Αμερικανικά λιμάνια: Πτώσεις στις εισαγωγές βλέπει η NRF
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2025 17:13

Η National Retail Federation προβλέπει ότι οι εισαγωγές των ΗΠΑ θα δουν επιταχυνόμενη μείωση του όγκου από έτος σε έτος για το υπόλοιπο του 2025 και το 2026.
Η εμπορική ομάδα για τη βιομηχανία λιανικής των ΗΠΑ αναφέρει τη συνεχιζόμενη αύξηση των δασμών καθώς και τις προσπάθειες των λιανοπωλητών να δημιουργήσουν αποθέματα νωρίς λόγω του χρόνου εισαγωγής των δασμών.
Με τα περισσότερα εμπορεύματα διακοπών ήδη διαθέσιμα και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τους δασμούς, η πρόβλεψη των λιανοπωλητών λέει ότι ο μηνιαίος όγκος εισαγόμενων φορτίων στα μεγάλα λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων της χώρας αναμένεται να πέσει κάτω από το όριο των δύο εκατομμυρίων TEU για το υπόλοιπο του έτους και το 2026. Το NRF προβλέπει μείωση σχεδόν 3% στον όγκο TEU για ολόκληρο το έτος το 2025.
Η μηνιαία έκθεση Global Port Tracker της NRF, που εκπονήθηκε από την Hackett Associates, δείχνει ότι οι όγκοι εισαγωγών κορυφώθηκαν στα 2,39 εκατομμύρια TEU τον Ιούλιο και έχουν αρχίσει μια σταθερή μηνιαία πτώση σε σχέση με τα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Τα επίπεδα του Αυγούστου ήταν βασικά σταθερά σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αλλά στα 2,32 εκατομμύρια TEU, μειώθηκαν σχεδόν κατά τρία τοις εκατό από τον προηγούμενο μήνα.
Τα λιμάνια δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει αριθμούς για τον Σεπτέμβριο, αλλά το Global Port Tracker προβλέπει τον μήνα στα 2,12 εκατομμύρια TEU, που θα ήταν πτώση 8,6% από μήνα σε μήνα και πτώση 6,8% από έτος σε έτος.
Ο όμιλος λιανικού εμπορίου επισημαίνει τους τελευταίους δασμούς, 25 τοις εκατό στα επικαλυμμένα έπιπλα ανεξαρτήτως χώρας, και τον ίδιο συντελεστή στα ντουλάπια κουζίνας και τους νιπτήρες μπάνιου, που τίθενται σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα και αυξάνονται τον Ιανουάριο, ως περαιτέρω αρνητικό αντίκτυπο στις εισαγωγές. Σημειώνει επίσης ότι η τρέχουσα προθεσμία για μια συμφωνία με την Κίνα είναι η 10η Νοεμβρίου και, εάν δεν παραταθεί, θα μπορούσε να δει την εισαγωγή περισσότερων δασμών.
Η NRF προβλέπει συνεχείς μηνιαίες μειώσεις στους όγκους εισαγωγών, σημειώνοντας ότι ο μηνιαίος αριθμός TEU θα είναι σταθερά κάτω από δύο εκατομμύρια για το υπόλοιπο του 2025 και τουλάχιστον τους δύο πρώτους μήνες του 2026. Σε ετήσια βάση, προβλέπουν πτώση 12,3% τον Οκτώβριο, 19,2% τον Νοέμβριο και 19,4% τον Δεκέμβριο. Στα 1,72 εκατομμύρια TEU, ο Δεκέμβριος προβλέπεται να είναι ο πιο αργός μήνας από τα 1,62 εκατομμύρια TEU τον Μάρτιο του 2023.
Ενώ τα μειούμενα μηνιαία σύνολα που αναφέρει η NRF σχετίζονται με τους δασμούς, σημειώνει ότι οι ποσοστιαίες μειώσεις από έτος σε έτος οφείλονται τόσο στη φετινή πρώιμη περίοδο αιχμής όσο και στο ότι οι εισαγωγές στα τέλη του 2024 αυξήθηκαν λόγω ανησυχιών για απεργίες στα λιμάνια. Το πρώτο εξάμηνο του 2025 αυξήθηκε κατά 3,7%, ενώ η πρόβλεψη προβλέπει πτώση 8,7% για το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Ο όμιλος πιστεύει ότι οι μειώσεις θα συνεχιστούν στις αρχές του 2026. Ο Ιανουάριος του 2026 προβλέπεται στα 1,87 εκατομμύρια TEU, μειωμένος κατά 16,1% σε ετήσια βάση, και ο Φεβρουάριος του 2026 προβλέπεται στα 1,77 εκατομμύρια TEU, μειωμένος κατά 12,8%.
Η NRF δεν έχει ακόμη εκδώσει την πρόβλεψή του για τις εορταστικές πωλήσεις το 2025, αλλά έχει προειδοποιήσει ότι το τρέχον κλείσιμο της κυβέρνησης είναι ένας άλλος αρνητικός παράγοντας. Αναφέρει την οικονομική αβεβαιότητα που προκαλείται από το κλείσιμο της κυβέρνησης, το οποίο είπε ότι είναι τόσο περιττό όσο και επιζήμιο, καθώς διαβρώνει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των καταναλωτών ενόψει της κομβικής εορταστικής περιόδου λιανικής.