Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μ. Βαρβιτσιώτης: Σε κορυφαίο διαμετακομιστικό κέντρο ο Πειραιάς ελέω Cosco

vavritsiotis-55433

Ομιλία με θέμα «Σύγχρονες αναπτυξιακές προκλήσεις της Ελλάδας και ο ρόλος της Ελληνικής Ναυτιλίας στην Εθνική Οικονομία» πραγματοποίησε την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου στο Harvard Kennedy School of Government ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης επίσκεψης που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ.

Η ομιλία έγινε μπροστά σε ένα διεθνές κοινό φοιτητών, ερευνητών και πανεπιστημιακών, που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ενδεικτικό των πολλών ερωτήσεων που ακολούθησαν την ομιλία και αφορούσαν κυρίως στην παράνομη μετανάστευση, αλλά και στην πορεία της ελληνικής ναυτιλίας και οικονομίας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μίλησε για τις προσκλήσεις που έχει μπροστά της η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας: «H Ελλάδα αλλάζει, έχει υλοποιήσει σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια και σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, που θα επιτρέψει στη χώρα να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να τροφοδοτήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη, έτσι ώστε να μην ξαναμπεί σε περιπέτειες τα επόμενα χρόνια».

Στη συνέχεια της ομιλίας αναφέρθηκε στον τομέα ευθύνης του, όπως τόνισε: «Η ελληνική ναυτιλία συνέβαλε διαχρονικά, ώστε η χώρα να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε την κρίση ως ευκαιρία και μέσα από επενδύσεις στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα καταφέρνει να διατηρεί την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία της και αποτελεί για μας ιστορικό, εθνικό, οικονομικό και στρατηγικό πλεονέκτημα, το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, ώστε να βγούμε οριστικά από την κρίση».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας επικεντρώθηκε στην πρόσφατη συμφωνία της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά, με την οποία, όπως τόνισε, μετατρέπεται σ' ένα κορυφαίο διαμετακομιστικό κέντρο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη: «οι νέες επενδύσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά δείχνουν τον δρόμο και σε άλλους ενδιαφερόμενους από άλλες χώρες να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα και τα ελληνικά λιμάνια. Η νέα επένδυση ύψους 230 εκ ευρώ στον Πειραιά δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και κυρίως στέλνει το μήνυμα διεθνώς ότι μπορούν να γίνουν πλέον μεγάλες επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα στην χώρα μας».

Κλείνοντας την αναφορά του στη ναυτιλία ο κ. Βαρβιτσιώτης στάθηκε στις συμφωνίες με τις Κυβερνήσεις της Κίνας και της Νότιας Κορέας για την προώθηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στα κινεζικά και κορεατικά ναυπηγεία, καθώς όπως ανέφερε: «Οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι πολύτιμοι πελάτες για τα Κινεζικά και Νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία, ενώ το 60% του διεθνούς εμπορίου της Κίνας πραγματοποιείται με ελληνόκτητα πλοία.

Με αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά κτίζουμε μια στρατηγική σχέση, με το βλέμμα στο μέλλον».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, αλλά και στις ερωτήσεις που ακολούθησαν είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις διαστάσεις που έχει λάβει η παράνομη μετανάστευση, καθώς και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Ελληνική Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος: «Υπηρετούμε δύο δόγματα: Φυλάσσουμε τα σύνορα της χώρας μας και προστατεύουμε τις ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Και αυτό επιτυγχάνεται χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος. Οι διασώσεις έχουν ξεπεράσει κάθε ρεκόρ, αφού έχουν φθάσει σχεδόν τις 10.000. Οι άνθρωποι και τα μέσα μας έχουν εξαντληθεί, για αυτό έχουμε ζητήσει μεγαλύτερη ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter