Πεμ04182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στο χαμηλότερο επίπεδο οι τιμές του πετρελαίου

oil 05hgd

Στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2003 κινούνταν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά αναμένει αύξηση των ιρανικών εξαγωγών μετά την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης το Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο οι ΗΠΑ ήραν τις κυρώσεις που είχαν οδηγήσει σε μείωση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου κατά περίπου 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τα υψηλά προ των κυρώσεων επίπεδα του 2011, σε λίγο παραπάνω από το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Τη Δευτέρα το Ιράν, που είναι μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), είπε ότι είναι έτοιμο να αυξήσει τις εξαγωγές του κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.

«Οι εξαγωγές του Ιράν έρχονται σε πολύ άσχημη στιγμή», δήλωσαν αναλυτές της Barclays.

Οι ανησυχίες για την επιστροφή του Ιράν σε μια ήδη κορεσμένη αγορά πετρελαίου οδήγησαν την τιμή του μπρεντ στα 27,67 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003. Στις 09:33 ώρα Ελλάδας, το πετρέλαιο μπρεντ κινείτο στα 28,17 δολάρια, περιορίζοντας τις απώλειές του στο 2,7%.

Το αμερικανικό αργό υποχωρούσε κατά 64 σεντς στα 28,78 δολάρια το βαρέλι, παραμένοντας σχετικά κοντά στα 28,36 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2003 στο οποίο υποχώρησε νωρίτερα.

Το επιπλέον πετρέλαιο από το Ιράν θα έρθει σε μια περίοδο κατά την οποία οι αγορές πετρελαίου ήδη προσπαθούν να αφομοιώσουν την πλεονάζουσα παραγωγή από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή.

«Οι μεγάλοι παραγωγοί αυτή τη στιγμή προσφέρουν 2-2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα περισσότερα από τη ζήτηση, άρα το ερώτημα είναι για πόσο διάστημα θα μπορούν να συνεχίσουν να υπερπαράγουν σε αυτό το επίπεδο», σχολίασε σήμερα ο Στιούαρτ Γκάλιβερ, διευθύνων σύμβουλος στην HSBC.

Χρηματιστές και αναλυτές, ωστόσο, έχουν περιγράψει την πτώση των τιμών ως σπασμωδική αντίδραση, λέγοντας ότι οι φιλοδοξίες του Ιράν να εξάγει 500.000 βαρέλια την ημέρα δεν είναι πολύ ρεαλιστικές.

 

Πηγή: www.nooz.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter