Παρ03292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στις προκλήσεις του μέλλοντος αφιερωμένη η ομιλία Κ.. Καραμανλή στο City

0karamal

Σε έναν κόσμο λιγότερο προβλέψιμο και περισσότερο αβέβαιο, σε ένα άστατο διεθνές σκηνικό με συνεχείς ανακατατάξεις στους συσχετισμούς δυνάμεων, τα εργαλεία του παρελθόντος δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος, για αυτό είναι επείγον για τις κυβερνήσεις να επανεκτιμήσουν τις προοπτικές, να δώσουν προσοχή στις ανάγκες των πολιτών και να θέσουν τις προτεραιότητές τους. Αυτό τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από το Λονδίνο, όπου ήταν ο κεντρικός ομιλητής της 9ης διετούς συνάντησης του City του Λονδίνου.
Η 9η διετής συνάντηση (6-8 Νοεμβρίου), διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Ναυτιλίας, Εμπορίου και Οικονομίας «Κώστας Γραμμένος» (που λειτουργεί από το 1983 στην Επιχειρηματική Σχολή Cass του πανεπιστημίου City του Λονδίνου) με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 35 ετών λειτουργίας του. Η διετής συνάντηση αποτελεί μία πλατφόρμα διαλόγου ανάμεσα σε ηγετικές προσωπικότητες του κόσμου, και αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της βρετανικής πρωτεύουσας.
Στη φετινή θεματική με τον τίτλο «Αυτός ο κόσμος αλλάζει», συμμετέχουν δεκάδες ομιλητές από τον κόσμο της ναυτιλίας, των επιχειρήσεων, της πολιτικής, των τραπεζών, ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες, ενώ υποστηρίζεται από το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος».
Ο κ.Καραμανλής, στην επί το πλείστον ακαδημαϊκή ομιλία του, αναφέρθηκε σε μία σειρά από παγκόσμιες προκλήσεις, που διαμορφώνουν ένα διεθνές σκηνικό αβέβαιο και άστατο, που θέτει μία σειρά από απαιτητικές προκλήσεις, στις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν όλες οι χώρες, αντιμετωπίζοντας μετασχηματισμούς και ανακατατάξεις δυνάμεων. «Συμβαίνουν πράγματα που δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πριν λίγα χρόνια, όπως το Βrexit. Πριν λίγο καιρό δεν θα μπορούσαμε να δούμε την ΕΕ χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο ως μη μέλος της ΕΕ» είπε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα και εξέφρασε την ελπίδα, οι δύο πλευρές να διατηρήσουν στενούς δεσμούς και συνεργασία, προς όφελος όλων, όποια και να είναι η έκβαση του θέματος.
Ο πρώην πρωθυπουργός, διαπίστωσε ότι δημιουργείται ένας πολύ-πολικός κόσμος, όπου οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να επιβληθούν και η ΕΕ αδυνατεί να αναλάβει διεθνή ρόλο, «αφήνοντας χώρο σε άλλους παίκτες να αναπληρώσουν ή να εκμεταλλευτούν το κενό» όπως η Κίνα, η Ρωσία και μικρότερες χώρες όπως το Ιράν και η Τουρκία, που θέλουν να ενισχύσουν την επιρροή στην περιοχή τους. Συγκεκριμένα για την Τουρκία, είπε: «Η μονομερής στρατιωτική δράση της στη Συρία υπονομεύει περισσότερο την αστάθεια στην περιοχή και βάζει σε κίνδυνο την πρόοδο που επετεύχθη για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Συνδυασμένη με την προσέγγιση εκφοβισμού στην Κύπρο, η Τουρκία δείχνει ότι γίνεται μια ρεβιοζιονιστική χώρα, με αλλά λόγια ένας πιθανός ταραχοποιός στην ευρύτερη περιοχή. Η συμπεριφορά της στο Αιγαίο ενισχύει περισσότερο αυτή την αντίληψη».
Αναφερόμενος στο παγκόσμιο εμπόριο, είπε, ότι οι εμπορικοί πόλεμοι αποτελούν άλλον ένα παράγοντα αβεβαιότητας, και στις μέρες μας βιώνονται κυρίως από τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, προκαλώντας ανησυχία για πιθανή κλιμάκωση. «Στο πιο ακραίο σενάριο που οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τον ΠΟΕ, η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου μπορεί να επιδεινωθεί σε σημείο που μπορεί να σημάνει το τέλος του παιχνιδιού της παγκοσμιοποίησης» προειδοποίησε. Πρόσθεσε ότι η κλιμάκωση επιβολής δασμών δεν οδηγεί σε νικητές, αφού οι εμπορικοί πόλεμοι πιέζουν την οικονομική ανάπτυξη προς όλους τους εμπλεκόμενους και προκαλούν την παγκόσμια ύφεση. «Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, ιδιαίτερα, δεν αντέχουν έναν εμπορικό πόλεμο, καθώς και οι δυο οικονομίες επιβραδύνουν. Ενα ακόμη χτύπημα θα αποδεικνύονταν ισχυρό» είπε.
Σε ότι αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ.Καραμανλής, υπογράμμισε ότι αν και οι νότιες χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος των ροών, ωστόσο μέχρι σήμερα η ΕΕ δεν μπόρεσε να διαμορφώσει μια συναινετική και αποτελεσματική πολιτική. Ταυτόχρονα ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για τον επιμερισμό του βάρους που δέχονται ιδιαίτερα η Ελλάδα και η Ιταλία. «Σίγουρα υπάρχει ανθρωπιστική διάσταση στο πρόβλημα, σε ότι αφορά την υποστήριξη και αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουν οι κοινωνίες μας, προς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη. Από την άλλη κατανοούμε ότι υπάρχει ένα όριο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί, θέματα κοινωνικής συνοχής, πολιτικής σταθερότητας, πολιτιστικής ταυτότητας προβληματίζουν και πιθανώς θα γίνονται πιο οξεία στα επόμενα χρόνια» είπε και πρόσθεσε: «Οι αριθμοί ανθρώπων που φτάνουν προσθέτουν τεράστιο βάρος στην ικανότητα των υπαρχόντων συστημάτων ασύλου, για να απορροφήσουν τέτοια μεγέθη και να προσφέρουν τρόφιμα, στέγη, υγεία, ασφάλεια και επίσης έχουν ξεπεράσει τα αποθέματα κάποιων ευρωπαϊκών χωρών, ειδικά της Ελλάδας και της Ιταλίας. Πρέπει να ληφθούν μέτρα επειγόντως για τον επιμερισμό του βάρους, μετακινώντας αυτούς που αναζητούν άσυλο και βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη». Ο πρώην πρωθυπουργός, επεσήμανε την ανάγκη καλύτερου ελέγχου των συνόρων, αποτελεσματικότερης εφαρμογής των συμφωνιών επαναπατρισμού, και διαχείριση της μετανάστευσης μέσω ασφαλών οδών, αλλά και υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Τέλος αναφέρθηκε στις εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες, και στην ανησυχία των πολιτών για το μέλλον τους, που οδηγούν σε απογοήτευση και μη εμπιστοσύνη στους πολιτικούς θεσμούς. «Η λαϊκή δυσαρέσκεια και ανησυχία, ο λαϊκισμός και ο ριζοσπαστισμός της πολιτικής, οι αυξημένες κοινωνικές ανισότητες ρίχνουν σκιά στην ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας. Είναι επείγον να επανεκτιμήσουμε τις προοπτικές, να αρχίσουμε να δίνουμε προσοχή στις ανάγκες των πολιτών και να θέσουμε τις προτεραιότητές μας» είπε. Ο κ.Καραμανλής έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στον δύο φορές πρωθυπουργό της βικτοριανής Αγγλίας και ιδρυτή του Συντηρητικού κόμματος, Μπένζαμιν Ντισραέλι, και επισημαίνοντας ότι οι σύγχρονοι καιροί απαιτούν ηγετικές προσωπικότητες με ενόραση, αποφασιστικότητα, και σεβασμό στους πολίτες.
Νωρίτερα, ο ιδρυτής του Διεθνούς Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου και Οικονομίας, το οποίο φέρει το όνομά του, Κώστας Γραμμένος, αναφέρθηκε στο ρόλο και τις δράσεις του Κέντρου από την ίδρυσή του, αλλά και στις νέες προσεγγίσεις που εφάρμοσε σε ότι αφορά την εκπαίδευση και την έρευνα για τη ναυτιλία, οι οποίες υιοθετήθηκαν από άλλα πανεπιστήμια και διεθνείς ναυτιλιακούς οικονομικούς οργανισμούς. Τόνισε, ότι το κέντρο συνεχίζει την έρευνα του σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τη ναυτιλία, το εμπόριο και την οικονομία, βασιζόμενο στην αρχή της αξιοκρατίας και στην σκληρή δουλειά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter