Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η συμφωνία στις Επιτροπές της Βουλής

tsakalotos vouli 6533

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από τις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας. Την αντίθεσή της στη διαδικασία εξέφρασε η πρόεδρος της Βουλής Ζ.Κωνσταντοπούλου, ζητώντας «να μην επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί ο εκβιασμός προς τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τη Βουλή». Για «νέα Συνθήκη των Βερσαλιών» έκανε λόγο ο Γ.Βαρουφάκης. Αίσθηση προκάλεσε δήλωση του Π.Λαφαζάνη. Συγκεκριμένα, η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές (Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Οικονομικών Υποθέσεων, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου) άρχισε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 14:30.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας θα πρέπει να ξεκινήσει στις 18:00 για να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία πριν από τα μεσάνυχτα, όπως έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Το κατά πόσο το χρονοδιάγραμμα αυτό θα τηρηθεί, εξαρτάται από την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Εάν, δηλαδή, θα συγκαλέσει τη Διάσκεψη των Προέδρων εγκαίρως και δεν χρονοτριβήσει. Στην περίπτωση που η συνεδρίαση της Ολομέλειας καθυστερήσει, τα κόμματα προσανατολίζονται σε σύντομες ομιλίες των εισηγητών και των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δύο άρθρα -ένα με τη συμφωνία και ένα με τα προαπαιτούμενα- και αναμένεται να υπερψηφιστεί με τις ψήφους των βουλευτών της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ). Όπως ξεκαθαρίστηκε στη διάρκεια της ημέρας, οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν τη συμφωνία, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα διαχωρίσουν τη θέση τους. Εκτιμάται ότι θα κυμανθούν από 30 έως 40.

Εμπρηστική τοποθέτηση

Παίρνοντας τον λόγο η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για διαδικασία με ασφυκτικές προθεσμίες, γεγονός που διακυβεύει -όπως είπε- τη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου, και ζήτησε «να μην επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί ο εκβιασμός προς την κυβέρνηση και τη Βουλή».

«Άκουσα την Άνγκελα Μέρκελ να ανακοινώνει τι και πότε θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει προηγούμενο» τόνισε, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «τιμώ αφάνταστα τον πρωθυπουργό».

Είναι σαφές ότι επιδιώκεται ο εκβιασμός του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και της Βουλής, υποστήριξε η κ. Κωνσταντοπούλου, επισημαίνοντας: «Με πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών να μην επιτρέψουμε τον εκβιασμό, να ενημερώσουμε το λαό για τον εκβιασμό, να ζητήσουμε από τους λεγόμενους εταίρους να εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις τους, να σεβαστούν τη δημοκρατία και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου».

«Εδώ υπάρχει ξεκάθαρα ο κίνδυνος μέσα από αυτό τον εκβιασμό να δημιουργηθούν τετελεσμένα. Είναι ξεκάθαρο ότι η Βουλή δεν μπορεί να συμπράξει σε αυτή τη διαδικασία και με αυτή τη συμφωνία» είπε, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση της και για τη συμφωνία και για τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου.

«Τρομοκρατικό το δίλημμα»

«Ο ελληνικός λαός δεν μας ψήφισε για να ψηφίσουμε νέο μνημόνιο. Δεν θα ψηφίσω και το τρίτο μνημόνιο. Η Ελλάδα καταστρέφεται με τα μνημόνια. Η χώρα έχει πολλές προοδευτικές εναλλακτικές λύσεις, χρειάζεται θάρρος για να εφαρμοστούν» είπε, προσερχόμενος στη Βουλή, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτηρίζοντας «τρομοκρατικό» το δίλημμα «μνημόνιο ή καταστροφή». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού.

Θα πω ένα μεγάλο «Όχι» είπε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ.Πετράκος.

«Δεν είναι σχέδιο το 'ριφιφί'»

Απαντώντας στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, και στη δήλωση που φέρεται να έκανε στη συνεδρίαση των μελών της Αριστερής Πλατφόρμας για τα 22 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδας, ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής είπε προσερχόμενος στη Βουλή: «Εναλλακτικό σχέδιο δεν μπορεί να είναι η άτακτη χρεοκοπία, το σχέδιο Σόιμπλε ή το ριφιφί στα αποθεματικά της Τράπεζας της Ελλάδος. Περιμένουμε να μας εξηγήσουν την εναλλακτική».

Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν γιατί οι δανειστές αρνήθηκαν να συζητήσουν το χρέος. Έλεγαν ότι θα έρθει η αναδιάρθρωση αργότερα.. μας επιβάλλεται το αντίθετο από ό,τι χρειάζεται για να αναπνεύσει η οικονομία.

Βαρουφάκης: Συνθήκη των Βερσαλιών

Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε τη συμφωνία «νέα συνθήκη των Βερσαλιών». Ο κ. Βαρουφάκης απέφυγε να κάνει λόγο για εκβιασμούς, αλλά έκανε λόγο για «κακεντρέχεια της Συνόδου Κορυφής».

Ακόμη, σημείωσε ότι επί υπουργείας του είχε προταθεί βιώσιμη συμφωνία σε συνεργασία με την καγκελαρία της Γερμανίας, ωστόσο «η τρόικα καιροφυλακτούσε σε συνεργασία με τον Σόιμπλε για να επιστρέψει τιμωρητική απέναντι στο λαό επειδή τόλμησε να πει "Όχι"»

Ο κ. Βαρουφάκης αναρωτήθηκε εάν οι μικρές αλλαγές που έχει επιφέρει ο Ευ.Τσακαλώτος στο κείμενο των προαπαιτούμενων θα γίνει αποδεκτό από το Eurogroup και προχώρησε σε ανάλυση βιωσιμότητας της συμφωνίας για να συμπεράνει πως «αυτό το πακέτο, που ακολουθεί την ίδια λογική με τα προηγούμενα μνημόνια, αλλά με τοξική χρηματοδότηση, δεν αντέχει στο φως της οικονομικής κριτικής».

Αναφερόμενος στο νέο ποσό - μαμούθ, όπως χαρακτήρισε τη χρηματοδότηση, σημείωσε ότι από αυτό προκύπτει πως δεν θα υπάρξει σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που καθιστά αβέβαιο το να υπάρξει συμφωνία με τον ESM.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας θα είναι ένα ταμείο εκποίησης και αποτελεί «σενάριο επιστημονικής φαντασίας» ότι θα μείνουν πόροι σε αυτό για την ανάπτυξη.

Οι εισηγήσεις στη συνεδρίαση

Για δύσκολη συμφωνία, για την οποία ο χρόνος θα δείξει εάν είναι βιώσιμη, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην εισήγησή του. «Αν ο κόσμος το πάρει από την αισιόδοξη πλευρά, ότι αποφεύχθηκε το Grexit, η συνισταμένη υφεσιακών και μη υφεσιακών μέτρων μπορεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη» είπε.

«Αυτή τη συμφωνία θα τη δούμε μετά τη διαπραγμάτευση σε 3-4 εβδομάδες που θα ολοκληρωθεί και θα έχουμε το τελικό κείμενο. Τότε, με νηφαλιότητα, θα μπορούμε να την κρίνουμε και προπάντων με γνώμονα τη μεσαία τάξη που έχει υποφέρει πολύ» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, επίσης, ότι μέχρι πριν λίγους μήνες οι εταίροι δεν συζητούσαν καν το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά με την συμφωνία που επιτεύχθηκε έχουμε μία σαφή δέσμευσή τους ότι θα συζητηθεί το θέμα μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Επισήμανε, ακόμα, ότι το νομοσχέδιο οδηγεί σε απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, ενώ για τον φόρο στα νησιά είπε ότι η αλλαγή στο καθεστώς ΦΠΑ στα απομακρυσμένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα γίνει μετά το τέλος του 2016.

Έκκληση στους βουλευτές που αντιδρούν, να αποτρέψουν σχέδια «έξωθεν και έσωθεν» για να γίνει παρένθεση η Αριστερά, απηύθυνε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, αναγνωρίζοντας ότι είναι μία δύσκολη συμφωνία με βαριά μέτρα και διευκρινίζοντας ότι υπερασπίζεται την ψήφισή της και όχι το περιεχόμενό της.

«Επιδιώκουμε χώρο και χρόνο για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Δεν έχω στόχο να κάνω μία τοποθέτηση που θα προασπίζεται πόσο καλό είναι ένα νομοσχέδιο που περιέχει σε δύο άρθρα τη συμφωνία, με μέτρα βαριά για την κοινωνία. Η συμφωνία είναι δύσκολη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός την αποκάλεσε προϊόν συμβιβασμού και εκβιασμών. Όλοι γνωρίζουμε τη συγκυρία και τους εκβιασμούς. Δεν υπερασπίζομαι το ίδιο το νομοσχέδιο, αλλά την ανάγκη ψήφισής του» είπε.
«Οι προτάσεις που αποδέχτηκε η κυβέρνηση θέτουν πραγματικά σκληρά διλήμματα. Πήραμε, όμως, μία δύσκολη απόφαση συμβιβασμού για να αποτρέψουμε την κατάρρευση της χώρας, την εξαέρωση του μόχθου του ελληνικού λαού. Η συμφωνία δεν αποκλείει τον κίνδυνο, η πορεία είναι μπροστά, γι' αυτό και κυβέρνηση και λαός πρέπει να αποκρούσουν το πραξικόπημα στη πράξη, κατέληξε ο κ. Βίτσας.

«Η ΝΔ στηρίζει τη διαμόρφωση μιας επώδυνης συμφωνίας, για να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ, αλλά δεν δίνει λευκή επιταγή. Το περιεχόμενο της συμφωνίας συνεχώς θα το αξιολογούμε» δήλωσε ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρ.Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι πρέπει να αναζητηθεί ένας «οδικός χάρτης» για οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και πως «όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βάλουμε πλάτη, με αίσθημα συνεννόησης, για να βγει η χώρα από το τέλμα και να πορευτεί με αξιοπρέπεια».

Κριτική στα προς ψήφιση μέτρα άσκησε ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι, σημειώνοντας πως πρόκειται για μέτρα με «ονοματεπώνυμο». «Είναι τα μέτρά Τσίπρα-Καμμένου» είπε, ενώ αναφερόμενος στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ είπε: «Χθες το Μαξίμου ήταν το Καστελόριζο του κ. Τσίπρα».

Για «ψευτο-δίλημμα» περί άτακτης χρεοκοπίας ή μνημονιου έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, μόνο που το Μνημόνιο το φέρνει τώρα ο κ. Τσίπρας με υπερταχείες διαδικασίες για να μην μπορέσουμε να τοποθετηθούμε στα νέα μέτρα που «έρχονται ως οδοστρωτήρας να ισοπεδώσουν τα λαϊκά στρώματα» τόνισε. Όπως είπε επίσης, από την μία βλέπουμε την συστράτευση ενός τεράστιου μπλοκ για την υπεράσπιση του μεγάλου κεφαλαίου και από την άλλη την αποθράσυνση των φασιστών της ΧΑ.

«Η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε ιδιότυπη συνθικολόγηση, για να αποφευχθεί μία πραγματική ανθρώπινη τραγωδία, μία ανθρωπιστική κρίση» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Π.Σκουρλέτης, τονίζοντας πως «δεν υπήρχε άλλος δρόμος από το να φέρουμε τη συμφωνία προς έγκριση».

Υποστήριξε, επίσης, ότι η συμφωνία της Συνόδου των Βρυξελλών είναι καλύτερη από την αρχική πρόταση Γιούνκερ και κάλεσε τους βουλευτές να την υπερψηφίσουν «για να υπάρχει ελπίδα το επόμενο διάστημα».

 

Πηγή: www.in.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter