Πέφτουν οι μεταφορτώσεις στη Βαλένθια
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΝΕΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Κυριακή, 27 Ιουλίου 2025 08:49

Το λιμάνι της Βαλένθια σημείωσε αύξηση 5,29% στις εξαγωγές και αύξηση 2,93% στις εισαγωγές τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Αυτό είναι σημαντικό, καθώς ο συνδυασμένος όγκος εισαγωγών και εξαγωγών ήταν αρκετός για να αντισταθμίσει τη μείωση κατά 5,46% της κίνησης μεταφόρτωσης.
Αυτός ο τύπος δραστηριότητας διαμετακόμισης - εκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων στη Βαλένθια για την επαναφόρτωσή τους για προορισμούς εκτός της ισπανικής αγοράς - σημείωσε απότομη αύξηση το 2024, σημειώνοντας αύξηση κατά 17%.
Ωστόσο, από τις αρχές του 2025, η τάση αυτή αντιστρέφεται. Η τρέχουσα πορεία δείχνει ότι αυτή η πτώση αντικαθίσταται από αυξημένη εμπορική δραστηριότητα που συνδέεται άμεσα με το ισπανικό εξωτερικό εμπόριο, ιδίως τις εξαγωγές.
Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, εξακολουθεί να υπάρχει θετικό ισοζύγιο στη διακίνηση μεταφόρτωσης, με σωρευτική αύξηση 6%, αν και χαμηλότερη από ό,τι σε προηγούμενες περιόδους. Κατά την ίδια περίοδο, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 14% και οι εξαγωγές κατά 2,12%, επιβεβαιώνοντας ότι η κύρια κινητήρια δύναμη του λιμανιού έγκειται στην άμεση ροή αγαθών από και προς την Ισπανία.
Εξετάζοντας το πρώτο εξάμηνο του 2025 (Ιανουάριος-Ιούνιος), τα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτή την εξέλιξη: ο όγκος μεταφόρτωσης μειώθηκε κατά 1,75%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,82% και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,21%.
Η απόδοση του Ιουνίου ενισχύει αυτή την τάση: παρά τη μείωση των μεταφορτώσεων, η ανάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου ήταν αρκετή για να διατηρήσει σταθερούς τους συνολικούς όγκους εμπορευματοκιβωτίων, με ελαφρά ετήσια αύξηση 0,08%, φθάνοντας τα 487.833 TEU.
Συνολικά, κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, το Valenciaport χειρίστηκε 2,8 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 3,84% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2024. Σε ετήσια βάση, με δώδεκα ολόκληρους μήνες να εξετάζονται, το λιμάνι διαχειρίστηκε 5,58 εκατομμύρια TEU, 8,33% περισσότερο από το προηγούμενο έτος.
Όσον αφορά τους κύριους εμπορικούς εταίρους του Valenciaport, η Κίνα παραμένει η κορυφαία χώρα, με 386.562 TEU να έχουν μετακινηθεί μέχρι στιγμής φέτος, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (195.534), την Αλγερία (160.993), την Τουρκία (127.292) και την Ινδία (81.795).
Πέρα από τη θαλάσσια μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές είχαν επίσης καλές επιδόσεις. Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2025, συνολικά 123.933 εμπορευματοκιβώτια φορτώθηκαν ή εκφορτώθηκαν με τρένο, αύξηση 5,93% που ισοδυναμεί με 1,64 εκατομμύρια τόνους - 7,78% περισσότερο από το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Η κίνηση RoRo κατέγραψε επίσης αύξηση. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, μετακινήθηκαν 269.637 μονάδες συνδυασμένων μεταφορών (ITU), αυξημένες κατά 7,78% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτός ο τρόπος μεταφοράς είναι απαραίτητος για τακτικές συνδέσεις με τις Βαλεαρίδες Νήσους, την Ιταλία και άλλους μεσογειακούς προορισμούς.