Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

IEA: «Φιλόδοξη» η πρόβλεψη για 65 δολάρια το πετρέλαιο

oil rig

Παρά την πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και να τονώσει τις τιμές, δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε ότι το εμπόρευμα θα αγγίξει τα 65 δολάρια το βαρέλι βραχυπρόθεσμα, υπογράμμισε ο Neil Atkinson, ανώτατος αναλυτής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας με έδρα στο Παρίσι (International Energy Agency - IEA). «Πιστεύω ότι τα 63, 65 (δολάρια το βαρέλι για το Brent), νομίζω ότι είναι λίγο φιλόδοξο», εκτίμησε ο αναλυτής μιλώντας στο CNBC.

«Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ έχουν ένα βασικό θέμα, προφανώς δε θέλουν η τιμή να πάει πολύ χαμηλά, γιατί οι οικονομίες τους δεν μπορούν να το αντέξουν. Αλλά αν οι τιμές πάνε υπερβολικά ψηλά, τότε αυτό θα προσελκύσει πολλές επενδύσεις σε άλλα μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα στους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Atkinson.

Το διεθνές δίκτυο θυμίζει πως η εξαμηνιαία συμφωνία των μεγάλων παραγωγών δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές παρακολουθούν στενά το αν τα μέρη παραμένουν πιστά στις δεσμεύσεις τους, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς δεν αναμένουν συμμόρφωση 100%.

Σύμφωνα με τον Atkinson, μέχρι στιγμής «τα πάνε σχετικά καλά».

«Οι ενδείξεις είναι σχετικά ενθαρρυντικές πως η παραγωγή μειώθηκε σημαντικά τον Ιανουάριο», υποστήριξε ο αναλυτής.

Έρευνα του Reuters αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα πως στα τέλη του περασμένου μήνα τα μέλη του ΟΠΕΚ είχαν περικόψει την παραγωγή κατά 958.000 βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 82% συμμόρφωση στα συμφωνηθέντα.

 

Πηγή: www.euro2day.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter