία και τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού του ΟΛΠ, δεν αποτελεί λύση και κανονικότητα. Μήπως τελικά κωλυσιεργούν και δεν έχουν καμιά άλλη πρόταση παρά τη διατήρηση της ΑΣΑΦΕΙΑΣ, όπως τους ξεκαθαρίσαμε στην τελευταία συνάντηση, που η ΟΜ.Υ.Λ.Ε προκάλεσε στις 2/6/2020.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε παρά μόνο να προχωρήσουμε σε διεκδίκηση όσων με τον καλόπιστο διάλογο από την πλευρά μας έχουμε γνωστοποιήσει στη Διοίκηση του ΟΛΠ.
Θα συνεδριάσουν άμεσα τα όργανα της ΟΜ.Υ.Λ.Ε και θα πάρουμε αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, καθώς και για όποια άλλη πρόσφορη διαδικασία, με στόχο να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα της υπογραφής Σ.Σ.Ε, που από ότι φαίνεται τείνει να αμφισβητήσει η ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
ΚΑΛΟΥΜΕ τους συναδέλφους μας σε αγωνιστική επαγρύπνηση, για να διεκδικήσουμε
αποτελεσματικά αυτά που δικαιούμαστε και έπρεπε να έχουμε κατοχυρώσει μέσω του διαλόγου.
Σε καμία περίπτωση το δικαίωμα των εργαζομένων του ΟΛΠ για Σ.Σ.Ε δεν θα κινδυνεύσει, γιατί αυτό είναι όρος επιβίωσης των εργαζομένων.
ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ νέα επιχειρησιακή Σ.Σ.Ε, που να ταιριάζει σε εργαζόμενους μιας εταιρείας με πολύ καλά αποτελέσματα και καλές προοπτικές.
Καλούμε τη Διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ να μας κάνει γνωστές τις προθέσεις της, γιατί δεν υπάρχει πλέον χρόνος για αναμονή.
Η υπογραφή επιχειρησιακής Σ.Σ.Ε αποτελεί συνταγματική και θεσμική υποχρέωση της ΟΛΠ Α.Ε.
Μια εταιρεία του μεγέθους και της επιχειρησιακής θέσης του μεγάλου Λιμανιού της Χώρας δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς επιχειρησιακή Σ.Σ.Ε.”

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter