Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συνάντηση των Οικολόγων Πράσινων με το ΕΒΕΠ

0pra

Συνεχίζονται οι επαφές των Οικολόγων Πράσινων με τους παραγωγικούς φορείς της χώρας προκειμένου να ανοίξει ο διάλογος για την οικονομία και την πράσινη ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο αυτό η Συνεκπρόσωπός των Οικολόγων Πράσινων, Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, και η Κατερίνα Λαδοπούλου εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, συναντήθηκαν με τους κκ. Δημήτρη Μαθιό Α’ Αντιπρόεδρο του ΕΒΕΠ, Θεόδωρο Πιτσιρίκο Πρόεδρο του Μεταποιητικού Τμήματος του ΕΒΕΠ, και συζήτησαν για διάφορα κομβικά θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του Πειραιά. Στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο κ. Αντώνης Καρακαλάς αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών του ΕΒΕΠ.
Η ναυπηγοεπισκευαστική ήταν το πρώτο ζήτημα που τέθηκε επί τάπητος λόγω της συζήτησης για εγκατάσταση ναυπηγείου στη ζώνη από τον ΟΛΠ και την COSCO. Η αγωνία για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ήταν ξεκάθαρη και από τις δύο πλευρές, καθώς θα πρέπει διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους σε περίπτωση που ευοδωθούν τα σχέδια της COSCO για την περιοχή.
Τονίστηκε ότι τα μικρά ναυπηγεία θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν μηχανολογικά, αλλά κυρίως ως προς τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας τους.
Όμως για να πραγματοποιηθούν αυτά θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα και στήριξη, ενώ δόθηκε έμφαση τόσο στην υψηλή ποιότητα τεχνογνωσίας που χαρακτηρίζει τις επιχειρήσεις της περιοχής, όσο και στην αποτελεσματικότητα και ποιότητα του έργου που παράγεται.
Η ανάπτυξή της ναυπηγοεπισκευαστικής κοντά στην οικιστική ζώνη και η όχληση που προκύπτει αποτέλεσε επίσης θέμα της συζήτησης, προκειμένου να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη, αποκατάσταση του περιβάλλοντος και αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων που προκύπτουν.
Ένα άλλο θέμα που τέθηκε ήταν η δια βίου μάθηση για τους τεχνίτες της ναυπηγοεπισκευαστικής προκειμένου να ενημερώνονται για νέες πρακτικές, για θέματα ασφαλείας αλλά κυρίως για λόγους πιστοποίησης. Στόχος του ΕΒΕΠ είναι η δημιουργία ενός Ταμείου που θα μπορεί να προσφέρει μόνιμη απασχόληση στους επαγγελματίες ενός κλάδου, που γνωρίζει μεγάλες περιόδους ανεργίας.
Επίσης συζητήθηκε η ψηφιακή γνωστοποίηση για τη δημιουργία ηλεκτρονικής άδειας επισκέπτη στα διερχόμενα πλοία, όπως και το ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο εργαζομένων για την άμεση ηλεκτρονική ενημέρωση του λιμεναρχείου και του ΙΚΑ.
Έγινε λόγος για την ανέλκυση πλοίων από την ακτογραμμή του Πειραιά προκειμένου να οδηγούνται σε αδειοδοτημένα ναυπηγεία για διάλυση, ενώ επίσης τέθηκε το θέμα της προσαρμογής της κατηγοριοποίησης των αποβλήτων στα ποντοπόρα πλοία. Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, πραγματοποιούν σειρά συναντήσεων με όλους τους παραγωγικούς φορείς της χώρας μας προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες τους και να διαμορφωθεί μια πολιτική ατζέντα όπου η κυκλική οικονομία, οι πράσινες θέσεις εργασίας και η ισόρροπη πράσινη ανάπτυξη θα αποτελέσουν για όλους βασικό, κοινό παρονομασ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter