Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ESPO: Αισθητή η γυναίκεια παρουσία στα λιμενικά δρώμενα

espo 000

Ο αριθμός των γυναικών που συμμετέχουν στις επιτροπές του ESPO αυξήθηκε το 2020 σε σύγκριση με τα τελευταία δύο χρόνια, όταν ο ESPO άρχισε να παρακολουθεί την ισορροπία των φύλων στις εσωτερικές του συνεδριάσεις αναφέρει ο ESPO με αφορμή τον εορτασμό της "ημέρας της γυναίκας".  Συνολικά, όλες οι τεχνικές επιτροπές αντιπροσωπεύουν το 35,10% των επαγγελματιών του λιμένα που συμμετείχαν σε συνεδριάσεις του ESPO το 2020. Αυτό δείχνει συνολική αύξηση 4% σε σύγκριση με το 2019 και το 2018.
Μια πιο προσεκτική ανάλυση των αποτελεσμάτων των διαφόρων τεχνικών επιτροπών αποκαλύπτει ότι όλες οι επιτροπές σημείωσαν αύξηση του μεριδίου των γυναικών που συμμετείχαν στις συνεδριάσεις το 2020, με εξαίρεση την Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία σημείωσε μείωση μόλις 2%. Η Επιτροπή Διακυβέρνησης Λιμένων, η Επιτροπή Βιώσιμης Ανάπτυξης και το Δίκτυο Κρουαζιερόπλοιων και Λιμένων Πορθμείων είχαν σχεδόν ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στις συνεδριάσεις τους. Το Blue Growth Network, το οποίο δημιουργήθηκε το 2019, κατέγραψε το 59% των γυναικών που συμμετείχαν στις συνεδριάσεις, τον μεγαλύτερο αριθμό όλων των τεχνικών επιτροπών. Το νεοσύστατο Ενεργειακό Δίκτυο, καθώς και η Γενική Συνέλευση και η Εκτελεστική Επιτροπή, συγκέντρωσαν κατά μέσο όρο το ένα τρίτο των γυναικών στις συνεδριάσεις τους (30%, 27% και 34%, αντίστοιχα). Οι γυναίκες αποτελούσαν το ένα τέταρτο των επαγγελματιών του λιμένα που συμμετείχαν στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικής Ανάλυσης και Στατιστικής (25%) και την Επιτροπή Διατροπικής, Εφοδιαστικής & Βιομηχανίας (24%) Πέρυσι.
Τον Νοέμβριο του 2020, η Γενική Συνέλευση του ESPO εξέλεξε την Annaleena Mäkilä, Διευθύνουσα Σύμβουλο, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Φινλανδικής Λιμενικής Ένωσης, πρόεδρο του ESPO. Είναι η πρώτη που προεδρεύει της οργάνωσης.Το γραφείο γραμματείας του ESPO αριθμεί περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες (5 έως 4).
"Το 2017, η Επιτροπή εστίασε στο χαμηλό ποσοστό γυναικών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών. Στη συνέχεια αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε και να αναφέρουμε το ποσοστό των γυναικών μεταξύ των επαγγελματιών του λιμένα που συμμετέχουν στις διάφορες συνεδριάσεις του ESPO. Είναι καλό να βλέπουμε ότι στις περισσότερες επιτροπές υπάρχει θετική εξέλιξη. Αυτή η θετική εξέλιξη αντικατοπτρίζεται επίσης στον αριθμό των γυναικείων καρεκλών στο ESPO. Εκτός από την νεοεκλεγμένη πρόεδρό μας, 4 επιτροπές προεδρεύονται τώρα από μια γυναίκα», καταλήγει η Isabelle Ryckbost, Γενική Γραμματέας ESPO.
Από το 2018, το ESPO παρακολουθεί την ισορροπία των φύλων μέσω της αποτελεσματικής συμμετοχής των επαγγελματιών του λιμένα στις διάφορες συνεδριάσεις του οργανισμού. Τα αποτελέσματα αυτής της παρακολούθησης δημοσιεύονται κάθε χρόνο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας "μέρας της Γυναίκας. Το ESPO είναι επίσης ένα από τα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Γυναίκες στις Μεταφορές – Πλατφόρμα της ΕΕ για την αλλαγή», η οποία δρομολογήθηκε το 2017.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter