Δευ05062024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Έντονη κινητικότητα στα Ευρωπαϊκά λιμενικά δρώμενα

Rotterdam port 2 1320 892 60

Έντονη καταγράφεται από διεθνείς παρατηρητές και εξειδικευμένους αναλυτές η κινητικότητα στα Ευρωπαϊκά λιμενικά δρώμενα γεγονός που αποδίδεται στον επαναπροσδιορισμό των διεθνών εμπορευματικών ροών αλλά και στην πρόθεση των «συμμαχιών» του τομέα των εμπορευματοκιβωτίων να προσφέρει ταχύτερες και οικονομικότερες προτάσεις.

Στο πεδίο των επενδύσεων και γενικότερα τοποθετήσεων με βάση νεότερα στοιχεία η COSCO Pacific, που τελευταία ελέγχεται από την κινεζική κρατική εταιρεία Giant China Cosco Shipping, έχει συμφωνήσει να αγοράσει το 35% της Euromax από την Hutchison Port Holdings έναντι 125.4 εκατ. ευρώ για το container operation του Ομίλου.

Με πρόθεση να εισέλθει στις λιμενικές λειτουργίες στο Ρότερνταμ η κίνηση που καταγράφεται έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς με την ενεργοποίηση στις αρχές Ιουνίου της σιδηροδρομικής σήραγγας Gotthard Base δημιουργείται ένας σιδηροδρομικός άξονας ταχείας κυκλοφορίας που θα διασύνδεει τα λιμάνια του Ρότερνταμ στο βορά της ΕΕ και της Γένοβας στο νότο της ΕΕ με ότι αυτό συνεπάγεται για τις συνδυασμένες μεταφορές και την αναμόρφωση των εμπορευματικών ροών.

Για τους επαΐοντες του τομέα των συνδυασμένων μεταφορών η είδηση ότι η σήραγγα Gotthard Base στις παραμονές των Ποσειδωνίων τίθεται σε πλήρη λειτουργία αποτελεί ένα ακόμη γεγονός ιστορικής σημασίας στην συντελούμενη σε Βαλκάνια και ανατολική Ευρώπη κοσμογονία συνδυασμού τραίνου πλοίου.

Ωστόσο διεθνείς παρατηρητές αλλά και αναλυτές των λιμενικών δρώμενων διατηρούν εστιασμένο το ενδιαφέρον στις εξελίξεις που αναμένεται να σημειωθούν αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης αλλά και γενικότερα της «τύχης» που επιφυλάσσει για τα λιμάνια του Βόλου και της Αλεξανδρούπολης η νέα λιμενική πολιτική όπως αυτή περιγράφηκε πρόσφατα στο πλαίσιο διημερίδας που διοργάνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter