Σαβ04202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Lockdown: Η ώρα των logistics

0triasioNeo

Τα πρώτα lockdown σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο στις αρχές του χρόνου και οι «αρρυθμίες» των λιμανιών δεν άφησαν περιθώρια παρανόησης για το τι δέον γενέσθαι καθώς η επέλαση της πανδημίας έφερε και την επέλαση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Οι αδυναμίες στις άκρες της εφοδιαστικής δηλαδή στις παραδόσεις στην πόρτα του καταναλωτή ώθησαν τις μεγάλες εταιρίες να επανεξετάσουν την πολιτική τους ως προς την τοποθεσία των κέντρων διανομής (logistics center ). Το γεγονός αυτό έχει σηματοδοτήσει ένα επενδυτικό πυρετό σε όλη τη Ευρώπη με τα λιμάνια αλλά και τις ναυτιλιακές εταιρίες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων να αξιοποιούν περεταίρω της ψηφιακές πλατφόρμες τους για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών της αγοράς. Ωστόσο εκείνο που διαφαίνεται στην νέα πραγματικότητα της εφοδιαστικής δεν είναι το τι θα πράξουν ή πράττουν οι μεγάλοι «παίκτες» , που έχουν ταμειακά διαθέσιμα να επενδύσουν και καλή πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά οι «μικροί παίκτες» που φτάνουν στο κατώφλι του αγοραστή. Ο τελευταίος, από τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία αναλύσεων που είδαν το φώς της δημοσιότητας ζήτησε ταχύτητα παράδοσης και αξιοπιστία απαξιώνοντας ολόκληρα τμήματα της «αλυσίδας» που δεν συμπεριφέρθηκαν με βάση τις απαιτήσεις του κοινού. Το στοιχείο αυτό είναι και η βασική αιτία του επαναπροσδιορισμού των logistics center, και συνακόλουθα των νέων επενδύσεων που έχουν ξεκινήσει πανευρωπαϊκά. Ωστόσο το δεύτερο κύμα της πανδημίας θεωρητικά μπορεί να αποβεί «μοιραίο» για εκείνες τις εταιρίες του τομέα των micro- logistics που δεν θα ανταποκριθούν στους άμεσους χρόνους που ζητά η αγορά. Στην ελληνική πραγματικότητα του πρώτου lockdown εταιρίες courier που είχαν κληθεί να μεταφέρουν τους ασυνήθιστους για τα μέχρι τότε ελληνικά δεδομένα όγκους των παραγγελιών βρέθηκαν «χρονικά εκτός» καθώς το υφιστάμενο έμψυχο δυναμικό τους αδυνατούσε να ανταποκριθεί. Σήμερα πολλά πράγματα έχουν επαναπροσδιοριστεί . Ο λόγος για τα κέντρα αποθήκευσης και διανομής, τους χώρους logistics για τους οποίους η ζήτηση ισχυροποιήθηκε λόγω της απότομης ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου που δεν αποδίδεται παρά στην πανδημική κρίση. Οι επενδύσεις που εξελίσσονται συνδυαστικά θα ανοίξουν ένα σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας σε ένα τομέα που σήμερα το ελληνικό επιχειρείν «διαπιστώνει» την δυναμική του με τα ηλεκτρονικά καταστήματα να αναπτύσσονται ταχύρυθμα με υποστηρικτικό κατά κύριο λόγο ρόλο στα «κλειστά» λόγω lockdown καταστήματα.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter