Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Διαβεβαιώσεις Μπάκα σε πλοιοκτήτες για ΦΠΑ στις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες

nauphgeia eleusinas 987

Με τη διαβεβαίωση εκ μέρους του αναπλ. Γενικού Γραμματέα Εσόδων κου Ιωάννη Μπάκα ότι δεν θα θιγούν από την πιθανή επιβολή ΦΠΑ οι εν εξελίξει ευρισκόμενες ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες για τις οποίες έχουν υπογραφεί συμβόλαια, ολοκληρώθηκε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Οικονομικών και στην οποία μετείχαν εκτός του Γενικού Γραμματέα Εσόδων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Ναυτιλίας και του αναπλ. Υπουργού Οικονομικών, κου Αλεξιάδη, εκπρόσωποι των πλοιοκτητών και οι κ.κ. Ανδριανός Μιχάλαρος, Γεώργιος Παπαμανώλης και Μιχάλης Γιάγκας, Πρόεδρος, Σύμβουλος και Διευθυντής του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, συζητήθηκαν οι καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει στις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις το ενδεχόμενο της επιβολής ΦΠΑ στην κατασκευή, επισκευή, συντήρηση, καύσιμα, κλπ. των επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων, μήκους περίπου 100 μέτρων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην εμπορική ακτοπλοΐα της χώρας μας.

Αυτή η απόφαση, όπως τονίστηκε, θα είχε ως συνέπεια τη μη ανανέωση του γερασμένου υφιστάμενου στόλου λόγω της αύξησης του κόστους κατασκευής, επισκευής, κλπ., τη μετακύλιση του κόστους στο επιβατικό κοινό, τον κίνδυνο να μην αποπερατωθούν οι εργασίες που άρχισαν και, βέβαια, να μη συνεχίσουν με νέες παραγγελίες οι πλοιοκτήτες, οι οποίοι θα στραφούν στη γείτονα ή σε άλλες χώρες για την κατασκευή των πλοίων τους.

Κύρια, όμως, όπως τονίσθηκε από τον Πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, θα είχε ως συνέπεια να δοθεί καίριο χτύπημα στις επιχειρήσεις του κλάδου της ναυπηγοεπισκευής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανεργία που καλπάζει στη Ν/Ζ Περάματος. Θα προσέθετε επιχειρήσεις στις ήδη κλειστές και άνεργους στη σωρεία των ανέργων.

Ο κος Μπάκας διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι δεν πρόκειται να θιγούν όσοι έχουν ξεκινήσει εργασίες ναυπήγησης και επισκευής πλοίων και ότι θα εξετασθεί με πολύ προσοχή και το θέμα της επιβολής ΦΠΑ για όσους θα αναθέσουν και στο μέλλον ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες. Δεσμεύτηκε, τέλος, ότι εντός των προσεχών ημερών, θα υπάρξει σχετική απόφαση που θα κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος ΒΕΠ, κος Μιχάλαρος, επισημαίνοντας ότι ένα από τα βασικότερα αιτήματα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, μέλη του οποίου είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, είναι η επαναδραστηριοποίηση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και γενικότερα η επανεκκίνηση και ανάκαμψη της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας μας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου επιτακτική ανάγκη είναι, τόνισε, η θέσπιση κινήτρων και διευκολύνσεων ώστε και οι υφιστάμενες επιχειρήσεις να βρουν το δρόμο προς την ανάπτυξη, που όλοι ευαγγελίζονται, αλλά και επενδύσεις να γίνουν που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη του κλάδου.

 

Πηγή: www.euro2day.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter