Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Ισορροπεί» το βαρέλι…

opek logotupo

Με το ισοζύγιο προσφοράς ζήτησης να πλησιάζει στην θέση ισορροπίας η επανεξισορρόπηση στην αγορά πετρελαίου πλησιάζει, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Πετρελαιο-εξαγωγικών Χωρών Mohammed Barkindo.


Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενός webinar τη Δευτέρα, ο κ. Barkindo είπε ότι η αγορά πετρελαίου θα μπορούσε να έχει υποστεί μια συνολική κατάρρευση εάν τα έθνη του Opec και οι εταίροι του, συλλογικά γνωστή ως Opec-plus, δεν είχε συμφωνήσει σε άνευ προηγουμένου περικοπές στην προσφορά.
Τον Απρίλιο, οι χώρες του Opec-plus συμφώνησαν να μειώσουν συλλογικά την παραγωγή κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το Μάιο και τον Ιούνιο. Στη συνέχεια επέκτειναν τον στόχο αυτό μέχρι τον Ιούλιο. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία μείωσε τον εφοδιασμό της τον Ιούνιο κατά 1 εκατ.
Από τον Αύγουστο και μετά, οι υποχρεωτικές περικοπές παραγωγής μεταξύ των χωρών του Opec-plus θα μειωθούν στα 7,7 εκατ.
"Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τα επίπεδα αποθεμάτων θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν αυξηθεί σε ένα εντυπωσιακό 1,3 δις βαρέλια πάνω από ένα μέσο όρο πέντε ετών", δήλωσε ο κ. Barkindo.
Τα μέλη του OPEC-plus διεξάγουν συνεδρίαση την Τετάρτη για να συζητήσουν προτάσεις για περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή.
Ο κ. Barkindo είπε ότι οι περικοπές του Opec-plus, καθώς και εκείνες άλλων παραγωγών παγκοσμίως, σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση της ζήτησης που παρατηρείται λόγω της σταδιακής επαναλειτουργίας των οικονομιών και των κοινωνιών σε όλο τον κόσμο, βοηθούν την αγορά.

Το μερίδιο του OPEC στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε από 41,2% το 2018 σε 39% το 2019, καθώς η συνολική παραγωγή των μελών του μειώθηκε από 31,7 εκατ.

Ο κ. Barkindo ανέφερε ότι οι κοινές προσπάθειες των κυβερνήσεων για επανεξισορρόπηση της αγοράς θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση των επενδύσεων στην ενεργειακή βιομηχανία, την οποία χαρακτήρισε "ύψιστη προτεραιότητα", προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να μειωθεί κατά 20% αυτό το έτος. Αυτό θα σηματοδοτούσε την πιο απότομη πτώση του.

"Όλοι οι παράγοντες της βιομηχανίας πρέπει να συσπειρωθούν για να κάνουν ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο", ανέφερε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter