Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

WSJ: Ο κορεσμός στο πετρέλαιο δεν έχει τέλος

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1Όταν άρχισαν να πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου πριν από έναν χρόνο, οι περισσότεροι ειδικοί στην ενέργεια πίστεψαν ότι η πτώση θα ήταν μικρή και βραχυπρόθεσμη. Αντιθέτως, η τιμή του αργού έχει κάνει βουτιά σχεδόν μέχρι 60% από τα υψηλότερα επίπεδά της το 2014 και φαίνεται πως θα παραμείνει χαμηλά για μήνες, ακόμη και για χρόνια.


Όπως εκτιμά η Wall Street Journal, ο λόγος είναι ότι στο πλαίσιο της παγκόσμιας μάχης για ένα μερίδιο στην αγορά, κανείς δεν φαίνεται πρόθυμος να κάνει πίσω. Τόσο η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και παραγωγοί από τη Ρωσία μέχρι το Ιράκ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και αντίξοες συνθήκες, δεν προτίθενται να μειώσουν την παραγωγή τους. Αντίθετα μάλιστα, παράγουν όσο περισσότερο μπορούν.
Οι Αμερικανοί πετρελαιοπαραγωγοί άφησαν άφωνους τους ανταγωνιστές τους παγκοσμίως με το να διατηρήσουν -ακόμη και να αυξήσουν κάποιοι- την παραγωγή, τη στιγμή που οι τιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες βούτηξαν από 100 δολάρια το βαρέλι σε 70 προς το τέλος του περασμένου χρόνου και τώρα πια λίγο πάνω από 40. Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη αποτέλεσε η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αύξησε την παραγωγή της ενόψει της πτώσης των τιμών, σε μία «προληπτική», σύμφωνα με τους αναλυτές, κίνηση να κρατήσει ανταγωνιστές όπως το Ιράκ, μακριά από τους Ασιάτες καταναλωτές.
Αυτός ο παράδοξος πόλεμος, κατά τον οποίο όλοι προσπαθούν να κερδίσουν ένα κομματάκι της αγοράς με κάθε κόστος, δημιουργεί νικητές και χαμένους σε όλο τον κόσμο, σπρώχνει τους Αμερικανούς οδηγούς σε οχήματα που καίνε αέριο και ωθούν τη βενεζουελάνικη οικονομία στο χάος. Όπως τονίζει αναλυτής που επικαλείται η WSJ, αν και θα ήταν λογικό για τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να μειώσουν την παραγωγή λόγω του κορεσμού, δεν υπάρχει ούτε η πολιτική βούληση, ούτε η επιχειρηματική λογική που θα το επιτρέψει.
«Όλοι λειτουργούν υπό τη λογική ότι ''οι τιμές του πετρελαίου είναι χαμηλά και χρειάζομαι να παράγω όσο περισσότερο μπορώ για να το αντισταθμίσω''», εξήγησε ο Jamie Webster της IHS Energy, επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι πολύ λογικό σε μικροοικονομικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο μακροοικονομίας μάς φέρνει στην κατάσταση που είμαστε αυτή τη στιγμή».
Πηγή: Wall Street Journal, euro2day.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter