Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε «ρότα» τυποποίησης τα λιμενικά data

0digital port rotterdam

Σε «ρότα» τυποποίησης εισέρχονται τα λιμενικά data με στόχο να απαλλάξει τα πλοία από την ανταλλαγή διαφορετικά δομημένων συνόλων δεδομένων με τις λιμενικές κοινότητες και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Με την τυποποίηση των διαδικασιών ανταλλαγής δεδομένων, καθιστώντας τις συμβατές και διαλειτουργικές, οι λιμένες θα επωφεληθούν από λεπτομερείς πληροφορίες και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις προγραμματισμένες λιμενικές κλήσεις από τον ναυτιλιακό τομέα. Να σημειωθεί ότι ανοικτή πρόσκληση για την δημιουργία του τυποποιημένου προτύπου έχουν απευθύνει ήδη ο BIMCO, o IAPH και ο ITPCO την οποία και έχουν πρώτοι αποδεχθεί οι Chartworld, DCSA, Wärtsilä και το λιμάνι της Βαλένθια. Να σημειωθεί ότι από τον 2020 οι ρυθμοί ψηφιοποίησης επιταχύνθηκαν ελέω της πανδημίας η οποία και κατέδειξε τις αδυναμίες στην εφοδιαστική και τα προβλήματα «διακοπής» της που προέκυψαν κυρίως λόγω του ότι η ψηφιοποίηση σε όλο το εύρος της δεν έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Λιμένων και Λιμένων (IAPH) σε 111 λιμάνια σε όλο τον κόσμο,μόνο το ένα τρίτο περίπου του δείγματος διαθέτει λειτουργικά συστήματα που τηρούν τις απαιτήσεις του ΙΜΟ που αποτελούν μέρος της Σύμβασης Διευκόλυνσης της Διεθνούς Θαλάσσιας Κυκλοφορίας (Σύμβαση FAL) η οποία από τον Απρίλιο του 2019 απαιτεί να ανταλλάσσονται να ανταλλάσσουν ηλεκτρονικές πληροφορίες μεταξύ πλοίων και λιμένων. Υπενθυμίζεται ότι η Κινεζική κυβέρνηση από τις αρχές του 2020 είχε δώσει εντολή στα Κινεζικά λιμάνια να ομογενοποιήσουν τα συστήματα ανταλλαγής δεδομένων η οποία και έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά. Τέλος να σημειωθεί ότι τα σχέδια των προτύπων πουθα δημιουργηθούν θα περάσουν από την κανονική διαδικασία ISO, με ενδεχόμενη έγκριση από τους οργανισμούς-μέλη του ISO TC8/SC11, της επιτροπής ISO για τις διατροπικές και τις θαλάσσιες μεταφορές. Οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter