Παρ05032024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Πέρασαν» τα προαπαιτούμενα – σήμερα ο ανασχηματισμός

elliniki oikonomia 1

Νόμος του κράτους είναι πλέον , από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας λαμβάνοντας 229 «ναι».

Το θετικό αποτέλεσμα υπήρξε καθώς σύσσωμα τα κόμματα της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, υπερψήφισαν συντεταγμένα το νομοσχέδιο εν αντιθέσει με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όπου δρομολογούνται πλέον εξελίξεις. Ωστόσο η κυβέρνηση παρά τις απώλειες των 39 βουλευτών (τριάντα δύο ψήφισαν «όχι», οι οκτώ δήλωσαν «παρών» ενώ σημειώθηκε και μία αποχή) διατηρεί τυπικά τη δεδηλωμένη γεγονός που επιτρέπει, καθώς το Μαξίμου θεωρεί τις απώλειες διαχειρίσιμες, να γίνει εντός της ημέρας ο πολυσυζητημένος πλέον ανασχηματισμός αμέσως μετά το προγραμματισμένο eurogroup. Νωρίτερα της ψηφοφορίας σε συνεδρίαση του κομματικού οργάνου ο Α. Τσίπρας είχε θέσει προ των ευθυνών τους τα μέλη του κόμματος λέγοντας "ψηφίστε να μην πέσουμε". Στη συνεδρίαση δεν αποτέλεσε έκπληξη το «όχι» της προέδρου της Βουλής κ. Ζ. Κωνσταντοπούλου η οποία στην ομιλία της είχε καταστήσει σαφή την επιλογή της και η οποία δεν παραιτήθηκε του αξιώματός της γεγονός που οδηγεί στη διαδικασία κατάθεσης πρότασης μομφής για την έκπτωσή της από το αξίωμα. Νωρίτερα, κάλεσμα στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν όλοι μαζί απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αναφερόμενος στη συμφωνία παραδέχθηκε ότι δεν είναι καλή και τόνισε: «Tη Δευτέρα το πρωί στις 09.30 ήταν η πιο δύσκολη μέρα της ζωής μου. Ήταν μια απόφαση που θα με βαραίνει σε όλη τη ζωή μου. Δεν ξέρω αν κάναμε το σωστό. Ξέρω όμως ότι κάναμε κάτι που αισθανόμαστε ότι δεν είχαμε καμιά επιλογή. Και δεν είχαμε ούτε βεβαιότητες και δεν έχουμε ούτε σιγουριές».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης δήλωσε: "Σήμερα η Βουλή έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, ψηφίζοντας τα δύσκολα μέτρα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σημειώνοντας ότι «το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, όμως, συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Σακελλαρίδης αναφέρει ότι «32 Βουλευτές αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας». Υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι «βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της Συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα».
Ευρωπαϊκή Ένωση: Τα πρώτα «ναι»
Στο μεταξύ πέρασε από το γαλλικό κοινοβούλιο η ευρωπαϊκή συμφωνία για την Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε επισήμως μέσω twitter. Ειδικότερα, 412 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 69 κατά και 49 απείχαν.
Πηγή: Με πληροφορίες ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter