Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση του ΟΛΠ για τα έργα

krouaziera OLP

To Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάσισε, σε σχηματισμό Ολομέλειας υπό την πρόεδρο του δικαστηρίου Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, να απορρίψει την αίτηση αναστολής του ΟΛΠ που υποστήριξαν το ΤΑΙΠΕΔ και ο ΟΛΘ, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη απόφαση της επιτροπής αναστολών του δικαστηρίου που είχε αποφανθεί ότι κακώς είχαν αποκλεισθεί κατασκευαστικές εταιρείες, σύμφωνα με τους όρους προκήρυξης για το έργο κατασκευής του λιμένα κρουαζιέρας.
Η κύρια δίκη θα γίνει στις 5 Απριλίου του 2019 στο ΣτΕ, αλλά μέχρι τότε ο οργανισμός καλείται να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου.
Το σκεπτικό της εξεδόθη την προηγούμενη Δευτέρα και θα δημοσιευθεί το επόμενο 10ήμερο. Στις 22 Ιανουαρίου 2019 είχε εκδοθεί η απόφαση 383/2018 της επιτροπής αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία αναστέλλεται η πρόοδος του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί τον Ιούλιο του 2018 για την επιλογή του αναδόχου κατασκευής του έργου «Επέκταση επιβατικού λιμένα του ΟΛΠ Α.Ε. (λιμάνι κρουαζιέρας)» προϋπολογισμού 169 εκατ. ευρώ.
Ο συντάκτης της προκήρυξης του διαγωνισμού για την κατασκευή του λιμανιού κρουαζιέρας προέβλεπε πως κάθε εργοληπτική επιχείρηση που θα μετάσχει στον διαγωνισμό μεμονωμένα ή ως μέλος κοινοπραξίας οφείλει επί ποινή αποκλεισμού να μην έχει τιμωρηθεί η ίδια ή συνδεδεμένη με αυτήν εταιρεία για παραβίαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού ή να μην έχει, στο πλαίσιο κίνησης εις βάρος της διαδικασίας παραβίασης των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού, αποδεχθεί δεσμεύσεις ή οριστική διευθέτηση της υπόθεσης η ίδια ή συνδεδεμένη με αυτήν εταιρεία ή εταιρεία ανήκουσα στον ίδιο όμιλο. Με τη διευθέτηση του νόμου στις εταιρείες κατασκευών λόγω του καρτέλ –η πρώτη απόφαση για τις μεγάλες εξεδόθη, ενώ αναμένεται η δεύτερη για τις μικρότερες και τις αλλοδαπές– η προκήρυξη αυτή, επισήμαναν οι προσφεύγουσες ΤΕΡΝΑ και JP Αβαξ, προσβάλλει τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της απαγόρευσης διακρίσεων. Η επιτροπή αναστολών με ψήφους 2 προς 1 έκρινε ότι η προκήρυξη παρόμοιων διαγωνισμών θα έπρεπε να γίνεται με τους όρους του δημόσιου έργου.
Πηγή: kathimerini.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter