Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ν. Σαντορινιός: Αυτές είναι οι πολιτικές που ασκήσαμε για τα Νησιά μας με στόχο την Ανάπτυξη, την Δικαιοσύνη και την επαναφορά του Κοινωνικού Κράτους

0Santoriniios

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σήμερα στη Ρόδο. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός με σύνθημα «Τσίπρας- Μητσοτάκης: 1-0», ανέπτυξε όλο το πλέγμα πολιτικών που ασκήθηκαν για την Νησιωτικότητα και κάλεσε τους πολίτες, την Κυριακή να επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία.

«Ως ψηφοφόροι, έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο δίλημμα: την απρόσκοπτη συνέχιση της αναστήλωσης του Κοινωνικού Κράτους και ενίσχυσης της αναπτυξιακής πορείας της χώρας και την επαναφορά των ελίτ, μέσα από φιλελεύθερες και ακροδεξιές λογικές που οραματίζονται 7ήμερη εργασία, διάλυση της Δημόσιας Υγείας και περικοπή όλων των θεσμικών αντίμετρων για την ανακούφιση των ασθενέστερων.

Λίγες ώρες πριν οι πολίτες οδηγηθούν στις κάλπες για να αποφασίσουν για τις Ευρωεκλογές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει ιδιαίτερη σημασία να απευθυνθούμε σε αυτούς και να ξεδιαλύνουμε όσα παραπλανητικά έχουν ακουστεί σχετικά με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την αναστήλωση της Οικονομίας, την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή».

«Μας έλεγαν ότι δεν θα καταφέρουμε να τελειώσουμε το Πρόγραμμα και πως η χώρα δεν θα βγει στις αγορές. Και όμως στις 21 Αυγούστου 2018 η Ελλάδα βγήκε οριστικά από το Μνημόνιο και η πρώτη έξοδός της στις αγορές ήταν επιτυχής, με επιτόκιο (5ετές και 10 ετές) χαμηλότερο ακόμη και από αυτό του 2006. Παράλληλα, οι προβλέψεις για την Ανάπτυξη κυμαίνονται στο 2,1 για το 2019 και στο 2,2 για το 2020.

Την ώρα που το 2015 μας παρέδωσαν άδεια και υπερχρεωμένα Κρατικά Ταμεία, με έλλειμμα 550 εκ, εμείς καταφέραμε σήμερα, στηριζόμενοι στον Ελληνικό λαό, να έχουμε 34 δις πλεόνασμα. Ποσό που θα το χρησιμοποιήσουμε για να αποπληρώσουμε τα δάνεια του ΔΝΤ και ως εγγύηση ώστε να μειωθούν επιπλέον τα συμφωνημένα πλεονάσματα ώστε να πέσουν στο 2,5%».

«Σκοπός μας ήταν να αυξηθεί επιπλέον ο δημοσιονομικός χώρος έτσι ώστε να ασκηθούν και άλλες κοινωνικές πολιτικές για την ανακούφιση όλων αυτών, που στα χρόνια των Μνημονίων, βρέθηκαν στο περιθώριο».

Επαναφορά του Κοινωνικού Κράτους και στήριξη των μικρομεσαίων νοικοκυριών

«Όταν η Κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ το 2014 προϋπολόγιζε μόνο 700εκ για κοινωνικές παροχές, εμείς σήμερα έχουμε εγγράψει 3,2 δις και έχουμε ασκήσει πολιτικές που σκοπό έχουν την ανάταξη της κοινωνίας, όπως τα επιδόματα στέγασης, τα σχολικά γεύματα, η πρόσβαση 2,5 εκ ανασφαλίστων στην Δημόσια Υγεία, κα. Επίσης εξοπλίσαμε με σημαντικά ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα τα Νοσοκομεία μας, όπως στην Κάλυμνο, στη Λέρο και στην Κω, για να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον πολίτη».

«Παράλληλα μειώσαμε φέτος, για τα χαμηλότερα κλιμάκια- 1,2 εκ νοικοκυριά- κατά 30% τον ΕΝΦΙΑ που του χρόνου η μείωση θα ανέλθει στο 50%, ενώ μεσοσταθμικά μειώθηκε κατά 10%. Δώσαμε την 13η σύνταξη, ξανά, ως ένα μέτρο μόνιμο που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Επιπλέον μειώσαμε τη φορολογία των επιχειρήσεων 1% κάθε έτος, ενώ από το 2020 θα έχουμε κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα κάτω από 20.000 € και μείωση του ποσοστού πάνω από αυτό το εισοδηματικό όριο».

Στήριξη της Εργασίας και μείωση της Ανεργίας

«Υλοποιήσαμε 18.000 προσλήψεις στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας που βρισκόταν υπό κατάρρευση και κάναμε 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή, τομέας για τον οποίο έχουν συνολικά προγραμματιστεί 15.000 προσλήψεις».

«Μειώσαμε την ανεργία 9,5 μονάδες, καταργήσαμε τον υπό- κατώτατο μισθό- αυτό το αίσχος της Κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου που ήταν μια ευθεία επίθεση σε όλη την νεολαία- και αυξήσαμε τον κατώτατο. Επανήλθαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ ειδικά για τον χώρο του Τουρισμού φροντίσαμε να υπερισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις, έναντι των επιχειρησιακών ή των ατομικών- αυτές είναι τώρα πια οι βελτιωμένες συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι του Τουρισμού».

Ειδικές πολιτικές για τα Νησιά

• Υγεία: επίδομα 400 ευρώ στους γιατρούς που υπηρετούν στα νησιά μας. Ενώ ταυτόχρονα δώσαμε την ευκαιρία σε οπλίτες γιατρούς να κάνουν την θητεία τους, εκπληρώνοντας ταυτόχρονα και το αγροτικό τους σε ιατρεία νησιών. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και προχωράμε σύντομα στην προμήθεια τριών πλωτών ασθενοφόρων τα οποία θα εξυπηρετούν τις διακομιδές ασθενών από τα νησιά.

• Υδατική Αυτονομία: καταφέραμε, μέσω της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, να κάνουμε ανενεργές τις υδροφόρες που πήγαιναν νερό στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου. Τα νησιά μας, μέσα από αφαλατώσεις που τοποθετήσαμε και λειτουργήσαμε, είναι πια υδατικά αυτόνομα.

• 100 εκ Χρηματοδοτήσεις από Εθνικούς Πόρους για τα νησιά: Μέσω του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος του Υπ. Οικονομίας, μόνο, το Ν. Αιγαίο χρηματοδοτήθηκε με 65 εκ για την υλοποίηση 57 σημαντικών έργων υποδομής. Αναφορικά με την Ρόδο, στο ΕΑ εντάχθηκε η κατασκευή του ξύλινου πεζόδρομου στην Παραλιακή Ζώνη της Μεσαιωνικής Πόλης. Η συντήρηση της Ροδιακής Έπαυλης, η οποία όχι μόνο παραχωρήθηκε στον Δήμο αλλά χρηματοδοτήθηκε και με 3,5 εκ €. Το δίκτυο ΑΜΕΑ της Μεσαιωνικής Πόλης με 600.000 €. Η ανάπτυξη Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού Ρόδου και Κω του ΕΒΕΔ με 1,46 εκ.

• Ειδικές φορολογικές Ελαφρύνσεις για τα νησιά: 1) επαναφορά έκπτωσης φόρου στα νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Ένα μέτρο που με τους όρους του 2ου Μνημόνιο και το επαναφέρουμε από το 2020.

• Επιπλέον μείωση στον ΕΝΦΙΑ, που φτάνει το όριο της κατάργησης, για νησιά μας με κάτω από 1.000 κατοίκους, μια σημαντική και εμβληματική πρωτοβουλία η οποία αποδεικνύει την αναγνώριση των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης τους.

• Μεταφορικό Ισοδύναμο: ένα μέτρο- επιστέγασμα των θεσμικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης για την Νησιωτικότητα που αναγνωρίζει και αντιμετωπίζει τα προβλήματα υψηλού κόστους για την μεταφορά επιβατών, εμπορευμάτων αλλά και στρατηγικών φορτίων στα νησιά μας, εξισώνοντάς τα με το αντίστοιχο κόστος μεταφοράς προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Πρόσφατα, δε, ανακοίνωσα την επέκταση του μέτρου και για τη χρήση αεροπορικών εισιτηρίων και πρέπει να σας πω ότι μέσα σε τέσσερις μέρες κόπηκαν 1.000 χρησιμοποιώντας το Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη του Μέτρου. Επιπλέον, από 1/1/2020 η επιδότηση του κόστους μεταφοράς των καυσίμων θα ισχύσει καθολικά, για όλα τα νησιά».

Ιδιαίτερες πολιτικές για τις Δημόσιες Επενδύσεις: ποιοι πραγματικά έδωσαν αναπτυξιακές ευκαιρίες στα νησιά μας

«Την τετραετία που αυτή η Κυβέρνηση βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας, τα νησιά, μέσω των Δήμων και της Περιφέρεια, χρηματοδοτήθηκαν με πολλαπλάσια ποσά για να υλοποιήσουν νέα έργα υποδομής και ανάπτυξης. Αξίζει να σας δώσω κάποια στοιχεία, έτσι ώστε κάποιοι όταν ανακοινώνουν τα έργα, να μην λένε ότι είναι δικά τους- λες και τα βάζουν από την τσέπη τους-, αλλά να αναγνωρίζουν ότι τα χρήματα προέρχονται είτε από Εθνικούς Πόρους που διοχετεύονται για την Νησιωτικότητα, είτε λόγω των πολιτικών που ασκούνται για την αποδοτικότερη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

• «Το 2015 μάθαμε ότι για το ΠΔΕ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, είχαν πιστωθεί, από την προηγούμενη Κυβέρνηση, μόνο 1,5 εκ ευρώ. Αυτό σήμαινε ότι τον Μάρτιο θα σταματούσαν όλα τα Προγράμματα και όλα τα έργα για τα νησιά μας. Άμεσα, η δική μας Κυβέρνηση αύξησε τις πιστώσεις στα 12εκ και τελικά οι πληρωμές των έργων ανήλθαν στα 7εκ».

• «Επίσης ακολουθήσαμε την πολιτική της υπερδέσμευσης για τα ΠΕΠ και τα Τομεακά Προγράμματα ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα ότι ενώ για την πενταετία 2010- 2014 εντάχθηκαν μόνο 55εκ € για νέα έργα στο Ν. Αιγαίο, την αντίστοιχη πενταετία 2015- 2019, εντάχθηκαν 350εκ για νέα έργα. 5,5 φορές αύξηση από το 2014 στο 2019».

• «Ενώ αναφορικά με τη διάθεση των Εθνικών Πόρων, την πενταετία 2010-2014 εγγράφηκαν μόνο 111εκ για νέα έργα στο Ν. Αιγαίο, την πενταετία 2015-2019 το ποσό αυτό ήταν 188εκ, αύξηση δηλαδή κατά 64%. Και ενώ το 2014 είχαν εκταμιευθεί μόνο 7εκ ευρώ για έργα, το 2018 είχαν εκταμιευθεί 22εκ, πολλαπλάσια κατά 3 φορές δηλαδή απόδοση για τα νησιά μας».

• Ειδικά για το νησί της Ρόδου, μέσα από το Εθνικό ΠΔΕ, εγκρίθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν έργα όπως η αναβάθμιση Ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και ακαθάρτων της Δημοτικής Κοινότητας Καλλιθέας, με 3.3 εκ. Το Φράγμα της Κρητηνίας, με 10 εκ. η Άνω διάβαση Αφάντου, με 1.9 εκ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter