Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Τοποθετήθηκε ο ESPO για το EU ETS

rupoi ploion6

Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι το EU ETS στον τομέα της ναυτιλίας επιτυγχάνει τον οικολογικό προσανατολισμό της ναυτιλίας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού ναυτιλιακού τομέα και των λιμένων. Τούτο επισημαίνει μεταξύ άλλων ο ESPO ο οποίος χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ ενώ εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί έχει συμπεριληφθεί και ο λιμενικός τομέας ως προς τη διάθεση εσόδων για περιβαλλοντικές επενδύσεις.
Προκειμένου ένα περιφερειακό ETS στην ΕΕ να είναι αποτελεσματικό και να ευθυγραμμίζεται με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία η διαρροή άνθρακα μέσω της αλλαγής ρότας των πλοίων εκτός του πεδίου εφαρμογής του ETS. Εάν αυτό δεν αντιμετωπιστεί στην τελική νομοθεσία, το ETS δεν θα καταφέρει να μειώσει αποτελεσματικά τις εκπομπές από τα πλοία, ενώ παράλληλα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές λιμενικές δραστηριότητες.
Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκοί λιμένες υποστηρίζουν σθεναρά τα μέτρα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα οποία καθιστούν λιγότερο ελκυστική για τα πλοία την αλλαγή των δρομολογίων τους, την εκτροπή του κατάπλου ή τη συμμετοχή σε άλλες συμπεριφορές αποφυγής, προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή πληρωμών στο EU ETS.
Ο ESPO τέλος καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο να εξετάσουν προσεκτικά τη θέση του ΕΚ και να αντιμετωπίσουν τη διαρροή άνθρακα και τις επιχειρηματικές διαρροές στη γενική τους προσέγγιση που θα συμφωνηθεί στις 28 Ιουνίου.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter