Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Οι θέσεις του ΣΕΤΕ και της ΠΟΞ για το νομοσχέδιο που αφορά τον αιγιαλό

sete logo

Το πλαίσιο του σχεδίου νόμου «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας του αιγιαλού» κινείται στη σωστή κατεύθυνση ως προς την αναγκαιότητα της οριοθέτησης του αιγιαλού, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης αδειών παραχώρησης χρήσης των παραλιών και την υλοποίηση έργων που θα μπορούσαν να γίνουν σε παραλίες από ξενοδοχειακές μονάδες.

Αυτό τονίζει, σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), υπογραμμίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη, ο νομοθέτης να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις και ανησυχίες που έχουν προκύψει από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους πολίτες.

Οι απαντήσεις, αναφέρει ο ΣΕΤΕ, πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και να δοθούν χωρίς βιασύνη, ώστε να υπάρξουν οι νομοθετικές προϋποθέσεις για την επιθυμητή ποιοτική τουριστική ανάπτυξη, με παράλληλο σεβασμό στο περιβάλλον, τον κοινόχρηστο χαρακτήρα των ακτών και την ίση και ελεύθερη πρόσβαση και χρήση σε όλους τους πολίτες.

Έργα όπως μαρίνες, προβλήτες, εξέδρες προσέγγισης υδροπλάνων και πλωτών μέσων στις μεγάλες τουριστικές στρατηγικές επενδύσεις, θεωρούνται απόλυτα αναγκαίες για ανάπτυξη τουρισμού υψηλών απαιτήσεων. Υποδομές για χώρους υγιεινής, αποδυτήρια, ράμπες για άτομα με ειδικές ανάγκες, αναψυκτήρια, κάδους ανακύκλωσης, κλπ είναι και αυτές απολύτως αναγκαίες.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, με δεδομένο πως το σημερινό νομικό πλαίσιο έχει σημαντικές αδυναμίες, ενισχύοντας την ανομία, την αυθαιρεσία και την καταπάτηση (τόσο από επιχειρήσεις, όσο και από πολίτες), είναι επιτακτική η ανάγκη να καταγραφούν αυστηρές τεχνικές, ποιοτικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, ώστε να διασφαλισθεί η ορθή και νόμιμη κατανομή χρήσης και πρόσβασης στον αιγιαλό, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των πολιτών.

Επίσης, τονίζεται, θα πρέπει να οριστούν ξεκάθαρα οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις που θα έχει ο διαχειριστής της επιχείρησης για το κομμάτι της παραλίας που θα χρησιμοποιεί. Θα πρέπει να συμφωνηθούν και να καταγραφούν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και πιθανώς και κίνητρα καθαρισμού, προστασίας, διαφύλαξης της βιοποικιλότητας, γενικότερα μια σειρά ενεργειών για ποιοτική και ουσιαστική βελτίωση- πχ μείωση ενοικίου, εφόσον με μέριμνα του ενοικιαστή η παραλία αποκτά Γαλάζια Σημαία. Πρέπει να καθοριστούν ξεκάθαρα τα όρια και οι προϋποθέσεις για την παράλληλη χρήση των συγκεκριμένων παραλιών από τους επιχειρηματίες και την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση των πολιτών.

Για το ίδιο ζήτημα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) -όπως ανέφερε ο πρόεδρός της, Γιάννης Ρέτσος σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους- υποστηρίζει ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν και οι εφαρμοστικοί νόμοι, προκειμένου να γίνει σαφές τι επιτρέπεται και πού. Πάντως, κεντρικός άξονας, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τόνισε ο κ. Ρέτσος. Μάλιστα, πρότεινε να ληφθούν υπόψη τα ισχύοντα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το πώς εκεί έχουν αντιμετωπιστεί αντίστοιχα προβλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter