Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Φώτης Κουβέλης : «Η ΝΔ προσπαθεί να μην υπάρχουν νομοθετήματα αλλά θα αποτυγχάνει διαρκώς με τις ονομαστικές ψηφοφορίες»

0Κουβέλης

Στη δυναμική για την ασφάλεια και τη σταθερότητα που δημιουργεί στα Βαλκάνια η Συμφωνία των Πρεσπών και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό « ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM», του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαδάκη και Σοφία Παπαδοπούλου.
Ο Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε παράλληλα την τεράστια σημασία που θα έχει για την ανάπτυξη της χώρας το πρόγραμμα για τις υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων σε δέκα μεγάλα λιμάνια της χώρας.
Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης:

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Ήταν οφειλόμενη πράξη. Και η κατάργηση του απαράδεκτου υποκατώτατου μισθού και η αύξηση του κατώτερου, στον οποίον πλέον θα εντάσσονται και οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι είχαν καταταγεί στον απαράδεκτο υποκατώτατο. Η αγορά θα ωφεληθεί από την αύξηση του κατώτατου μισθού, διότι αυτά είναι χρήματα, λίγα μεν, αλλά αυτά τα λίγα χρήματα, αποτελούν αύξηση και ουσιαστικά θα μπουν στην πραγματική Στον «απειλητικό» λόγο ότι οι εργαζόμενοι δε θα παίρνουν ουσιαστικά αυτή την αύξηση η απάντηση είναι μία και ευθεία. Οι εργαζόμενοι που παίρνουν τον κατώτατο μισθό και στο τέλος Φεβρουαρίου δε θα βρουν την αύξηση στο μισθό τους έχουν το δικαίωμα να καταφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας. Αλλά νομίζω ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα ούτε συμπεριφορές που θα υπονομεύουν την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η αύξηση που δόθηκε έρχεται να βελτιώσει μια κατάσταση και σε καμία περίπτωση δεν απειλεί τη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.»

----Για τη σύγκρουση στη Βουλή σχετικά με την ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να θέσει ζητήματα για να αμφισβητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση στη Βουλή. Με δεδομένη αυτή την συμπεριφορά της αντιπολίτευσης και τα όσα αβάσιμα και απαράδεκτα διατυπώνει, ο μόνος δρόμος που υπάρχει και θα ακολουθηθεί είναι για κάθε νομοθέτημα να υπάρχει η ονομαστική ψηφοφορία. Εάν σε κάθε περίπτωση η ΝΔ θέλει να δοκιμάσει αν υπάρχει στη η εμπιστοσύνη της Βουλής στην κυβέρνηση, δεν έχει κάτι άλλο να κάνει παρά να καταθέσει μία πρόταση μομφής, για να εισπράξει βεβαίως και πάλι μία ήττα. Αυτό που κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι μια προσπάθεια να δημιουργεί προβλήματα, και -όπως λαθεμένα και απαράδεκτα πιστεύει - να δοκιμάζει την κυβέρνηση και εντέλει να μην υπάρχουν νομοθετήματα. Θα πάμε λοιπόν στη διαδικασία αυτή και εκεί θα διαπιστώνει κάθε φορά η ΝΔ ότι και αυτό το εγχείρημά της αποτυγχάνει συστηματικά, με την ονομαστική ψηφοφορία. Θεωρώ πως θα υπάρξουν οι πλειοψηφίες που θα επιτρέψουν να περάσουν τα κρίσιμα ζητήματα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση.»

----Για το πότε θα αρχίσει να παράγει αποτελέσματα η Συμφωνία των Πρεσπών.

« Ήδη δρομολογείται η επίλυση όλων των τυπικών εκκρεμοτήτων από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας. Πολύ σύντομα θα δούμε αποτελέσματα. Διαμορφώνεται πολύ σημαντικά το πεδίο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών , με τις δηλώσεις τους και τις πρώτες τους ενέργειες, αναδεικνύουν το διαμορφούμενο πεδίο σταθερότητας. Η Συμφωνία αντανακλά και συμφωνίες σε οικονομικό επίπεδο. Αυτές οι σχέσεις σταθερότητας που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται από τότε που οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αποφάσισαν να επιλύσουν το διμερές πρόβλημα, αντανακλούν στην ευρύτερη περιοχή. Και θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τη στάση της Τουρκίας και τη στάση της Αλβανίας σχετικά με τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και τις επιδιώξεις τους».

----Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα

« Ήδη ο πρωθυπουργός από την Κύπρο διεμήνυσε ότι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να αναπτύσσεται η καλή γειτονία, η συνεργασία και να διαμορφώνονται συνθήκες ουσιαστικής ειρήνης, είναι το Διεθνές Δίκαιο. Η συγκεκριμένη στάση της ελληνικής κυβέρνησης δηλώνει με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα: Συνεργασία ναι, σχέσεις ειρήνης και φιλίας με τη γειτονική χώρα ναι, αλλά το Διεθνές Δίκιο είναι σταθερά παρών και αυτό προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, όπως αυτά τα δικαιώματα αναφέρονται και προβλέπονται σε αυτό».

----Για την κριτική της ΝΔ στις κρίσεις που έγιναν στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

« Με την ιδιότητα και του μέλους του ΚΥΣΕΑ, έχω να σας πω ότι οι αλλαγές που έγιναν στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν τα στοιχεία της δικαιοσύνης, της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και της αξιοσύνης των στελεχών που έχουν επιλεγεί για να καταλάβουν τις ηγετικές θέσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όλα τα υπόλοιπα αφορούν στην αδυσώπητη αντιπολίτευση που ασκείται ιδιαίτερα από τη ΝΔ και φθάνει μέχρι το σημείο να επιτίθεται στην κυβέρνηση και για τα ευαίσθητα θέματα που έχουν σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας».

------Για τις υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων σε δέκα μεγάλα λιμάνια της χώρας.

« Το Νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή και εκτιμώ ότι εντός του Φεβρουαρίου θα έχει ψηφισθεί. Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο, θα υπάρχει η δυνατότητα στα δέκα λιμάνια της χώρας με προβλεπόμενες διαδικασίες, να προκηρύσσονται διεθνείς διαγωνισμοί, με βάση το εθνικό και το ενωσιακό Δίκαιο, δηλαδή διαυγείς και αμερόληπτους διαγωνισμούς, προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων και κατά προέκταση ανάπτυξη».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter