Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

IEA: Πεσμένες οι τιμές πετρελαίου και το 2016

OPEC headquarters

Ο κόσμος έχει υπερκορεστεί από πετρέλαιο καθώς η παραγωγή έχει αυξηθεί δραματικά, ενώ μια επιβραδυμένη ανάπτυξη στη ζήτηση σε συνδυασμό με την ελαστική προσφορά των εκτός του ΟΠΕΚ παραγωγών μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση κατά το επόμενο έτος, τόνισε την Παρασκευή η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency - IEA), σύμφωνα με το Reuters. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει περισσότερο από το μισό κατά τους τελευταίους 18 μήνες με την προσφορά να έχει τονωθεί από τις ΗΠΑ και με τον ΟΠΕΚ να αρνείται να παραχωρήσει μέρος του μεριδίου αγοράς του.

Όπως τόνισε η IEA, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου ξεπέρασε τον Οκτώβριο τα 97 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το οποίο αντιστοιχεί σε δύο εκατ. περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, καθώς η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ ανέκαμψε από τα χαμηλότερα επίπεδα που άγγιξε τον περασμένο μήνα.

Αν και οι χαμηλές τιμές θα οδηγήσουν σε μείωση της αμερικανικής παραγωγής κατά το επόμενο έτος, θα πάρει μήνες μέχρι να υποχωρήσει ο κορεσμός στην αγορά, τόνισε η Υπηρεσία.

«Η ανάπτυξη της ζήτησης έχει αυξηθεί σε υψηλά πενταετίας ή σχεδόν δύο εκατ. βαρέλια την ημέρα (...) Αλλά η σθεναρή παραγωγή από τον ΟΠΕΚ και η ελαστική προσφορά των χωρών εκτός ΟΠΕΚ έχουν υπερισχύσει της αύξησης της ζήτησης – με τη ρωσική παραγωγή να σημειώνει μετασοβιετικό ρεκόρ και πιθανότατα να παραμένει εύρωστη και το 2016», ανέφερε η έκθεση.

Στο μεταξύ, η ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης προβλέπεται να σταθεροποιηθεί σε μια μακροπρόθεσμη τάση περίπου 1,21 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2016, από ένα πολύ υψηλό επίπεδο 1,82 εκατ. βαρελιών φέτος.

«Ο αντίκτυπος της απότομης βουτιάς των τιμών του πετρελαίου στους τελικούς χρήστες πιθανότατα θα επαναληφθεί και οι οικονομικές συνθήκες προβλέπεται πως θα παραμείνουν προβληματικές σε χώρες όπως η Κίνα», ανέφερε η έκθεση.

 

Πηγή: www.euro2day.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter