Τρι04162024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αποφασισμένες να «εκμηδενίσουν» τις εξαγωγές αργού του Ιράν οι ΗΠΑ

elliniki naftilia 00

Αποφασισμένη να μειώσει «στο μηδέν» τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, παραμένει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο πλαίσιο των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως τόνισε τη Δευτέρα στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Συγκεκριμένα, ο πολιτικός διευθυντής του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Μπράιαν Χουκ επιβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις στους τομείς των αυτοκινήτων, της εμπορίας χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων θα επανέλθουν σε ισχύ την 6η Αυγούστου, ενώ αυτές που συνδέονται με όλες τις συναλλαγές που αφορούν το πετρέλαιο και τις συναλλαγές με την ιρανική κεντρική τράπεζα θα επανέλθουν σε ισχύ την 4η Νοεμβρίου.
«Ο σκοπός μας είναι να αυξήσουμε την πίεση στο ιρανικό καθεστώς μειώνοντας στο μηδέν τα έσοδά του από τις πωλήσεις αργού πετρελαίου», είπε ο Χουκ σε δημοσιογράφους.
«Εργαζόμαστε επίσης με τους παράγοντες της αγοράς, τις χώρες που παράγουν και τις χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο για να εγγυηθούμε τη σταθερότητα της αγοράς», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας πως η Ουάσιγκτον είναι «πεπεισμένη ότι υπάρχουν επαρκείς παραγωγικές δυνατότητες παγκοσμίως για την επιπρόσθετη παραγωγή πετρελαίου».
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε το Σάββατο μέσω Twitter ότι εξασφάλισε τη συμφωνία του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή της χώρας του, «πιθανόν κατά έως και 2 εκατομμύρια βαρέλια» την ημέρα, για να πέσουν οι τιμές του πετρελαίου στις αγορές.
Πολλές χώρες έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν, ώστε να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με το Ιράν, μετά την αναγγελία ότι θα επανέλθουν σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πλήττουν ξένες εταιρείες που έχουν δοσοληψίες με την Τεχεράνη, μετά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα την 8η Μαΐου. Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απορρίπτει την ιδέα περί γενικών εξαιρέσεων. «Δεν προτιθέμεθα να χορηγήσουμε γενικά άδειες (εισαγωγών/εξαγωγών) ή εξαιρέσεις» από τις κυρώσεις, διότι αυτό θα σήμαινε πως «θα αμβλυνόταν η πίεση» στο Ιράν, εξήγησε ο Χουκ.
Σημείωσε πάντως ότι η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη «να συνεργαστεί με χώρες που θα μειώσουν τις εισαγωγές (ιρανικού αργού) κατά περίπτωση». Η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία φιγουράρουν μεταξύ των κυριότερων αγοραστών του ιρανικού αργού.
Όπως επισήμανε ο Χουκ, η νέα αμερικανική στρατηγική δεν έχει στόχο την «αλλαγή καθεστώτος», αλλά «την αλλαγή της συμπεριφοράς του καθεστώτος» του Ιράν, που οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή.
Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ν

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter