Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πλακιωτάκης για Ελληνοτουρκικά- Ίμια

0PLa1

Για τα Ελληνοτουρκικά και το συμβάν στα Ίμια αναφέρθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Ειδικότερα ανέφερε τα ακόλουθα: «Η Τουρκία είναι πρόβλημα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, προκλητικές συμπεριφορές που ζήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα με τις παράνομες NAVTEX με τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, με τις προκλήσεις προσφάτως που ζήσαμε στα Ίμια με τους ψαράδες μας, με την εμπλοκή και με σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής και βέβαια όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα όπου προσπάθησε μεθοδικά να στείλει μετανάστες στην Ελλάδα. Πολλές φορές είδαμε μάλιστα και σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής να συνοδεύουν βάρκες των μεταναστών μέχρι την οριογραμμή.
Σε όλα αυτά η Ελλάδα συμπεριφέρθηκε με υπευθυνότητα, με αποφασιστικότητα, με σύνεση αλλά και με μία ξεκάθαρη στρατηγική προσέγγιση.
1ον, δεν επιτρέψαμε σε κανέναν να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κι αυτό το αποδείξαμε στο πεδίο
2ον, ενισχύσαμε τις διεθνείς μας συμμαχίες σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο σε επίπεδα ΕΕ αλλά και με διμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο, την Ιταλία, με πολλά αραβικά κράτη και κράτη της Μεσογείου, ενισχύοντας τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας και βέβαια ενισχύουμε την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων.
Εμείς από την αρχή είμαστε θετικοί για την έναρξη των διερευνητικών επαφών και είχαμε θέσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Να σταματήσουν οι ερευνητικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ και βέβαια να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες εκεί που σταμάτησαν. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα σταθεί στο ένα και μοναδικό ζήτημα που έχουμε ως διαφορά, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και βέβαια να σταματήσει τις προκλήσεις που σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με την επανέναρξη διαλόγου».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter