Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πέφτουν οι υπογραφές για την μικρή διασύνδεση της Κρήτης

STATHAKIS345

Πραγματοποιείται την Τρίτη 27 Νοεμβρίου η τελετή υπογραφής των συμβάσεων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και του διευθύνοντα συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωϊ στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κισσάμου Χανίων.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο της λεγόμενης «μικρής διασύνδεσης» έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 178 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί από δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020.
Ταυτόχρονα η «μεγάλη» διασύνδεση Αττικής-Κρήτης έχει λάβει, πλέον, ισχυρή υπόσταση. Με δύο αποφάσεις της ΡΑΕ προχωράει, μέσω της Ariadne Interconnection (θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ), η κατασκευή του μεγαλύτερου έργου διασύνδεσης στην Ευρώπη, με χρονικό ορίζοντα το 2023.
Η διασύνδεση, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μελέτες κόστους-οφέλους, οδηγεί σε ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 215 εκατ. ευρώ από το επόμενο έτος που «μεταφράζεται» σε περαιτέρω μεγάλη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ. Μια ακόμη παράμετρος που συχνά αγνοείται είναι οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί για τις ώρες λειτουργίας των συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που ενεργοποιούνται στα αμέσως επόμενα έτη και που εγκυμονούν οικονομικούς κινδύνους για τη χώρα, υπαγορεύοντας την περαιτέρω προώθηση τέτοιων διασυνδέσεων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter