Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Νέα Πτώση για τον Μαύρο Χρυσό

oil barrel stack

Τρίτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης για τον μαύρο χρυσό. Το πετρέλαιο τύπου WTI υποχωρεί κατά 1,5% έχοντας διασπάσει και τα χαμηλά του Δεκεμβρίου του 2008 ($36,18). Έχοντας σημειώσει χαμηλά 7 ετών, επόμενη στήριξη εντοπίζεται τον Απρίλιο του 2004 στα $35,35. Σήμερα η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) διαπίστωσε αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου τον Νοέμβριο, κατά 50.000 βαρέλια ημερησίως, εκτιμώντας πως το μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της ανόδου οφείλεται στον OPEC.

Τα στοιχεία αυτά συμφωνούν με την χτεσινή μηνιαία αναφορά του OPEC, η οποία έδειξε πως η παραγωγή του οργανισμού τον Νοέμβριο ανήλθε στα 31,695 εκατ. βαρέλια/ημέρα, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2012. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στο Ιράκ αλλά και το Κουβέιτ, ενώ η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας σημείωσε οριακή πτώση τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Έχουμε αναφέρει επανειλημμένα πως χωρίς τον περιορισμό της παραγωγής από τον OPEC, που είναι υπεύθυνος για το 40% της παγκόσμιος προσφοράς, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου. Το Ιράν να έχει δηλώσει πως με την άρση των κυρώσεων σε βάρος της χώρας, σκοπεύει να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή του κατά 1 εκατ. βαρέλια τους προσεχείς μήνες.

Η Σαουδική Αραβία από την πλευρά της - δεύτερη σε παγκόσμια παραγωγή και de facto ηγέτης του OPEC – δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει την στρατηγική αυξημένης παραγωγής. Παρόλα αυτά δεν αποκλείεται να δούμε κάποια προσπάθεια σύγκλισης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και των υπολοίπων παραγωγών χωρών (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας).

Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία για τον μαύρο χρυσό αποτελεί η 16η Δεκεμβρίου με την απόφαση της Fed για την νομισματική της πολιτική. Πετρέλαιο και Δολάριο ΗΠΑ έχουν σαφή αρνητική συσχέτιση μεταξύ τους (αφού το πετρέλαιο αποτιμάται σε δολάρια). Ως εκ τούτου, αν το αμερικανικό νόμισμα ενισχυθεί κατόπιν της απόφασης της Fed, το πετρέλαιο αναμένεται δεχθεί περαιτέρω πιέσεις.

 

Πηγή: www.capital.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter